Стразбур, изнимно, за случај убиства гардиста у Топчидеру 2004.

Европски суд у Стразбуру за 5. новембар 2020. године највио објављивање прве пресуде у вези убиства гардиста у Топчидеру. Ово је јединствен случај у којем је Европски суд у Стразбуру први пут одлучио да мериторно расправља о једној приватној кривичној тужби.

недеља, 18 октобра, 2020 / 13:30

Како сазнаје ИН4С, Европски суд за људска права у Стразбуру 5. новембра у 10 сати објавиће пресуду у случају тужбе породице убијеног гардисте Драгана Јаковљевића у Топчидеру против државе Србије.

Овај преседан настао је због ослобађајуће пресуде у корист Вука Туфегчића из 2011. године а поводом тужби због увреде личних и породичних ствари на рачун покојног гардисте Драгана Јаковљевића.

– Тадашњег истражног судију окружног Суда у Београду и бившег војног истражног судију Вука Туфегџића Окружни суд у Београду ослободио је кривичне одговорности због изношења личних и породичних ствари а за шта је оглашен кривим у првостепеној пресуди – истиче адвокат Предраг Савић пуномоћник породице Јаковљевић. Текст са таквим садржајем, објављен је у Новостима 2004. године, под називом „Војска утврдила истину“

„Када смо 2011. године покренули овај поступак пред Европским судом, урадили смо то у знак ослобађајуће пресуде у предмету Туфегџић знајући да Европски суд не пружа правну заштиту приватним кривичним тужиоцима, јер сматра да су то дела од мањег значаја и мале друштвене опасности. Због тога сам и ја био изненађен када је Европски суд 2016. године донео одлуку о такозваној прихватљивости тј да ће према нашим сазнањима по први пут мериторно одлучивати и донети пресуду у једном оваквом случају“ , казао је адвокат Савић и истакао:

Изрицање ове предуде најављено за 5. новембар је од изузеног значаја за судску праксу и за правну науку.

Ова пресуда каква год да буде, представља један од највећих успеха у мојој каријери сличан успеху у парници века КИПС против државе Црне Горе у којој је Европски суд осудио тужену државу па плати око 5 милиона евра надокане због кршења права ове угледне компаније из Подгорице, казао је адвокат Савић.

Адвокати пуномоћници фамилија убијених гардиста недавно су пред европским судом у Стразбуру покренули поступак против државе Србије због неизвржења одлуке Уставног суда из 2013. године којом је наложено да се коначно спроведе делотворна, ефикасна и назакону заснована истрага о убиству гардистаКоментариши