Судан: Више од 90 погинулих у сукобима

У дводневним сукобима између суданских снага и побуњеничке милиције на југу земље погинуло је више од 90 особа, саопштила је суданска војска. У данашњим окршајима у немирној суданској држави Џонглеј погинуло је 14 побуњеника и седам војника, а јуче је у сусједној држави Горњи Нил животе изгубило 65 побуњеника и седам војника, изјавио је војни […]

понедељак, март 7, 2011 / 22:29

У дводневним сукобима између суданских снага и побуњеничке милиције на југу земље погинуло је више од 90 особа, саопштила је суданска војска.

У данашњим окршајима у немирној суданској држави Џонглеј погинуло је 14 побуњеника и седам војника, а јуче је у сусједној држави Горњи Нил животе изгубило 65 побуњеника и седам војника, изјавио је војни портпарол Филип Агуер.
Окршаји су се десили само четири мјесеца прје него што би јужни дио Судана требало да буде проглашен за независну државну, након што су његови становници на референдуму увјерљивом већином гласали за отцјепљење од власти у Картуму.
Односи између сјеверног и јужног дијела земље наизглед су побољшани у вријеме одржавања референдума у јануару, али је рат ријечима обновљен послије серије побуњеничких акција у Џонглеју и Горњем Нилу.
Побуњеници су потписали споразум о примирју са војском на југу земље уочи референдума, али званичници сада оптужују вођу побуњеника Џорџа Атора да користи прекид ватре за регрутацију нових војника.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *