Суд одлучио: Врати стан, Милице

Врховни суд Републике Српске одузео је право власништва Милици Марковић на петособан стан у Бијељини који је мимо законске процедуре плаћен робном резервом мазута.

уторак, јун 4, 2019 / 11:48

Тиме је укинута пресуда Окружног суда у Бијељини, којом је Милици Марковић дато право власништва над станом у Бијељини, која је донесена у марту ове године.

Новинари ЦИН-а су у причи „Бесплатан стан за Милицу Марковић скупо платили грађани“ открили да је петособан стан за Марковић мимо законских процедура у потпуности плаћен јавним новцем.

У ревизији Врховног суда је наведено да ниједан материјални доказ не упућује на то да је Републичка дирекција за робне резерве РС-а платила стан за Марковић, што је ЦИН детаљно описао у својој причи.

„Није прописана могућност стицања права својине на стану који се обезбјеђује за потребе посланика и функционера. У конкретном случају, упитна је и сама потреба рјешавања стамбеног питања тужитељице, код чињенице да она, по сопственом признању, предметни стан не користи за становање“, наведено је у пресуди Врховног суда.

Уз то што ће морати вратити стан, Марковић ће платити и трошкове поступка и ревизије од скоро 11.000 марака.

Марковић је средином 2000. године, као тадашња посланица Српског народног савеза у Народној скупштини РС-а, тражила од премијера Милорада Додика да јој Влада Српске купи стан.

Направљена је права транге франге комбинација, у којој Републичка дирекција за робне резерве РС бијељинском државним предузећу „Дрина“ испоручена количина мазута, коју је у износу од око 150.000 марака платила Влада. Дрини је наложено да умјесто Дирекцији, новац исплати предузећу Велтинг. Са њим је Марковић потписала уговор о удруживању средстава, у коме је писало да она плаћа стан, иако је већ тада знала да неће дати свој новац, већ је Велтинг треба бити намирен новцем из Дрине.

У „Дрини“ су писали да плаћају мазут, а у „Велтингу“ су писали да се исплаћује цијена стана из уговора Милице Марковић. Након што је све завршено, „Велтинг“ је Марковић издао лажну потврду као да је она платила стан.

Међутим

Нигдје није постојала одлука Владе да се баш на тај начин рјешава стамбено рјешење Милице Марковић, нити је Дрини назначено да поступи овако. Додикова пракса је иначе била да функционерима даје станове на име привременог рјешења, које би они касније откупљивали по симболичним цијенама. У Марковићкином случају ни то није испоштовано.

-– Ми смо радили по инструкцијама оног чије су биле паре – рекао је за ЦИН тадашњи директор Дирекције Мирко Ножица, објашњавајући да је то од њега тражио Додик који је одбио разговарати са новинарима ЦИН .

Дакле, да је само постојала одлука да се Марковићки додијели стан, све би било по закону, иако су за потребе њене двочлане породице два стана претворена у један, да би се добила поменута квадратура. Скандалозно је и то да функционерка СНСД није одустала од њега ни кад је купила нови огроман стан, који је без проблема отплатила будући да је у више мандата у ПСБиХ примала огромну плату.

Без обзира на све, Марковић је 2013. године покренула спор против „Велтинга“, тражећи власништво над станом пред Основним судом у Бијељини. Основни суд је одбио захтјев, а Окружни суд је 2015. године рекао да Марковић ипак има право на стан и она се тада уписала као власник. Врховни суд РС је ревизијом процес већ једном вратио на почетак, а одлуке судова су се понављале и у новом процесу.

Према пресуди Врховног суда из марта ове године, Марковић нема право на стан и то је правоснажна одлука, рекао је за ЦИН Миодраг Стојановић, адвокат „Велтинга“, фирме која је градила стан.

Иако Влада РС никада није била власник стана, Стојановић каже да од ње зависи коме ће припасти 125 квадрата у центру Бијељине јер јој је „Велтинг“ ставио стан на располагање.

–– То је сад ствар државе. Нека сад држава да Милици Марковић стан. ‘Велтинг’ (…) везе нема са тим, али неће да буде тужени и да има одговорност за било шта“.

Иако ће након овог скандала тешко бити донесена одлука да се стан поново додијели Милици Марковић (која је пала у немилост локалне организације СНСД у Бијељини, и није прошла у НСРС), јавност би већ сада требала извршити притисак да се издвоје средства за преуређење стана, како би се од њега поново направила два, која би била додијељена породицама из категорије палих бораца.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *