Суд у Сарајеву: Мектић Тадићки мора исплатити 3.000 КМ због клевете

Општински суд у Сарајеву наредио је министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу да због клевете мора исплатити вршиоцу дужности главног тужиоца БиХ Гордани Тадић 3.000 КМ са урачунатим каматама, речено је Срни у овом суду.

петак, 14 септембра, 2018 / 15:30

"Општински суд у Сарајеву донио је пресуду којом је изречено да се дјелимично усваја тужбени захтјев и налаже туженом да тужиоцу исплати 3.000 КМ са каматама по каматној стопи у складу са Законом о висини стопе затезне камате, почевши од 11. августа 2017. као дана подношења тужбе, па до исплате", навела је портпарол овог суда Амра Хоџић.

Мектић је дужан Тадићевој да надокнади и трошкове парничног поступка у износу од 1.109 КМ.

Наложена је и јавна изрека ове пресуде на Радио-телевизији БиХ у емисији "Дневник 2", након што она буде правоснажна.

Тужба је поднесена 11. августа прошле године због низа неистина које је 17. јула 2017. на конференцији за новинаре Мектић изнио на њен рачун.

Главни тужилац је након Мектићевих неистина прошле године од Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ и Савјета министара БиХ тражила да предузму све мјере и радње с циљем њене заштите као носиоца правосудне функције и вршиоца дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва БиХ прошле године је такође речено да су сви Мектићеви наводи неосновани и апсолутно неистинити и усмјерени на њену личну и професионалну дискредитацију.

Општински суд у Сарајеву наложио је Мектићу у априлу ове године да исплати потпредсједнику ВСТС-а Ружици Јукић 3.500 КМ на име нематеријалне штете због клевете нанесене у емисији "Поштено" ФТВ-а, као и трошкове поступка у износу од око 1.200 КМ.

Јукићева је тужила Мектића због увреда које је изнио попут оних да је "фризерка", да је "националиста" и да "мрзи Србе", да је давала сугестије судији Лејли Фазлагић и да јој је Тадићева родица.