Судан: Југ и Сјевер о пограничним областима

Предсједници Сјеверног и Јужног Судана Омар ал-Башир и Салва Кир састаће се сутра у Адис Абеби, где ће разговарати о кризи у пограничним областима Абјеј и Јужни Кордофан, саопштила је данас Афричка унија (АУ). Двојица предсједника састаће се и са бившим предсједником Јужноафричке Републике Табом Мбекијем, који предводи тим АУ за решавање отворених питања између […]

недеља, 12 јуна, 2011 / 09:42

Предсједници Сјеверног и Јужног Судана Омар ал-Башир и Салва Кир састаће се сутра у Адис Абеби, где ће разговарати о кризи у пограничним областима Абјеј и Јужни Кордофан, саопштила је данас Афричка унија (АУ).

Двојица предсједника састаће се и са бившим предсједником Јужноафричке Републике Табом Мбекијем, који предводи тим АУ за решавање отворених питања између Сјеверног и Јужног Судана.

Састанци ће трајати два дана, а на њима ће учествовати и премијер Етиопије Мелес Зенави, пренела је агенција АФП.

„Самит ће се фокусирати на кључна питања са којима се суочава Судан у овом историјском тренутку, само четири седмице пре независности Јужног Судана”, наведено је у саопштењу АУ.

Јужни Судан 9. јула треба званично да постане независна држава пошто се на референдуму у јануару убедљива већина грађана изјаснила за отцепљење од севера.

Главне теме разговора биће питање области Абјеј, повлачење оружаних снага из тог региона, слање међународне мисије под вођством АУ, стварање услова за брз повратак расељених људи и мјере које треба предузети у циљу коначног ријешења статуса те области.

Сјеверносуданска војска је 21. маја заузела Абјеј на граници између сјевера и југа земље, и одбија да се повуче. Јужни Судан захтева њено хитно повлачење, али председник Ал-Башир инсистира на томе да Абјеј припада Сјеверном Судану.

Абјеј ужива специјални статус, према мировном споразуму из 2005. године, којим је окончан 22-годишњи грађански рат, који је однјео два милиона живота.

Споразумом је одређено да у том граду ни сјевер ни југ не смеју да разместе снаге док не буде одржан референдум на којем ће се грађани изјаснити којој страни желе да се прикључе.

Током наредна два дана састаће се и представници суданске владе и Суданског покрета за ослобођење народа из Плавог Нила и Јужног Кордофана.

„Овај састанак на високом нивоу фокусираће се на политичке и безбједносне изазове у две области, укључујући окончање оружаног сукоба који је недавно избио у држави Јужни Кордофан”, наведено је у саопштењу.

Уједињене нације и међународне организације упозориле су данас да је због нових борби у спорном пограничном подручју између Сјеверног и Јужног Судана 146.000 људи напустило домове.Оставите одговор