Суђење Младићу: Банбери свједочио, АБиХ убијала војнике Унпрофора

Свједочећи на суђењу Ратку Младићу пред трибуналом у Хагу, званичник УН Ентони Банбери потврдио је да је 1995. тзв. Армија БиХ нападала и убијала војнике Унпрофора у Сарајеву. Банбери је у Сарајеву радио од априла 1994. до маја 1995, најприје као службеник Унпрофора за цивилне послове, а затим као помоћник специјалног изасланика УН Јасушија Акашија. […]

субота, 9 фебруара, 2013 / 11:33

Свједочећи на суђењу Ратку Младићу пред трибуналом у Хагу, званичник УН Ентони Банбери потврдио је да је 1995. тзв. Армија БиХ нападала и убијала војнике Унпрофора у Сарајеву.

Банбери је у Сарајеву радио од априла 1994. до маја 1995, најприје као службеник Унпрофора за цивилне послове, а затим као помоћник специјалног изасланика УН Јасушија Акашија.

Док га је унакрсно испитивао Младићев бранилац Миодраг Стојановић, Банбери је изјавио да су „веома често ВРС или Унпрофор тврдили да је АБиХ нападала војнике Унпрофора”. „У малом дијелу тих случајева било је доказано да је пуцала Армија БиХ”, рекао је свједок.

Банбери је претходно потврдио да су априла 1995. за два дана у Сарајеву снајперима убијена два француска војника Унпрофора. Рекао је, међутим, да не зна ко их је убио.

Адвокат Стојановић је затим цитирао писмо које је, крајем априла 1995, тадашњи предсједник Председништва БиХ Алија Изетбеговић упутио команданту своје војске, генералу Расиму Делићу.

Изетбеговић у писму информише Делића да му је амбасадор Француске ставио до знања да је „Француска љута због убиства војника” зато што је утврђено да су хици дошли са положаја АБиХ. Амбасадор је, по том писму, Изетбеговићу рекао да „има доказе да је од 24 страдала француска војника, половину убила АБиХ”.

Банбери је прокоментарисао да није имао конкретна сазнања да је половину страдалих Француза убила АБиХ, напомињући да су се често чуле тврдње да Унпрофор нападају претежно муслиманске снаге, али да у већини случајева није било доказа.

Свједок је потврдио да је Унпрофор у љето 1994. протестовао код АБиХ зато што је са њених положаја пуцано на авионе који су у Сарајево довозили хуманитарну помоћ, због чега је аеродром био затворен.

На сугестију браниоца, свједок је изјавио и да је Странка демократске акције, чији је лидер био Изетбеговић, „манипулисала” проблемом помјерања сопственог становништва да би створила за себе повољну слику у свијету.

Адвокат Стојановић претходно је Банберију показао документ којим СДА 1993. позива муслимане да се иселе из Требиња у Црну Гору и да се „не либе употребе силе” како би било осигурано да сви оду. „Такав приступ је за осуду”, прокоментарисао је свједок.

Он је, међутим, назначио да је, током службовања у БиХ, „чуо српске званичнике који кажу да су српске територије тамо гдје је српска чизма”.

Банбери је, међутим, одбацио тврдњу одбране да су се босански Срби током цијелог рата залагали за прекид непријатељстава. „Иако су тврдили да су заинтересовани за мировни споразум и прекид ватре босански Срби обично би при том постављали услове који нису били прихватљиви ни за владу у Сарајеву, ни за већи дио међународне заједнице. Хтјели су мир под њиховим условима, што је било неприхватљиво”, рекао је Банбери.