Судија Благојевић затражио разрјешење у Сенату РС

Судија бањолучког Окружног суда Милан Благојевић потврдио је порталу Капитал да је од предсједника Републике Српске Милорада Додика затражио да га разријеши дужности сенатора РС.

среда, 24 маја, 2017 / 08:35

Према његовим ријечима, добио је мишљење Високог судског и тужилачког савјета БиХ у којем стоји да функције судије у Окружном суду и сенатора у Сенату РС нису спојиве.

„Ових дана само из медија чујем да сам у сукобу интереса, јер сам именован за сенатора. Тек јутрос, на моје инсистирање, добио сам мишљење ВСТС. То су грубе незаконитости и кршење члана 115. Пословника ВСТС према којем они о свом ставу поштом морају да обавијесте суд и судију који ту ради. Допис је стигао маилом у суд, али је прекршено правило које су сами донијели“, казао је Благојевић за Капитал, који је у суботу објавио вијест о мишљењу ВСТС БиХ према којем се он нашао у сукобу интереса.

У Палати РС, каже, потврђено му је да су примили његов захтјев о разрјешењу. Иако сматра да мишљење ВСТС БиХ није правно основано, одлазак из Сената РС је тражио јер је оно обавезујуће.

„На правди бога сам оптужен. Овим је прекршен Устав РС, али и закони о ВСТС БиХ и Сенату РС“, закључио је Благојевић, најављујући да ће у наредних неколико дана медијима доставити шире образложење о правној неоснованости акта ВСТС.1 КОМЕНТАР

  1. Видимо да је Благојевића произвео у сенатора Милорад Додик. Да ли су претходно њих двојица икада поменули да у правосуђу Републике Српске већ 15 година нема ћириличке судске пресуде, осим ако се то изричито не затражи? Наравно да нису. Овде Благојевић каже да је на правди бога оптужен. Ако му је до божије правде он, као угледан Србин, треба на овом порталу да се јавно покаје зато што је ћутао поводом добровољног латиничења правосуђа Републике Српске.
    Пошто сви сенатори Републике Српске ћуте о самолатиничењу српског народа, они су његова срамота а не понос и дика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *