Жељко Свитлица

Судија Дред у Бањалуци

Улицом жртава фискализације

субота, 1 августа, 2015 / 14:04

Пише: Жељко Свитлица

У бившој држави полиција је возила “стојадине“. Такве аутомобиле могли су приуштити и грађани просјечних примања. Данас полиција вози „пежоа“ старог годину дана, „голфа седмицу“ и „дачија“ џипове. Просјечан грађанин то себи не може приуштити.

Све што је државно је и изнад просјека и представља луксуз. Чак је и просјечна плата од 800 КМ уствари изнад просјека, а „златна 1000″ с којом се може дићи пристојнији кредит сан је свих оних који сањају и државни посао (не серију).

Зато би држава морала да се спусти и бар мало заличи на народ, те напусти мишљење да њена обиљежја јесу тапациране канцеларије са скупим намјештајем и аутомобили које возе њемачки функционери. Држава не би требало да се боји тог “силаска“ доле јер овај народ још увијек није у прњама.

Овако не може бити прихваћена и свако ће тражити свој начин да је зезне. Проласком кроз црвено, неплаћањем паркинга или блицањем возачу у супротном правцу.

“Не дај 20 КМ полицији, мајку им“. Која чека иза кривине, у климатизованом м „хјундаиу“ из 2014. године, чији мотор непрестано ради.

Још један од начина је – неиздавање фискалнoг рачуна. Јавна тајна коју сви знају као и рад на црно и сиво, пријављивање радника на минималац и исплата дијела зарада на руке.

Масовна акција контроле угоститељских објеката – љубитељи хладне пиве и продужене кафе ових дана у Бањалуци ломе носеве о замандељена врата омиљених кафана – не наилази, на можда очекивано, “свака част“ Пореској управи.

Ако затворите чувени сладолеџиницу код Славице, која је запошљавала неколико радника, због једног рачуна од 3 КМ, казните је, не са тих 500 КМ, већ са 15 дана катанца – шта мислите да ће урадити сљедећи пут, осим што ће више пазити на касу? Закључаће сама своју фирму, наравно. Као и толики ситни приватници, бивши конобари који се удруже да отворе кафану, и сви слични њима.

Боље да га убијете, него да га затворите на 15 дана. А сви они куповали су и сервисирали прескупе фискалне касе, дисциплином којом ни чланови СНСД-а не купују Љепојевићеве књиге.

Акција Пореске “Пријавите неиздавање фискалног рачуна“ је закаснила. Имала би смисла годинама раније, док су и врапци цвркутали како се у „Стакленцу“ којим управља градско предузеће „Аквана“ не издаје фискални, или у Андрићграду, или…Да не набрајамо јер стигло би се до тзв. великих дужника, а као што знамо: што више дугујеш све више те боли нека ствар – гласи прво правило Пореске управе Републике Српске

Сада вам више нико не вјерује, џаба онај масни црвени печат што подјсећа на снагу монархије и традицију законодавства, јер ово је само мало ушминканије “нема се пара у буџету – удри по сиротињи“, јер ето, на мети нису баш обични радници већ ситни и мало крупнији угоститељи.

Такву агилност у спровођењу закона свијет још није видио – све се нешто окрећем иза да ме не заскочи инспектор обучен као Судија Дред па онда подвикне:

– Што идеш пјешке у пола 8 ујутру? Гдје ти је ауто?
– Немам
– Лажеш, дај новчаник. Аха, возачка! Гдје си паркирао? Колико си платио паркинг?
– Паркир’о сам џаба на Пасколиној циглани.
(Зове надлежни одсјек): Одмах исцртајте паркинг мјеста гдје год има и комад ненаплаћеног градског асфалта.

Па онда његов колега, иза ћошка, са специјалним “балоном“:

– Дуни! Гје си пио кафу?Јеси добио фискални и какав је био?’

Будућност је стигла у град на Врбасу.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Шта рећи. Полицијака пљачкашка држава. Све се улаће у луксус полиција. Док 70их и 80их је држава улагала милијарде долара у изградеу фабрика, полиција је возиа стојадине, бицикле, и мотоцикле, човек је могао на улици спавати, није било криминала. Данас држава полицијом терорише народ, полиција се бахати са таквим луксузним аутомобилима. Од којег новца је купљено свето? Отетим од народа и са грбаче народа отераног из фабрике, предузећа на улицу да умре!

 2. Још један показатељ колико је велико опљачкано народно благо.

  Зато тако и купују полицију која уствари једино њих и штити и због њих и постоји…,оних 20км иза кривине дође им као жицање за каву или курс за почетнике…,

  Они који се данас највише куну у српство и Републику Српску ће је и докрајчити, они све раде да је униште и угасе, а после ће наравно да кажу како су то тамо неки издајници и страни плаћеници учинили…,

 3. Мени исто никад није била јасна логика затварања локала због пореског прекршаја. Удри казну, дуплу казну, затвор ако треба али не убијајте посао.

 4. Svijetu se ne može ugoditi

  Jedan čovjek, idući iz varoši kući, jahao na magarcu, a njegov sin, momčić od desetak godina, išao pored njega pješice. Susretne ih jedna žena i reče:

  – To nije pravo, brate da ti jašeš a dijete da ti ide pješice; tvoje su noge jače od njegovih!

  Onda starac sjaše sa magarca, a podigne sina na sedlo. Malo dalje, sretne ih druga žena koja reče:

  – Nije lijepo od tebe, momče, da ti jašeš a otac da ti ide pješice. Tvoje su noge mnogo mlađe.

  Na to i otac i sin uzjašu magarca, pa krenu dalje. Sretne ih treća žena, pa kaže:

  – Kakva je to budalaština: dva matora magarca na jadnoj, slaboj životinji! Trebao bi neko da uzme batinu, pa da vas obojicu stjera.

  Onda otac i sin sjašu sa životinje i obojica krenu pješice: otac sa jedne strane, sin sa druga, a magarac u sredini. Sretne ih četvrta žena pa kaže:

  – Ala ste vi tri čudna druga! Zar nije dosta da dvojica idu pješice? Ne bi li bilo lakše da jedan od vas jaše?

  Onda otac reče sinu:

  – Mi smo obojica svakako jahali na magarcu, sada valja da magarac jaše na nama.

  Otac i sin obore magarca na zemlju, jedan mu sveže prednje a drugi zadnje noge, pa ga onda uzmu među se na kolac i tako ga ponesu. Kako su se žene, koje su ih susretale, jos više smijale i čudile, otac baci magarca na zemlju, i počevši ga driješiti poviče:

  – Ja sam luđi i od ovoga magarca, jer hoću cijelome svijetu da ugodim! Od sada ću sa svojim magarcem da činim što je meni volja, a ljudi neka govore što im je drago.

  Tako otac uzjaše magarca, a sin krene pješice pored njega kući.

 5. Ideja zatvaranja objekta na 15 dana je opravdana. Novčana kazna ma kolika bila – nije dovoljna. Zatvaranje objekta direktan je podsticaj za lokale koji rade uredno i po zakonu. Njime je posao procvjetao.

  Pored akcije zatvaranja lokala koji ne izdaju fiskalne račune treba u suru uvesti i čitavu šatorsku privrednu djelatnost po zborovima, vašarima i svadbama. Niko tu nikakvog poreza ne plaća. U pitanju su milionski obrti. Dnevnica konobara izašla je na 140 KM.

 6. Најјаача шаторска организација је СНСД, те би ја папире волио видјети. Ко то финансира и колико је ПДВ плаћено из те потрошње.

 7. Не разумијем овај текст, испада да је Свитлица против власти.

  Обзиром да су „рибара“ Лазаревића без упозорења и без икаква разлога уклонили зато што је почео писати против владе,опшравдано јер држи ријеч дату да ће напасти нову владу после разумног рока до Ђурђева дана, датума који је дала ЗОРА да се крене у радикалну причу, почињем да сумњам у неутралност једног од администатора Фронтала.

  Нараво да је овај наш ник реалан,наравно да долази из ЗОРЕ,наравно да долази од људи који имају идеју и не припадају никоме ко не види, или неће да види бар пет, десет година унапријед.

 8. Рибар,

  реално, ти си заједно са оном ушком која злоупотребљава Вукелићеву трагедију, те хаџи-Лојом довео Фронтал пред гашење.

  Отворим сајт, ти причаш како имаш визију, онај пита чији је парк у којем му је ханума ординирала, Лојо муче, буче…

  Који вам је курац?
  Уништиште једини портал који не цензурише коментаре.

 9. Симо,

  нађе се ти у оним прозваним на другом коментару.

  Ја сам то мало чачнуо управо да се почнете укључивати јер ево мјесец дана како нема више од пар до десетак коментара на било коју тему.

  Чуј ја уништио портал, нисам овдје имао колумну да није било сто и више коментара.

  О овим другим што си их поменуо се слажем, писао сам и опомињао да ће уништити Фронтал, за то су уосталом и плаћени.

  Нису они криви, криви су они који их нису елиминисали после првог увредљивог коментара за било кога.

  Због таквих су са Фронтала отишли добронамјерни и паметни људи.

  Ипак нешто није у реду кад одједном „рибар“ не може да се улогује како је почео држати ријеч и нападати владу после Ђурђева дана, разумног рока до када је по нама ова влада морала покренути радикалне привредне реформе, без обзира колико то неким непријатељима Српске не одговара, зар не?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *