Сутра укидање надгледања независности Косова

Међународна управљачка група сутра ће, како се очекује, донети одлуку о престанку надгледања независности Косова, која по оцјени косовског премијера Хашима Тачија представља највеће међународно признање Косову. Све припреме за специјално засједање Скупштине, које ће у згради Владе почети у 16,30 након доношења одлуке готове су. Сједници ће присуствовати бројне међународне званице међу којима су […]

недеља, 9 септембра, 2012 / 11:28

Међународна управљачка група сутра ће, како се очекује, донети одлуку о престанку надгледања независности Косова, која по оцјени косовског премијера Хашима Тачија представља највеће међународно признање Косову.

Све припреме за специјално засједање Скупштине, које ће у згради Владе почети у 16,30 након доношења одлуке готове су.

Сједници ће присуствовати бројне међународне званице међу којима су бивши специјални изасланик УН за Косово Марти Ахтисари, амбасадори Волфганг Ишингер и Френк Визнер. Они ће се парламенту обратити, након предсједнице и премијера Косова Атифете Јахјаге и Хашима Тачија.

Међународна управљацка група састављена од представника 23 европске земље, које су признале независност Косова, Турске и САД, почетком јула је одобрила косовским институцијама да усвоје потребне уставне и правне амандмане за окончање надзиране независности.

Одлука је донијета на сједници у Бечу на основу оцјене да Косово довољно спроводи одредбе из Свеобухватног приједлога за рјешење статуса Косова Мартија Ахтисарија.

Скупштина Косова је у складу са одлуком групе у петак усвојила 22 амандама на Устав Косова, којима се утврђује укидање надгледања независности, а усвојила је и закон којим се предвиђа наставак мандата Еулекса до средине 2014. године.

Премијер Тачи је након сједнице оцијенио да окончање међународног надгледања независности представља највеће међународно признање за Косово и позвао грађане да прославе тај историјски успјех.

Тачи је оцијенио да је Косово остварило све одредбе плана међународног посредника у разговорима о статусу Косова Мартија Ахтисарија, који представља основ за уставно правно регулисање односа на Косову.

Према ријечима премијера, Косово је ту високу оцјену добило за четири и по године независности. Он је додао да је на сјеверу земље остало још много посла како би се обезбиједили ред и мир и социјално економски пројекти.

Пред почетак специјалног засједања Скупштине новинарима ће се обратити Тачи и међународни цивилни представник Питер Фејт.

У уторак ће у Приштни бити одржан скуп „Затворено поглавље о конференцијама на Балкану” , а једна од тема је „Приближавање пола деценије независности, остварени успех Косова и међународне заједнице”.

У 21 час, на Тргу мајке Терезе у центру биће одржан концерт рок и џез група са Косова, из Албаније, Македоније и БиХ.