Сутра 16. годишњица страдања Срба у западној Крајини

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, у Мркоњић Граду сутра ће бити обиљежена 16. годишњица страдања Срба у западној Крајини. Обиљежавање годишњице страдања Срба почеће у 11.00 часова парастосом и полагањем цвијећа на Спомен обиљежју масовне гробнице – Градско гробље. Након тога, у 12.00 часова предвиђено је полагање цвијећа на […]

недеља, 9 октобра, 2011 / 12:41

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, у Мркоњић Граду сутра ће бити обиљежена 16. годишњица страдања Срба у западној Крајини.

Обиљежавање годишњице страдања Срба почеће у 11.00 часова парастосом и полагањем цвијећа на Спомен обиљежју масовне гробнице – Градско гробље.

Након тога, у 12.00 часова предвиђено је полагање цвијећа на централном спомен обиљежју погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату, а у 12.30 обраћање званичника и културно умјетнички програм у Дому културе.

За 117 дана, колико је хрватска војска у садејству са такозваном Армијом БиХ држала под окупацијом највећи дио западнокрајишких општина, протјерано је 120 000 људи, а убијено 1 700 цивила и војника. До сада је ексхумирано 1 214 тијела, док се трага за још 421 несталим лицем.

У том периоду начињена је и огромна материјална штета која се процјењује на 680 милиона КМ. У овој акцији на западну Крајину запаљено је 2.308 стамбених објеката, а 3.000 је онеспособљено.

На подручју Миркоњић Града пронађена је масовна гробница са 181 тијелом, од којих је 42 цивила, 131 војник, три полицајца, а пет још није идентификовано.

За овај тешки злочин нико од оних који потичу из БиХ још није процесуиран, нити проглашен кривим, осим неколико команданата хрватске војске чије су јединице, предвођене Антом Готовином, учествовале у овим операцијама.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић раније је рекао да се обиљежавањем овог догађаја жели затражити правда којом ће одговорни за овај злочин бити процесуирани како пред Хашким трибуналом тако и пред правосудним институцијама БиХ.

Ђокић је упозорио да се непроцесуирањем одговорних настоји одржати стерилна слика рата у БиХ у којој се српска страна жели прогласити одговорном за рат и злочине.