Сутра отварање Спомен куће Тошета Проеског

У македонском градићу Крушеву сутра ће бити отворена Спомен кућа Тошета Проеског, који је трагично настрадао у саобраћајној несрећи 2007. године код Нове Градишке у Хрватској. У Спомен кући, која се простире на око 870 метара квадратних, у форми крста биће представљено више од 350 аутентичних експоната из дјетињства, тинејџерских година и врха музичке каријере […]

недеља, 24 априла, 2011 / 16:19

У македонском градићу Крушеву сутра ће бити отворена Спомен кућа Тошета Проеског, који је трагично настрадао у саобраћајној несрећи 2007. године код Нове Градишке у Хрватској.

У Спомен кући, која се простире на око 870 метара квадратних, у форми крста биће представљено више од 350 аутентичних експоната из дјетињства, тинејџерских година и врха музичке каријере македонске звијезде.

Међу бројним експонатима су и двије воштане фигуре у природној величини, једна како стоји са микрофоном, а друга како сједи поред клавира.

На отварању Спомен куће, глумац Раде Шербеџија премијерно ће извести пјесму "Крушево", а у ревијалном дијелу се очекује велики број гостију и Тошетових обожаваоца из Македонија и региона.

Тоше Проески рођен је 25. јануара 1981. године у Прилепу, а погинуо у саобраћајној несрећи 16. октобра 2007. године на аутопуту Загреб – Липовац, близу Нове Градишке.

Био је један од најпопуларнијих пјеваца у цијелој бившој Југославији. Своју каријеру је започео наступом на Фестивалу Мелфест, био је представник Македоније на Евровизији 2004. године, док је 2003. године са пјесмом "Чија си" побиједио на Беовизији. Исте године именован је за Амбасадора добре воље организације Уницеф.

Остаће упамћен по хитовима "Синот божји", "Ако ме погледаш у очи", "Дан за нас", "Божилак", "Игре без граница", "Још увијек сањам да смо заједно".