Судија Кристоф Флуге о појму геноцида

БЕРЛИН – Судија Међународног кривичног суда за бившу Југославију Кристоф Флуге сматра да, „строго говорећи, појам геноцид одговара само уз холокауст“, те да би „требало узети у обзир осмишљавање нове дефиниције злочина“. "Можда ће појам `масовна убиства` елиминисати неке од потешкоћа са којима се суочавамо при наиласку на законске дефиниције. То би функционисало у Камбоџи, […]

понедељак, јул 13, 2009 / 16:34

БЕРЛИН – Судија Међународног кривичног суда за бившу Југославију Кристоф Флуге сматра да, „строго говорећи, појам геноцид одговара само уз холокауст“, те да би „требало узети у обзир осмишљавање нове дефиниције злочина“.

"Можда ће појам `масовна убиства` елиминисати неке од потешкоћа са којима се суочавамо при наиласку на законске дефиниције. То би функционисало у Камбоџи, гдје су житељи те земље убили велики број својих сународника. Како би то назвали? Суицидалан геноцид? Социоцид?" – запитао се Флуге у интервјуу "Шпиглу".

На опаску да се случај Караџић бави питањем одговорности за масовна убиства, која се називају геноцид, а да су стручњаци за међународно право подијељни око тога да ли се масакр у Сребреници може дефинисати као геноцид, Флуге је рекао да "не жели да говори о овом специфичном случају",али да се," уопштеније, ипак мора упитати да ли нам је потребан појам `геноцид` за опис таквих злочина".

"Зашто уопште морамо извлачити ову дистинкцију? Да ли то чини мање или више неправедним када је убијена група људи, не из националних, етничких, вјерских или расистичких разлога, као што је регулисано нашим статутом, већ само зато што су се ти људи задесили на одређеној локацији? То је био чест случај током Стаљинове борбе против такозваних Кулака у Украјини" – рекао је Флуге.

Он сматра да је нереално да суђење бившем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу буде завршено до 2010. године. "Караџић може да уложи жалбу на пресуду, па је тако 2013. година много реалнија. До тада ћемо, вјероватно, завршити посљедњих десетак случајева. Међутим, политички представници у Њујорку вјерују да треба да то окончамо раније" – рекао је он.

Према њговом мишљењу, суђење Караџићу биће један од најдужих случајева, јер је "оптужен за 11 кривичних дијела, која иза себе имају хиљаде појединачних прекршаја".

"У случају руководећих, попут њега, потребни су нам директни докази о убиствима, укључујући свједоке који су видјели да почињење, као и докази који указују на ланац командовања. Очекујемо да ће поступак трајати око 30 мјесеци" -појаснио је Флуге.

Коментаришући Караџићеве тврдње да је једини разлог његовог одрицања од власти тај што су му САД и УН загарантовале имунитет од кривичног гоњења, Флуге је рекао да "морамо живјети са могућношћу да ће поступци система кривичног правосуђа изазивати нове нереде", те да, "можда, због тога, не би требало успостављати посебан суд за сваки сукоб".

Флуге "не вјерује да је потребан одвојени суд за сваки рат" и напомиње да за будућност, постоји Међународни кривични суд.

"Стотину четрдесет девет земаља је већ потписало статут, а 109 га је ратификовало. Са ратификацијом Чилеа, као последње земље Јужне Америке која је то учинила, Римски статут је ступио на снагу. САД нису потписнице, али вјерујем да ће се придружити. Кина је под притиском, такође и Русија. Они морају одговорити на бројна питања зашто не учествују" – рекао је Флуге за "Шпигл".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *