Сусрет на Рачи: Ко је направио мост?

Наш Марко Шикуљак тек што се докопао интернета, након церемоније на Рачи. Ово је само за предјело. Специјалитет куће (Фронтал.РС) тек слиједи.

понедељак, септембар 6, 2010 / 16:43

Наш Марко Шикуљак тек што се докопао интернета, након церемоније на Рачи. Ово је само за предјело. Специјалитет куће (Фронтал.РС) тек слиједи.

Предсједници Србије и владе Републике Српске, Борис Тадић и Милорад Додик, пресјецањем црвене траке званично су отворили мост на Сави у мјесту Сремска Рача.

Изградња новог моста, дугог 440 а широког 11 метара, коштала је 675 (око 13 милиона марака) милиона динара обезбијеђених из фонда за капиталне инвестиције АП Војводина, ЈП Путеви Србије и министарства за капиталне инвестиције Србије.

За изградњу приступних саобраћајница Влада Српске издвојила је око милион евра.

Изградња моста је најављена 2006. са Војиславом Коштуницом, тадашњим премијером Србије. Радови су почели у октобру 2006.и већином су били завршена до 2008., а од тада се чекало на завршетак приступних саобраћајница.

Премијер Додик је нагласио капиталну важност овог објекта за бољу комуникацију са Србијом, који умањује значај граница између једног народа који жели интеграције.

-Управо овакви пројекти које градимо и остављамо најбоље свједоче о нашем партнерству. Данас никоме не морамо да објашњавано шта је са специјалним и паралелним везама, јер управо је ово реализација тих веза, као што је била и школа Србија на Палама, и ускотрачна пруга до Вишеграда – рекао је Додик.

Предсједник Србије је, отварајући мост, изразио увјерење да ће он додатно зближити грађане с обе стране Саве и допринијети економском развоју Србије и Републике Српске.

-Мени је овај тренутак веома значајан јер представља круну вишегодишњих напора које смо Милорад Додик и ја улагали како би се економска сарадња Србије и РС материјализовала, и како би постојала не само у добрим намерама него и у великим делима- рекао је Тадић на церемонији којој су присуствовали житељи пограничних подручја с обе стране Саве.

Предсједник покрајинске војвођанске владе Бојан Пајтић истакао је да ће нови мост спајати Срем и Семберију, Војводину и Србију са Републиком Српском.

-Због тога је његов привредни, инфраструктурни и национални значај непроцењив. Међутим, у мост нисмо уложили само финансијска средства и грађевински материјал, у њега су уграђени и љубав и нада. Љубав према народу Републике Српске, и нада да кроз Сремску Рачу никад више у историји неће пролазити избегличке колоне, већ да ће овај крај бити епицентар привредних активности и замајац економског развоја – рекао је Пајтић.

Он је додао да је мост у симболичкој равни братски дар грађана Војводине народу Српске, док је предсједнику владе Српске поклонио макету моста, да га "на радном столу подсјећа на нашу вечиту љубав и пријатељство".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *