Сулејман Тихић: СДП проводи пуч у Федерацији БиХ!

Предсједник Странке демократске акције (СДА) Сулејман Тихић изјавио је у интервјуу за агенцију Анадолија (АА) како нова парламентарна већина предвођена Социјалдемократском партијом (СДП) Златка Лагумџије проводи пуч у Федерацији БиХ након хапшења предсједника тог ентитет Живка Будимира. Он тврди да то доказују покушаји да се на сваки начин преузму овласти притвореног предсједника ФБиХ. Каже како, […]

среда, мај 1, 2013 / 20:49

Предсједник Странке демократске акције (СДА) Сулејман Тихић изјавио је у интервјуу за агенцију Анадолија (АА) како нова парламентарна већина предвођена Социјалдемократском партијом (СДП) Златка Лагумџије проводи пуч у Федерацији БиХ након хапшења предсједника тог ентитет Живка Будимира.

Он тврди да то доказују покушаји да се на сваки начин преузму овласти притвореног предсједника ФБиХ. Каже како, очито, постоји план да се надлежности предсједника пренесу на његове замјенике.

“Управо ови покушаји неуставног преузимања власти од стране нове парламентарне већине доказују, стављају на сумњу и разлоге хапшења, односно кривичног поступка против Живка Будимира. То може бити циљ због чега се све ово дешава. Јер, нису могли на уставан и законит начин преузети власт па покушавају сада преко органа репресије. А једино се на уставан начин може промијенити власт и ми то цијело вријеме говоримо“, рекао је Тихић за агенцију Анадолија у првом интервјуу након вишеседмичног одсуства из бх. јавности.

Додао је како праксе познате у свијету указују да се “власт може преузети на демократски или недемократски начин“.

“Очито да се овдје ради о покушају да се на један пучистички начин преузме власт.. Према овим најавама у погледу преузимања овласти предсједника ФБиХ на неуставан начин, то ствара одређени утисак да се ради о пучу. Знате Парламент ФБиХ може радити само оно за што је овлаштен. Ако буде радио на неуставан начин, мимо својих овласти које су утврђене Уставом ФБиХ, то показује да се, заиста, ради о једном политичком пучу. СДА ће користити све демократске и уставне мехазниме. Нормално, немамо довољно гласова да зауставимо незаконите одлуке уколико буду донесене. Али, мислим да, како одмиче вријеме, јавност увиђа о чему се то ради“, тврди Тихић.

Будимирово хапшење је обична парада

На питање зашто брани предсједника ФБиХ Будимира, те на молбу да прокоментарише чињеницу да се и неки високи званичници СДА доводе у везу са инкриминацијама против челника ФБиХ, Тихић је указао на “начин како је то урађено“.

“Та једна парада која је том приликом направљена, једна медијска помпа… Све то доводи у питање смисао и самог тог поступка. Све се то могло урадити и на другачији начин. Чињеница је да нису исти критерији. За Живка Будимира вриједе једни, а за неке друге други критерије. Сјећате се ранијих афера гдје се Суд БиХ огласио ненадлежним и спустио предмет на ниже институције. А предмет Будимира који припада надлежности опћинског или кантоналног суда, измјештен је на Суд БиХ“, подсјећа лидер СДА.

Коментаришући улогу међународне заједнице у овом случају, односно након хапшења Будимира, Тихић је рекао да, по његовом утиску, међународна заједница, као и СДА, подржава агенције за провођење закона и владавину права.

“Тражимо исто тако од њих да раде у складу са Уставом и законима и да не буду у функцији неких политика. Не можемо имати различите критерије. Ви видите неке политичке странке подржавају владавину права, подржавају ову акцију, али не подржавају други дио који каже да нико није крив док се то правоснажном пресудом не утврди. Већ га одмах проглашавају кривим и лијепе му етикете“, истакао је Тихић.

Надаље, он је указао на тешко стање у Федерацији БиХ по питању очувања фискалне стабилности и привреде уопште.

“Видите, ми умјесто да се бравимо тим проблемима, годину дана траје једна харанга, траје један покушај неуставног и незаконитог преузмања власти, преузимања одређених јавних предузећа, финансијских ресурса… Умјесто да рјешавамо проблеме грађана, привреде, финансијске и друге проблеме који нас оптерећују и стварају проблеме у животима грађана“, истакао је Тихић.

Мало им ММФ, па желе продати из “БХ Телеком“

Осврнуо се и на идеје које се на “мала врата“ уводе у јавност БиХ, а то је приватизација “породичног сребра“, то јест компанија попут “БХ Телекома“.

“Пазите, показало се да СДП као изборни побједник није дорастао тој побједи, има пуно некомпетентних кадрова. За ову ситуацију у којој се налази ФБиХ највише су они, ипак, одговорни. Прије свега због једне некомпетентне политике трошења средстава. Мало им је ММФ па би сад да продају “БХ Телеком“. Ми смо увијек били против тога. И у прошлом мандатном периоду кад су неки из СДА били за продају “БХ Телецома“, ја сам био против. То је само бацање пара у рупу без дна“, упозорио је Тихић у интервјуу за агенцију Анадолија.

На крају, лидер СДА је за агенцију Анадолија потврдио да је из јавности досуствовао због лијечења.

“Да, ја сам имао два оперативна захвата у иностранству, један у фебруару, а други у марту. Опорављам се. Хвала Богу стање се поправља. То је један процес који траје. Мислим да ћу иза 1. маја почети полако да радим“, изјавио је Тихић за АА.
 0 КОМЕНТАРА

  1. verujem, vi to znate.celi politički vek ste to i sami radili.

    :):):):):):):):):):):):):):):
    )B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)
    x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *