Сутјеска послије 75 година: Против фалсификовања историје и српског антифашизма

У присуству више стотина поштовалаца Народно-ослободилачке борбе, данас је у Долини хероја на Тјентишту, полагањем вијенаца и културно-умјетничким програмом, обиљежено 75 година од Битке на Сутјесци.

недеља, 10 јуна, 2018 / 17:07

Са свечаности, коју је организовао Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, поручено је да је Битка на Сутјесци симбол борбе за слободу југословенких народа и несаломивог духа партизанских бораца, који су уз огромне губитке успјели да се одупру шест пута бројнијем непријатељу, што је касније имало великог утицаја на коначан слом фашизма.

Предсједник Одбора и министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић навео је да борбу партизана против фашизма не треба поистовјећивати са слабостима бивше државе.

"Овдје је превасходно била борба на живот и смрт против оних који су дошли на кућне прагове да нам одузму живот и слободу. Ово је историјски догађај, који се мора дизати на виши ниво, поготово у преношењу младим генерацијама", рекао је Савановић.

У делегацији Владе Српске која је присуствовала обиљежавању 75 година од Битке на Сутјесци били су и министри индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић и трговине и туризма Предраг Глухаковић.

Ђокић је истакао да све организације које његују тековине антифашизма треба заједно да обиљежавају овај историјски догађај.

"Волио бих и искрено бих се радовао када би сви били обједињени и увјеран сам да се то може десити. Антифашизам је дубоко укоријењен у свијест народа на овим просторима, зато што знамо колику смо жртву поднијели за слободу и шта нам је та слобода донијела – мир, просперитет и највећи развој на овом подручју", рекао је Ђокић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је Сутјеска велика побједа над фашизмом.

"Славни борци са Сутјеске прије 75 година су својим животима, херојством и чојством показали су како се достојанствено брани слобода и колика је њена цијена. Битка на Сутјесци је примјер како треба бранити и вољети слободу", рекао је Машић.

У делегацији СУБНОР-а из Србије данас је био и Сплићанин са адресом у Београду, борац Прве пролетерске бригаде, пуковник авијације у пензији осамдесетосмогодипшњи Зденко Дупланчић.

Није учествовао у Бици на Сутјесци, али истиче да је она примјер невјероватне храбрости и издржљивости партизана.

"Циљ непријатеља је био уништити језгро партизанског покрета и врховни штаб са Титом, али у томе нису успјели и заиста је невјероватно како су партизански борци успјели да се изборе са вишеструко бројнијим непријатељем. Веома је важно овдје долазити и његовати тековине НОБ-а, јер се данас, историја, и наша и свјетска, фалсификује, па се смањује улога и удио како југословенског партизанског покрета, тако и Совјетског савеза", поручио је Далматинац из Београда.

У Бици на Сутјесци, око 20.000 партизана борило се против 120.000 њемачких војника и њихових домаћих помагача.

Борбе су трајале од 15. маја до 13. јуна, када су партизани, уз огромне губитке успјели да се извуку из обруча пробојем преко ријеке Сутјеске.

У борбама је погинуло више од 7.000 партизана, а кости 3.301 борца су сакупљене након рата и сахрањене у спомен-костурницу у Долини хероја.

Вијенце су данас, између осталих, положили изасланици предсједника Српске и српског члана Предјседништва БиХ, делегације Народне скупштине, Владе Републике Српске и општине Фоча, представници удружења која његују традицију борбе против фашизма из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Словеније.31 КОМЕНТАРА

 1. После излагања тако еминентни гости, јел било и уобичајено колце и јагњетина,ждерање…, као и на свим великим српским стратиштима и костима од стране вас и ваших црвенокожаца?!

  И шта кажете црвенокошци – треба нешто(част свим жртвама) од прије 75 г подићи на виши ниво..,а шта си црвенокожац учинио и чиниш да млади знају шта о последњим жртвама и бојевима,него растјерујеш младе, завађаш, дијелиш, борце понижаваш, инвалиде, дијелиш на подобне и неподобне…фуј багро…

 2. Овај Ђокић је истакао да све организације које његују тековине антифашизма треба заједно да обиљежавају овај историјски догађај.
  Али како? Како са онима који „тумаче“ то вријеме, врше ревизију и манипулишу историјом? Прецизни историчари су записали и националну структуру партизанских јединица, и национачну структуру погинулих, а ту оних који данас (то су ови из сарај Шехерана) истичу свој „антифашизам“ бјеше мање од 3%. Па гдје су они тада били? На којој страни?
  Није таквима, који фалсификују и манипулишз историјом, мјесто на оваквом подсјећању.

  Начелник општине Србиње истакао је да је Сутјеска велика побједа над фашизмом. Да ли је?
  Од неких 15-20.000 бораца како стоји у тексту погинуло је више од 7.000, по једној срској википедији 7.543 погинулих партизана наспрам 913 погинулих непријатељских војника (врло близу истине).

  Па каква је то побједа гдје вам готово пола бораца изгине? И 8 пута више него непријатељских?
  Уз свако уважавање храбрости, херојства партизана, то бјеше катастрофалан пораз, партизанске јединице су разбијене на Сутјесци, а једина „побједа“ је што је онај Броз који се мувао по строгој позадини, и зарад чијих неспособности и грешака тај катастрофални пораз, извукао своје дупе.
  Само то. Да је пусте среће да је тај ту скончао и да су они понајбољи од тих партизана што кости оставише некако претекли. Но није, у рату је тако, иде и негативна селекција, најбољи гину.

  Како год, овакве датуме треба обиљежавати, како то приличи, поклонити се жртвама, подсјетити на храброст, херојство али треба и истину говорити.

 3. По њемачким, псловично прецизним извјешталима на Сутјесци је погинуло 58 (педест осам) њемачких војника. Прво је дакле нејасно како неко масовну погибију од по неким изворима преко 7000 људи може прогласити својом побједом ? Друго ово је још један од примјера да је историја партизанске борбе у ствари историја континуиране бјежаније и уваљивања Срба у љуте невоље, као што је бијег партизана са Козаре на Грмеч када су партизани наговорили српски збјег (о чему постоје и данас живи свједоци) да се преда усташама, а онда су их ови потоварили у Јасеновац и поклали. Гледам изјаве са ове „прославе“ и видим учесника битке који каже да има 88 година тј да је 1930 годиште, па дал је то нормално, па колико је година имао и колико је борачких пензија примио на основу изјаве два лажна свједока ?

  1. „Прво је дакле нејасно како неко масовну погибију од по неким изворима преко 7000 људи може прогласити својом побједом ?“

   Шта те то чуди?

   Има један на Фронталу што је правдао Мартићево одбијање З-4 плана.

   Он би можда знао одговор на то што тебе зачуђује.

 4. Dupeglavci, ukljucite i ove procente u vasu usranu statistiku.
  3. novembra 1944. odmetnuti general Mihailović je preko svog delegata dogovorio sadejstvo sa nemačkom armijom E: „Četnici će pratiti i potpomagati nemačke trupe u njihovom nastupanju do Sarajeva.“ Precizirano je da će u slučaju “predaje Jugoslavije boljševizmu” četnici krenuti sa Nemcima na sever, a ako Saveznici proklamuju samostalnost Jugoslavije, ostaće u Bosni da nastave “borbu protiv Tita.” 11. novembra 1944. Komanda armijske grupe E izveštava da 18.000 četnika sa njima maršira u pravcu Foče, štiteći bokove nemačkim trupama. Tokom proboja, Nemci i četnici bili su izloženi učestalim napadima, kao i intenzivnim dejstvima savezničkog vazduhoplovstva. Ovim se putem iz Srbije u istočnu Bosnu probilo oko 85.000 Nemaca i oko 20.000 četnika.
  U međuvremenu, Jugoslovenska armija je oslobodila Sarajevo, a nemački ostaci su se povlačili u rasulu. Slomom Vermahta, četnici su ostali bez moćnih zaštitnika i snabdevanja municijom. Odmetnuti general Dragoljub Mihailović je, sa preostalom gladnom i demoralisanom vojskom, ostao odsečen u Bosni. Sredinom aprila, on pokušava proboj ka Srbiji.
  Četnici su tumarali kroz divlja planinska područja, ostavljajući bolesne i ranjene. Ovo zlopaćenje, među preživelima upamćeno kao bosanska golgota, dovelo je do strašne demoralizacije i osipanja. Mnogi prinudno mobilisani regruti iz Srbije ostavili su tada kosti u Bosni. Avijacija je nadletala četničku kolonu, bacajući bombe i letke sa pozivom na predaju.
  Do konačnog obračuna došlo je na planini Zelengori, kod Sutjeske. Par dana nakon kapitulacije Vermahta, četničke snage su uništene u bici na Zelengori 13. maja 1945. godine, ubrzo nakon čega je drugi svetski rat u Jugoslaviji bio završen.
  General Mihailović se skrivao još godinu dana, nakon čega je uhvaćen, osuđen za saradnju sa okupatorom i ratne zločine, i pogubljen.

 5. Posle ovoga rata sam shvatio 2. Svjetski.
  Srbi su bili kao Vermaht a Bošnjaci su bili kao Partizani. Vermaht je drobio partizane od prvog do zadnjeg dana rata,onda dolaskom Crvene armije u našem ratu NATO partizani se počinju kurčiti kako su oni nešto oslobodili a čitav rat bili miševi koji su sopstveni narod koristili kao živi štit.
  Danas tako ratuje još samo ISIL.
  Čast Njemačkoj vojsci odnosno Vojsci Republike Srpske.

  1. „Čast Njemačkoj vojsci odnosno Vojsci Republike Srpske“.
   Malo pre te nazvah levicarom (ljevicarom) medjutim zaista treba da se izvinem, to je bilo preuranjeno. Ti si ustvari srpski fasista sa iq-om skakavca.
   Smrt fasizmu -Sloboda Narodu, bagro zatucana.

  2. Nisam baš crven kao ti,ti si nadrastao i vozače crvenog kombija.
   Crven si koliko i vozači „dušegubke“.

  3. Ako zelis nesto shvatiti iz 2.sv rata ili iz ovog moras krenuti iz od tzoga da svaki pojedinac ima svoje vidzenje.Bjezi iz te posasti srbin hrvat bosnjak…misli svojom glavom

  4. Baš tako.
   Jednom sam napisao komentar kako su jevrejski lihvari krivi za holokaust koliko i srpski žandari za Jasenovac pa mi neki počeli srati.
   A ovo što sam napisao gore nešto slično sam rekao djedu partizanu,ćutio pola dana pa mi rekao da je to tako.
   Valjda zna partizan sa Blajburga a prije toga preležao rat u trini i za to primao penzije i od SFRJ i od RBiH dok nisu skontali da im uzmu taj borački dodatak

 6. Начин обиљежавања битке на Сутјесци, како је прослављају и обиљежавају ови данашњи и бивши властодршци, треба забранити. Ова битка показује сву “генијалност“ тзв. врховног команданта. Каква је ово “побједа“? Побједа оних који су чинили све да што више изгине и страда српског народа, јер су на истом задатку су били комунисти, усташе, Нијемци и Енглези. Зашто “поштени комунисти“ и њихови насљедници, па и Перо и Миленко и сл., не знају тачан број, имена и макар основне податке погинулих бораца, тачан број побијених рањеника, број оних који су умрли од последица рањавња и сл. Зашто је у костурници око 3300 погинулих? Ђе је сахрањено још око 4200 погинулих? Кога је то интересовало. Никога. Гдје је био злочинац Тито 17 дана? Је ли стварно рањен или је само замотао руку да би некако народ и борци оправдали невиђено страдање.? Нема веће лажи од комунистичке лажи. Је ли генерал Лер помогао извалчењу ГШ и дијела партизанских јединица? Ми нажалост још не знамао праву истину, само знамо причати глупости о “побједи“. Зашто је одржан партијски састанак на коме се расправљало о Титовом искључењу из Партије? Опет га је спасио Ранковић, изрод српски. Је су ли партизани били пошли да предају Косово и Метохију Албанији, па да онда нападну с југа на Србију? На Сутјесци треба саградити православни храм, да народ долази и прислужује свијеће невино страдалим Србима, а да се у неђељом која прва дође око 15. јуна, почне традиционално одржавати заупокојена литургија страдалим Србима и окупљање народа српскога ради подсјећања на српску трагедију. Срба је, укључујући и рањенике, који су сви побијени, погинуло око 10.000. За остале погинуле борце њих око1500 (далматинци су страдали највише) нека њихови потомци и политичатри нађу начин како да обиљежавају њихово страдање, ако хоће и ако сматарју да треба.

 7. На Сутјесци после рата изградише муслимани три џамије, а Срби све опљачкаше, чак и додијелише концесије лоповима да униште Национални парк.

  Срећа па се еколози и зелени укључише, па јебаше мајку и тзв.ивеститорима, Голићки и оним лоповима из министарства енергетике и комисије за концесије.

  Што се тиче Младена, ових дана ти је скоро свака на мјесту.

  1. Ђе баш мене нађе да ми то кажеш???

   Ако је ико на Фронталу писао о лажним усташко-четничким симетријама онда сам то ја.

   Једини проблем је што се све данас изокренуло.

   За данашње “четнике“ је идол Младић који на кравати има лого Комунистичке партије Русије.

   Данас не можеш бити четник ако не сматраш да нама је Америка највећи непријатељ.

   То је већи проблем него ово твоје што гледаш 40 година. Ја мислим да си мало лагуцно, али нека ти буде.

 8. Mozda ne bi bilo zgoreg nesto procitati od Vladimira Dedijera na tu temu.
  Ima i kopija depesa GS partizanske vojske upucene partizanskim odredima 1943 koji su instruisani ko je glavni neprijatelj i protiv koga se treba koncentrisati sva borbena aktivnost. Dalje takodje i pregovori koje su vodili Djilas, V.Velebit i Koca Popovic pogotovo 1943 u Bugojnu, Sarajevu i Zagrebu mogu otkriti interesatne detalje.

  1. Sve dokumentovano i sacuvano za ove zatucane mase, samo treba procitati. Eh, kada dodje do toga nama odma padne mrak na oci. Mi bi radije slusali bapske price i naklapanja lazljivih govnojeda o broju krvnih zrnaca i plemenskoj pripadnosti ovih istinskih heroja koji su ginuli nesebicno pobedjujuci najmracniju silu u istoriji pod vodstvom Genija kodno ime „bravar“. U grobu se okrecu. Slava im.

 9. Zeiss kaže
  „U međuvremenu, Jugoslovenska armija je oslobodila Sarajevo, a nemački ostaci su se povlačili u rasulu“
  „Sve dokumentovano i sacuvano za ove zatucane mase, samo treba procitati.“
  Kad je sve dokumentovano i ti vidimo čitaš tu dokumentaciju, dostupna ti je, reci nam:
  1.Koliko je ta tvoja Jugoslovenska (narodna) armija ubila i ranila njemačkih vojnika prilikom oslobađanja Sarajeva?
  2. Koliko je uopšte ubila Njemačkih vojnika u toku rata?
  3. Koliko je ukupno ubila Srba bravarova vojska od 41-51

 10. Кад смо код докумената, а ти нећеш да их покажеш, ево дио одговора на треће питање ( ти ћеш нам документовати ваљда за прва два) само за територију Србије. Попис за Србију, који је урадила комисија Министарства правде Србије

  http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/#00је.

 11. Jos samo da nam objavis koliko srba su pobili ravnogorci i mozemo na spavanje uvereni da su partizani ubijali srbe, masnokosi gibanicari bili zakleti neprijatelji , a ne nemacki saradnici. Cibe bre, tada su srbi ginuli za slobodu, a sada za pljacku i plen. „Prvi gerilac“ u evropi je ujedno bio i prvi masovni ubica srba, a posle i ostalih. Pisi nam malo i o tome, internet istoricaru.

 12. Објављујете ви, више од 70 година, али уз сву машинерију и пропаганду коју сте имали и имате не можете навући битну цифру.
  Него кад у првој реченици написа „srba“, помислих штампарска грешка, кад оно није. Што ли?Чуди ме да ниси великим словом написао Партизани.
  Чудо је овај интернет. Све је теже нешто сакрити.

 13. Комунци су мало нервозни ! Њима је омиљено вријеме било, кад готово није било медија, а кад су непожељне и неугодне књиге по њих једноставно забрањивали. А сад их вријеме инернета, када се више ништа, па ни њихови лажи и фалсификати не могу сакрити, чини нервозаним. Јер како ће сада кад сви знају да је у току цијелог рата у Београду убијен један Нијемац и то за коцкарски дуг, повјеровати да су само Прле и Тихи убили на хиљаде Нијемаца ?

 14. Ono sto Drugovi sa Bravarom na celu izgradise, ova menazerija nemoze ni ofarbati. Samo se vi drzite „srpske stvari“, balon samo sto nije pukao. Dostignuca nam se mere u promilima, a katastrofalno idiotski potezi i odluke i kradja svega sto se moze ukrasti u bilionima. Branite najvecu otimacinu veka do poslednjeg dinara/marke/veverice (kune) svirajuci kurcu o „nacionalnom interesu“ sta god to sranje treba da znaci, povezivanju sa bacuskama kojima smo poklonili naftnu industriju srbije, badava, oni ne daju nista nazad osim toplog ruskog kurca , umesto „bratske ljubavi“. Vodje bez kalibra, i placene narikace utvrdjuju novu srpsku istoriju, a ovce samo bleje „Jooos, dajte nam jooos“. Nije ostalo mnogo do konacnog obracuna, do tada, pritegnite uckur, vidi vam se dupe. Gologuzi nebeski narod.