Сунце је еруптирало

Америчка свемирска агенција НАСА објавила је да се на Сунцу догодила неубичајена ерупција, која би могла проузроковати одређене сметње у телекомуникационим везама на Земљи током поподнева и вечери. На фотографији НАСА види се како Сунце испушта пламен средње величине, мању радиоактивну олују и ерупцију короналне масе, што резултира великим облаком честица које се подижу и […]

среда, 8 јуна, 2011 / 15:39

Америчка свемирска агенција НАСА објавила је да се на Сунцу догодила неубичајена ерупција, која би могла проузроковати одређене сметње у телекомуникационим везама на Земљи током поподнева и вечери.

На фотографији НАСА види се како Сунце испушта пламен средње величине, мању радиоактивну олују и ерупцију короналне масе, што резултира великим облаком честица које се подижу и падају назад, одајући утисак да та "печурка" покрива скоро половину површине Сунца, навео је АФП.

Како преноси америчка телевизија "Фокс њуз", ерупција се догодила у уторак ујуту, наводећи да би могло да дође до геомагнетске олује умјереног интензитета. Масивна ерупција прекрила је једну трећину Сунца.

Процјењује се да би умјерена геомагнетска олуја могла да се осјети између 18 и 20 сати по средњеевропском времену.

Стручњаци НАСА су израчунали да, с обзиром да коронална ерупција није била усмјерена ка Земљи, нећемо да осјетимо последице те ерупције, али ће нас благо "окрзнути" и направити ауроре приликом проласка преко магнетног поља Земље.

Ова соларна ерупција слична је оној која се догодила 2006. године.Оставите одговор