Суд у Хагу забранио Јапану лов на китове

Међународни суд правде наредио је Јапану да обустави лов на китове на Антарктику, оцјењујући да је то комерцијална активност, а не научно истраживање као што то тврди Токио. "Јапан мора да повуче све дозволе издате у оквиру истраживачког програма Џарпа и да више не издаје дозволе у име тог програма", изјавио је судија Петер Томка […]

понедељак, март 31, 2014 / 14:27

Међународни суд правде наредио је Јапану да обустави лов на китове на Антарктику, оцјењујући да је то комерцијална активност, а не научно истраживање као што то тврди Токио.

"Јапан мора да повуче све дозволе издате у оквиру истраживачког програма Џарпа и да више не издаје дозволе у име тог програма", изјавио је судија Петер Томка и оцијенио да те дозволе нису издате у научне сврхе.

Јапанске власти су саопштиле да ће поштовати одлуку суда. Премда тврди да је лов на китове у научне сврхе, Јапан не крије да многи китови на крају заврше у ресторанима.

Еколошка организација "Си Шеперд" саопштила је прошле недеље да је спасила 750 китова од јапанских китоловаца током своје годишње кампање против лова на китове.

Еколошка организација "Си Шеперд" годинама шаље своје активисте да спријече лов на китове, а током акција чести су инциденти.

Међународна комисија за лов на китове забранила је комерцијални лов на китове, али земље попут Јапана, Норвешке и Исланда лове китове под разним изговорима, користећи рупе у прописима.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *