Стварање предуслова за ревитализацију соколачког Фаминекса

Делегација Фабрике мазива ФАМ а.д. Крушевац на челу са извршним директором за комерцијалне послове Зораном Симићем и извршним директором за правне, кадровске, опште послове и управљање ризицима Јелицом Ђуровић, разговарали су са руководством општине Соколац о предусловима за почетак рада "Фаминекса" Соколац, предузећа које већ годинама не ради, због нагомиланих проблема. Предузеће је основала Фабрика […]

петак, 17 јануара, 2014 / 00:16

Делегација Фабрике мазива ФАМ а.д. Крушевац на челу са извршним директором за комерцијалне послове Зораном Симићем и извршним директором за правне, кадровске, опште послове и управљање ризицима Јелицом Ђуровић, разговарали су са руководством општине Соколац о предусловима за почетак рада "Фаминекса" Соколац, предузећа које већ годинама не ради, због нагомиланих проблема.

Предузеће је основала Фабрика мазива Крушевац крајем деведесетих година и неколико година је пословало као једно од најуспјешнијих на романијској регији, све док није дошло до блокаде рачуна од стране Пореске управе РС и ранијег Југопетрола, због неизмирених обавеза у укупном износу од 71.000 КМ. Камате су тај износ учиниле много већим.

За изградњу новог пословног објекта у соколачком приградском насељу Мајдани земљиште је обезбиједила општина Соколац. Како је матично предузеће у Крушевцу запало у веома тешку ситуацију, због неуспјешне приватизације, соколачки „Фаминекс“ је морао да чека боље вријеме. Данас се опорављена Фабрика мазива ФАМ Крушевац а.д. у реструктурирању враћа на тржиште БиХ, које је за њу прије минулих ратних дешавања било веома значајно и зато настоји да што прије ревитализује рад свог зависног предузећа у Сокоцу.

-Договорили смо статусне промјене и предуслове за почетак рада Фаминекса, а даље активности предузимаћемо заједно са општином Соколац све у циљу да предузеће ставимо на ноге. Очекујемо да средином или у другом кварталу ове године почне да ради нормално, рекао је извршни директор за комерцијалне послове Фабрике мазива ФАМ Крушевац у реструктурирању Зоран Симић. Према његовим ријечима ова водећа Фабрика у области производње уља и мазива, присутна је и данас на тржишту Босне и Херцеговине, али њен менаџмент жели више.

– Очекујемо пласман уља и мазива ФАМ-а до краја године на неком нивоу од 500-700 тона на тржишту БиХ. Ту ће да буде профита, наравно на обострано задовољство општине Соколац и града Крушевца, каже Симић.

Новоименовани директор „Фаминекса“ Соколац, Илија Мартиновић довођење аката предузећа у складу са законима БиХ и РС сматра логичним наставком низа активности које су интезивиране минуле јесени.

-„Фаминекс“ је предузеће реномирано у области производње уља и мазива, функционалних течности и за путнички и транспортни програм као и за индустрију са широком палетом врло квалитетних производа, са акредитованом лабораторијом и техничком подршком, која ће ми много значити на овоме тржишту. То је тржиште од четири милиона становника, што је отприлике половина становништва Србије. ФАМ има традицију. Даље активности су деблокада рачуна, конверзија дуга према држави и наравно активности на промоцији и продаји производа на овоме тржишту. Рачун је блокиран због дуга од 29.000 КМ према ранијем Југопетролу. Главница дуга према Пореској управи је 420.000 КМ, а са каматом је достигао износ од 1.024.000 КМ. Значи уплатом од 420.000 КМ, до 30. јуна ове године, могла би се цијела камата отписати, тврди Мартиновић. Он наде у успјешно оживљавање „Фаминекса“ види у објектима овог предузећа у Сокоцу укупне површине 1.126 метара квадратних и расположивом земљишту површине око осам хиљада метара квадратних. Предузеће је у даљено 45 километара од међународног аеродрома и града Сарајева и налази се на раскрсници путева који спајају три значајна балканска региона.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица очекује велику подршку Владе РС у рјешавању проблема у соколачком Фаминексу, јер се ова сарадња одвија у оквиру паралелних веза Србије и Републике Српске и плод је прошлогодишњег Споразума о сарадњи Града Источно Сарајево и Крушевца.

-На данашњем нивоу потреба тржишту БиХ је неопходно око 20.000 тона мазива, а у складу са одлуком Савјета министара о заштити домаће производње, може да прими око осам хиљада тона мазива. Значајан проценат од тог могла би да испоручи Фабрика из Крушевца. Према првој грубој рачуници промет на годишњем нову би био између 20-30 милиона КМ, или 10-15 милиона еура. Дио средстава би прешао преко рачуна на нашој општини, један проценат би се вратио и од ПДВ-а, од доприноса и пореза, тако да је нашој локалној заједници у интересу да ово предузеће крене што прије крене са радом, оцијенио је Бјелица, увјерен да ће статусна питања „Фаминекса“ Соколац бити ријешена до краја овог мјесеца, те да би се о покретању његовог рада могло размишљати већ у фебруару.Оставите одговор