Сутјеска: Охрабрује скидање приједлога са дневног реда

Спорни приједлог Просторног плана НП Сутјеска је у уторак повучен са дневног реда 2. сједнице Народне скупштине Републике Српске, чиме је питање изградње малих хидроелектрана у том подручју поново доведено у питање. -Тражили смо од Владе РС повлачење тачке 32. са дневног реда Скупштине. Зашто расправљати о плану који је прије годину дана повучен са […]

четвртак, 5 фебруара, 2015 / 15:12

Спорни приједлог Просторног плана НП Сутјеска је у уторак повучен са дневног реда 2. сједнице Народне скупштине Републике Српске, чиме је питање изградње малих хидроелектрана у том подручју поново доведено у питање.

-Тражили смо од Владе РС повлачење тачке 32. са дневног реда Скупштине. Зашто расправљати о плану који је прије годину дана повучен са дневног реда уз образложење да се треба додатно испитати утицај хидроелектрана на животну средину, а у међувремену, по овом питању, ништа није разматрано – каже Ђорђије Милановић из удружења Арбор Магна.

Без додатног образложења Влада РС је у уторак пред сам почетак сједнице Народне скупштине повукла Приједлог Просторног плана НП Сутјеска, за који организације цивилног друштва и стручне институције сматрају да је споран из два аспекта, уврштавањем хидроелектрана у сам план и зонацијом, која неке од највриједнијих дијелова парка ставља у трећу зону заштите.

-Јако смо охрабрени и дјелимично изненађени овако позитивним актом Владе. Очекујемо у коначници раскидање концесионих уговора и отварање шире стручне расправе о самој суштини заштићених подручја. Сутјеска ће остати очувана и за то ћемо користити сва законом дозвољена средства- каже Наташа Црнковић из Центра за животну средину.

Кампања Битка за Сутјеску је покренута као одговор на планове за изградњу малих хидроелектрана у Националном парку Сутјеска. Инвеститор „Дрина Хyдро Енергy“ из Угљевика планира изградити пет малих хидроелектрана, двије на ријеци Сутјесци и три на Хрчавки.0 КОМЕНТАРА