Штулић: Живим са књигама

Не прође много времена, а да се неко не сјети и не покуша да назове Бранимира Штулића, живу легенду овдашње рок сцене, оснивача и вођу некадашње групе "Азра". Чини се да највише успјеха у томе има београдски Блиц, за шта, како се чини може захвалити рок критичару Пеци Поповићу који је са Штулићем био и […]

субота, 26 новембра, 2011 / 20:01

Не прође много времена, а да се неко не сјети и не покуша да назове Бранимира Штулића, живу легенду овдашње рок сцене, оснивача и вођу некадашње групе "Азра".

Чини се да највише успјеха у томе има београдски Блиц, за шта, како се чини може захвалити рок критичару Пеци Поповићу који је са Штулићем био и остао у добрим односима. Штулић је као што сви знамо сада у Холандији, чита и преводи античка дјела и старе епове.

"Знам шта се пише у медијима, и то ми се гади. Немам ништа да кажем за такве новине, оно што радим њих не занима, јер годинама се већ бавим превођењем најважнијих књига свјетске баштине", рекао је Штулић београдском дневнику.

Он је већ препјевао "Илијаду", "Одисеју", кинеске, сумерске и остале древне записе, тренутно ради на Плутарху а жеља му је да се позабави индијским списима.

"Ја сам се опредијелио за индијско језгро, Кали Југу или Каљугу, и неке старе индијске текстове сам већ преводио. Стари Индијци су писали о бројним небеским ратовима у спјеву ‘Махабхарата’. Данас ми све те појаве зовемо НЛО, контакти са ванземаљцима, али у старој Индији такве ствари су биле дио реалности. Такве ствари можемо звати и духовима и духовним светом, ја духове преводим као сјени. Надарени их могу видјети мутно, као када неко ко добро види стави наочаре са диоптријом. Мислим да су Индијци о таквим наднаравним стварима писали реалније од Сумера. Све је то дио једне заиста велике приче која свакако није за новине. Волио бих можда да у будућности покушам да преведем тај спис", рекао је Штулић и додао да стиже само да "живи са књигама и спава".

"Са Азром сам био вриједан, али након распада бенда нисам желио да компонујем за позориште или филм. Отпјевао сам поново старе народне пјесме из свих крајева Балкана", открио је он.

Штулић је више пута рекао да му није ни на крај памети да прави некакве повратничке концерте са "Азром" или бар ревијалне (као што је радио Бреговић и остаци ‘Бијелог Дугмета") јер "он неће да пјева у окупираним земљама".