Сукоби у Италији, студенти нападају елитни факултет

Студенти широм Италије сукобили су се са полицијом у знак протеста због мјера штедње, док су штрајкови запослених у саобраћају зауставили аутобусе и возове на дан када је нови премијер Марио Монти представио у Сенату своју стратегију против кризе уочи гласања о повјерењу његовој влади. Полиција се у Милану сукобила са студентима који су планирали […]

петак, новембар 18, 2011 / 20:17

Студенти широм Италије сукобили су се са полицијом у знак протеста због мјера штедње, док су штрајкови запослених у саобраћају зауставили аутобусе и возове на дан када је нови премијер Марио Монти представио у Сенату своју стратегију против кризе уочи гласања о повјерењу његовој влади.

Полиција се у Милану сукобила са студентима који су планирали да марширају до Универзитета Бокони са кога излази будућа италијанска пословна елита.

Монти, економиста и бивши комесар за конкуренцију ЕУ, декан је Универзитета Бокони.

Монти је приликом формирања нове владе заобишао политичаре, те је на чело кључних државних ресора поставио банкаре, професоре и пословне људе.

Његова одлука да у владу именује експерте који нису изабрани регуларним политичким путем и најава оштрих реформи, међутим, изазвала је негодовање неких у Италији.

"Влада банака", писало је данас на једном транспаренту који су носили милански студенти.

У Палерму на Сицилији демонстранти су бацали јаја и димне бомбе на банке, а полицију која их је прскала бибер спрејом гађали су камењем, пренијела је италијанска новинска агенција Анса и додала да је један демонстрант повређен.

У Риму се неколико стотина студената окупило испред Универзитета Сапиенца и на главној железничкој станици.

Они су планирали да крену у протестну шетњу до Сената где је Монти представио свој план за излазак из кризе.

Штрајк запослених у саобраћају на неколико сати паралисао је систем подземне железнице и аутобуски саобраћај у Риму, а сличан позив за обуставу рада упућен је и у Милану.

Државне жељезнице су навеле да је 24-часовни генерални штрајк железничара, на који је позвао један мали синдикат, утицао да само пет одсто возова није функционисало. Железничари траже боље услове рада.

Данас су штрајковали и италијански контролори лета и запослени на аеродромима, обуставом рада на четири сата.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *