Шуме и општине: Проценат остаје 10 одсто, али не због притиска опозиције

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада Српске, на основу анализа, одлучила да у Приједлогу измјена и допуна Закона о шумама задржи проценат од 10 одсто колико ће „Шуме Републике Српске“ и даље издвајати за локалне заједнице, али да тај проценат нису „изнудили“ опозиција или начелници општина који су били против […]

уторак, јун 18, 2013 / 14:37

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада Српске, на основу анализа, одлучила да у Приједлогу измјена и допуна Закона о шумама задржи проценат од 10 одсто колико ће „Шуме Републике Српске“ и даље издвајати за локалне заједнице, али да тај проценат нису „изнудили“ опозиција или начелници општина који су били против смањења на пет одсто.

Она је прецизирала да су анализу урадили Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и јавно предузеће "Шуме Републике Српске", на основу чега је Влада донијела одлуку да рента за општине остане непромијењена.

Цвијановићева очекује да ће измјене и допуне Закона о шумама бити усвојене на сједници Народне скупштине Српске 25. јуна, али и да ће бити појачана контрола утрошка тих средстава, јер постоје бројни показатељи да нису кориштена у планиране сврхе.

Она је одбацила оптужбе опозиције о слабим резултатима рада Владе у протеклих 100 дана рада, наводећи да није ни очекивала похвале.

"Посебно ми је симпатично када у име опозиције то коментарише неко ко је већ осам мјесеци на власти у једној од општина, а још није изнио резултате за тих осам мјесеци свога рада, а коментарише како је то Влада радила за сто дана", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да не постоји ништа што је опозиција рекла што би је изненадило.

"За Владу је важно да смо постигли циљеве које смо задали, али пред нама су озбиљни изазови које треба рјешавати у будућности", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, наводећи да нека питања треба рјешавати са социјалним партнерима, а нека интензивирати.

Она сматра да је важно и да се отклањају проблеми који су идентификовани, као што је случај са стањем у неким јавним предузећима.

"Тешка су времена, не само у Српској, и то не треба злоупотребљавати, јер је та ситуација везана за шири регионални контекст и контекст онога што се дешава у Европи", оцијенила је Цвијановићева.

Она је нагласила и да је веома важно да се проведе попис становништва у БиХ, првенствено због социјално-економског планирања и европске обавезе која произилази за БиХ из Споразума о стабилизацији и придруживању. /0 КОМЕНТАРА

 1. Čuj VLADA RS JE NA OSNOVU ANALIZA ZAKLJUČILA……

  Pa koliko je nama građanima poznato vi ste prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o šumama več bili uvrstili u dn.red NSRS, ali da vas je opozicija demontirala, polupala, deaktivirala i vi ste se kao zadnji otpad povukli i predloženo resenje povukli iz procedure. Znači gospoja LAŽEŠ, ali nije ni čudo jer si politički isprdak ili bolje politički pobačaj tzv predsednika, jadnog u zadnje vrijeme da mi ga je tek sada nešto žao, koliko je slomljen,trom, bez ideje, koncepta, urušene organizacije, izgubljene energije, možda je i ostario. Ali i dalje je lopovčina koju treba KRIVIČNO GONITI DO BESVIJESTI, I NJEGA I NJEGOVE. BEZ MILOSTI. VRATITI OTETO, NARODU.

  Zaista, jadni smo da jadniji ne možemo biti, koji moralni propast tako gordog i kurčevitog naroda. Pa zar da ovaj narod vodi kao premijer zeljka, dali je moguće da je tzv predsednik ipak oronuo i ostario da je ona njegov kec iz rukava, ili pu spas za svih nas. Jadno i bedno, ne poverovati, tri fraze, već izlizane, okreću se u njenim izjavama, a kao narod propadamo, odosmo u p.m., Možda nam je tamo i mjesto, jer nisu za ovu bandu oronululu i ostarelu glasali azerbedžanci, već narod u RS i to velikom većinom. Ne ženi se , dragi narode na 5 godina već za čitav život, ne bira se vlast što vam neko kaže referendum, posao, srpstvo, bogastvo već valjda po programu, po ljudima. Zar verovati da čolovići, kraljevići, tomići, slaviju, dodici,klošarci, vukovići, bulajići, ilići, ,radmanovići, gavranovići, jastebi, orlovi, švrake, džombići……………………………………………………………………….., mogu donijeti nešta bolje, naprednije. NIT MOGU, NIT ZNAJU, a mi ih birasmo. Sad je, BOJIM SE , kasno, urušena RS, pokradena narodna dobra, rasprodata prirodna dobra.

  Koji kontekst, kobilo, šta ti znaš šta je kontekst i šta se u evropi radi, zatvorili ste nas kao stado, nit šta vidimo nit šta čujemo, KOBILO PREMIJERKO.

 2. Па неће бити да је предсједник оронуо и остарио биолошки, него се накрао па се отромбољио ко сваки прождрљиви алави жбир, постао је још метиљавији са лажима, концпетима, ријечима. Све му се своди на неке отужне рецитале, двије три офуцане фразетине, то показује да је он увијек био тај побачај, јер људи од идеје тек у тим годинама спајају ум и идеју са искуством и стеченим знањима и то даје најбоље плодове рада. Код њега се сваким даном види недостатак интелигенције, коју је годинама буком и виком надокнађивао, интелектуална празнина, кад га најављују очекујеш чудо инетелектуалну громаду, а кад отвори уста кад оно пустиња, равна линија, нигдје ништа, нула бодова!

  Тако и ово са шумама и општинама, прво се дигне дрека и галама, па његови послушници сложно у глас заурлају „тако је“, а онда кад добије по носу, повуче се и ћошак, а керови за њим цвиле и њуше трагове гдје би они могли нешто за себе откинути, да ли од њега или од општина, свеједно је то керићима.

 3. Идентификован проблем у јавним предузећима.

  Људи моји, једино предузеће у свим земљама свијета које има сигурну добит су шуме, наше грца у дуговима годинама.

  Разлог, све досадашње власти су државну, односно народну имовину поистовијетиле са партијском.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *