Стратешки слом Исламске државе

Као што смо и најавили, трупе сиријске владе, уз помоћ ваздушно-космичких снага Руске Федерације, након три године избавиле су Деир ез-Зор из окружења.

уторак, 5 септембра, 2017 / 16:04

Више мало да се медијски то запечати спектакуларно, Русија је са својих бродова у Средоземном мору испалила неколико крстарећих ракета Калибр, на утврђене објекте Исламске државе (ИД). На копну су се снаге Башара ал Асада спојиле са 137. бригадом истих снага, којима је храна и опрема три године дотурана искључиво ваздушним путем.

На овај начин је деблокиран већи, сјеверни џеп бранилаца Деир ез-Зора, док је деблокада мањег, као и крајња судбина ИД ствар времена. По процјени руских војних власти заузимање јединог већег насељеног мјеста у ширем региону, које држи стратешку позицију на ријеци Еуфрат, крајњи је слом ИД. Од овога тешко могу да се опораве, обзиром на снаге на терену.

Но, обзиром колико већ дуго од Aмерике наоружани и из ваздуха подржавани Курди покушавају да их сломе у Раки, некада престоници ИД; или вријеме које су потрошиле снаге шиитски доминантног Ирака у Тикриту за исту сврху, врло је вјероватно да потпуно ослобођење Сирије неће бити кроз дан два.

Прије да је ово био неки Стаљинград, или Курск, након којег је противник сломљен стратешки, али који наставља да пружа жесток отпор до самог краја. У пустињским условима тешко је ратовати без озбиљније инфрастуктуре, па и џеп ИД на граници провинција Хама и Хомс се све више смањује.

Након што ИД буде ефективно уништена на територији Сирије, али и Ирака, остаће и даље разлози због којих је настала и била тако успјешна у ратовању. Вјерски, племенски и други конфликти, те регионална игра између Ирана и Саудијске Арабије, уз интересе Русије и НАТО, а особито Израела, наставиће да подривају мир у Сирији.

Све што се у овом тренутку поуздано може рећи, јесте да Русији треба брз излазак из овог рата, те да ће шансу за то тражити у преговорима и помирењу зараћених страна тамо гдје је то могуће.