Суд у Стразбуру казнио Бугаре због дискриминације Македонаца

Европски суд за људска права у Стразбуру прогласио је кривом Бугарску на основу три тужбе које су против ње поднијеле организације ОМО Илинден и ОМО Илинден – Пирин, јер није дозволила да се регуструју као невладино уружење, односно као политичка партија. Бугарска је обавезна да ОМО Илинден исплати 18.000, а ОМО Илинден – Пирин 9.000 […]

среда, 19 октобра, 2011 / 08:05

Европски суд за људска права у Стразбуру прогласио је кривом Бугарску на основу три тужбе које су против ње поднијеле организације ОМО Илинден и ОМО Илинден – Пирин, јер није дозволила да се регуструју као невладино уружење, односно као политичка партија.

Бугарска је обавезна да ОМО Илинден исплати 18.000, а ОМО Илинден – Пирин 9.000 евра обештећења, наводи се у саопштењу бугарског Хелсиншког комитета које преносе бугарски медији.

Суд је у једногласно донесеној пресуди констатовао да је Бугарска у три наврата прекршила Европску конвенцију о људским правима која гарантује слободу окупљања и удруживања.

ОМО Илинден – Пирин је политичка партија македонске мањине у Бугарској, а ОМО Илинден једна од неколико македонских организација у тој земљи.