Сукоби чувара и затвореника у Гвантанаму

У америчком војном затвору Гвантанамо избили су сукоби између стражара и затвореника када је војска измjестила штрајкаче глађу из заједничких просторија и премjестила их у самице. Војни званичници тврде да је интервенција била неопходна зато што су затвореници у оквиру једнонедељног протеста и штрајка глађу покрили безбjедносне камере и прозоре. Они штрајкују због тога што […]

недеља, 14 априла, 2013 / 14:17

У америчком војном затвору Гвантанамо избили су сукоби између стражара и затвореника када је војска измjестила штрајкаче глађу из заједничких просторија и премjестила их у самице.

Војни званичници тврде да је интервенција била неопходна зато што су затвореници у оквиру једнонедељног протеста и штрајка глађу покрили безбjедносне камере и прозоре. Они штрајкују због тога што су затворени на неодређено вријеме и због услова у тој америчкој бази на Куби, наводе агенције.

Затвореници су се сукобили са чуварима користећи импровизовано оружје као што су метле и мотке за чишћење када су војници дошли да их премјесте из крила са заједничким просторијама. Чувари су одговорили испаљивањем муниције која није смртоносна.

У Гвантанаму већ мјесецима владају повећане тензије. Адвокати затвореника кажу да је штрајк глађу почео 6. фебруара у знак протеста због затварања на неограничено вријеме, строжих рестрикција и агресивног претресања у потрази за шверцованом робом.

Војска наводи да у штрајку глађу учествују 43 затвореника, док адвокати затвореника тврде да их је много више и да скоро сви одбијају да једу.