Шумарски факултет добио наставну базу у Фочи

Универзитет у Бањој Луци и општина Фоча потписали су Споразум о оснивању наставне базе Шумарског факултета на подручју Заваита у овој општини. Према ријечима ректора Универзитета у Бања Луци проф.др Станка Станића основни циљ споразума јесте развој шумарства и високог образовања у РС, али да су осим студената шумарства добро дошли и студенти биологије, географије […]

недеља, мај 15, 2011 / 18:34

Универзитет у Бањој Луци и општина Фоча потписали су Споразум о оснивању наставне базе Шумарског факултета на подручју Заваита у овој општини.

Према ријечима ректора Универзитета у Бања Луци проф.др Станка Станића основни циљ споразума јесте развој шумарства и високог образовања у РС, али да су осим студената шумарства добро дошли и студенти биологије, географије и других наука.

-Циљ нам је да то не буде само наставна база студената
Универзитета у Бања Луци већ и студената Универзитета Источно Сарајево. Реализацијом овог пројекта желимо да докажемо да су универзитети у Бањој Луци и Источном Сарајеву једна снажна истраживачка база која треба да да свој допринос развоју РС – истакао је након потписивања споразума ректор бањалучког универзитета Станко Станић.

Шумарски факултет у Бања Луци постоји већ 19 година и до сада није имао наставну базу, за разлику од факултета у Европи који имају своје просторе за научно – наставни рад површине и по неколико хиљада квадрата.

– Било је више покушаја за оснивање али увијек су била проблем материјална средства. Надамо се да ћемо према овом споразуму и акцином плану успјети да почнемо радове ове године а наредне да буде у фази практичне припреме – рекао је Зоран Говедар декан Шумарског факултета и додао да је обиласком подручја Заваита а цијенећи трендовима у шумарству подручје за наставну базу изузетно прије свега због близине кањона ријеке Таре , НП „Сутјеска“ и најочуваније прашуме у Европи прашуме Перућица.

Скупштина општине Србиње је прошле године донијела одлуку да се зграда основне школе на Заваиту пренесе у власништво Универзитета у Бања Луци с намјером да се објекат основне школе стави у функцију и спријечи од
пропадања. Један од разлога је и развијање подручја које је 90.година имало преко 2000 становника а сада око 300-ак.

-Представници мјесне зајенице ово су доживјели као историјски тренутак да по први пут неко на озбиљан начин хоће да инвестира на подручје мјесне заједнице Заваит и да том простору неко удахне душу – истакао је начелник општине Србиње Здравко Крсмановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *