Стразбур понавља: Исплатити пензије тамо гдје су остварене

Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је у корист Млађена Шекеровића и Анке Пашалић у вези са њиховим захтјевом да им се исплата пензија врши преко Федералног завода ПИО/МИО, гдје су и остварили право на пензију до априла 1992. године, саопштено је из Фонда ПИО Републике Српске. "Тражећи правду пред домаћим правосуђем БиХ, […]

среда, 9 марта, 2011 / 18:23

Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је у корист Млађена Шекеровића и Анке Пашалић у вези са њиховим захтјевом да им се исплата пензија врши преко Федералног завода ПИО/МИО, гдје су и остварили право на пензију до априла 1992. године, саопштено је из Фонда ПИО Републике Српске.

"Тражећи правду пред домаћим правосуђем БиХ, Шекеровић и Пашалићева су наилазили на одбијање њиховог захтјева да им се успостави пензија тамо гдје су је и зарадили, и након што су исцрпили све правосудне инстанце у БиХ, пресуду су добили у Стразбуру и она ће им бити уручена у року од седам дана", наводи се у саопштењу.

У јуну 2007. године Уставни суд БиХ пресудио је у корист Млађена Шекеровића, а у случају Анке Пашалић, који датира од јануара 2003. године, Дом за људска права пресудио је у њену корист, али те пресуде никада у пракси нису проведене.

Из Фонда ПИО подсјећају да је исту пресуду у Стразбуру добио и Душко Карановић 2007. године, што показује да Европски суд за људска права потврђује принцип да се исплата пензија мора вршити тамо гдје се право на њу оствари.

"Европски суд у Стразбуру је у случају Карановић, а претпоставка је да ће тако бити и у ова два случаја, заузео став да је неисплаћивањем пензија Федерални завод вршио дискриминацију, па чак и да је то попримило облике етничке дискриминације", саопштено је из Фонда ПИО.

У саопштењу се додаје да се овим пресудама потврђује принцип на којем се заснива тужба Фонда ПИО према Федералном заводу ПИО/МИО из априла 2005. године да свих 38 000 људи, колико их је тада било, преузму на исплату, без обзира да ли живе у РС, ако су пензију остварили на подручју садашње ФБиХ.

"Фонд ПИО РС је, од тренутка када је поднио тужбу до данас, исплаћивањем пензија за те кориснике изгубио 545 милиона КМ", наводи се у саопштењу.

Тренутно има 25 845 корисника које на исплату треба да преузме Федерални завод, а Фонда ПИО РС мјесечним исплаћивањем пензија за те кориснике изгуби 8,3 милиона КМ.Оставите одговор