(Стра)тешки „планови“: Хоћемо ли опстати или нестати?

Прочитајте како један двадесетогодишњак размишља о будућности Републике Српске и стварима од суштинске важности за опстанак исте, а које немају везе са референдумом. Пише: Миле Аљетић Један од најзначајнијих, а нимало лаких задатака сваке власти, па тако и ове наше, јесте брига о биолошком обнављању (читај опстанку) њеног становништва. (Важнија је и од завршетка мреже […]

петак, април 15, 2011 / 10:27

Прочитајте како један двадесетогодишњак размишља о будућности Републике Српске и стварима од суштинске важности за опстанак исте, а које немају везе са референдумом.

Пише: Миле Аљетић

Један од најзначајнијих, а нимало лаких задатака сваке власти, па тако и ове наше, јесте брига о биолошком обнављању (читај опстанку) њеног становништва. (Важнија је и од завршетка мреже ауто-путева, изградње аеродрома у Требињу и свих осталих „грандиозних“ пројеката…).

Стопа природног прираштаја у Републици Српској је негативна и она биљежи тенденцију константног пада.

Прелаз између двадесетог и двадесет и првог вијека представља изузетно сложен период у њеном демографском развоју, и према процјенама за период 1996-2007. године Република Српска има знатно мањи број становника у односу на 1991. годину, а исто тако биљежи пад броја становника и од 2002. године.

Према подацима Републичког завода за статистику за 2007. годину, стопа природног прираштаја је негативна и износи 2,8 промила.

Чујте Срби!

Од почетка XX вијека до почетка овог посљедњег рата Срби су се бројчано смањили за 10% , док су се други балкански (а и европски) народи бројчано знатно увећали.

Према подацима њемачког географа др Алојза Фишера фон Егера, од почетка XX вијека до данас балкански народи су се увећали у сљедећим процентима:
Турци – 400 % , Румуни – 45% , Бугари 38% , Албанци – 700 % , Грци – 35 % , а само се број Срба смањио за 10%.

Узрок оваквих демографских посљедица може се пронаћи у планирању породице, све раширенијем самачком животу, постратним траумама, расељавању и избјеглиштву, али и тешкој социјално-економској ситуацији,, психолошким и многим другим факторима.

Такође, долази до све каснијег ступања парова у брачну заједницу( жене најчешће улазе са 26 година, а мушкарци са 29 година старости ), а самим тим и опредјељења жена за мајчинство. Просјечна старост мајке при рођењу дјетета у Републици Српској је 26,8 година.

Повећан је степен стерилитета због одгађања рађања и све веће праксе употребе абортуса као контрацептивног метода. Дошло је до уништавања традиционалних вриједности, створена је филозофија лаког живота, живи се за данас, а исто тако се и размишља, при чему се испуњавају само лични егоистички циљеви.

Бруто стопа фертилитета у Републици Српској веома је ниска. У Републици Српској стопа фертилитета јесте испод 1,5 дјетета по жени, а да би се достигао ниво потребан за смјену генерација потребно је да стопа укупног фертилитета досегне ниво од 2,1 дјетета по жени. Истраживања указују да троје дјеце није довољно за повећање природног прираштаја, већ само за његово одржавање.
Шта Влада Републике Српске ради по питању афирмације рађања и опстанка српског националног корпуса на овим просторима?

Шта ради Министарство?

Мјере популационе политике у Републици Српској спроводи Министарство за породицу,омладину и спорт (одјељење породице). Популациона политика уско је везана за све друштвене области, али је по значају далеко испред свих њих.

Неколико спроведених активности одјељења за породицу у току прошле године су:
– Пројекат „Фонд треће и четврто дијете“, који се спроводио континуирано током цијеле године
– Разни истраживачки пројекти
– Организивана је манифестација „Конференција беба“
– Спровођена је кампања о значају породице
– Реализован је Пројекат стамбеног збрињавања породица са петоро и више дјеце и стамбено је збринуто 17 породица

Из горе наведог се да закључити да се спроводе одрећене активности у виду афирмације рађања, али оне никако нису довољне. Њихов учинак је краткотрајан ако га уопште има ( али опет у току године буде довољно активности да се напише један фин годишњи извјештај).

Морамо сви нечега бити свјесни-извјесни периодични пројекти неће никад дати озбиљне ефекте и резултате, јер демографска обнова јесте један дуготрајан процес који се не рјешава ни брзо ни лако и у који треба да се укључе сви појединци, заинтересоване невладине организације и надлежне јавне институције и дају свој допринос опстанку нације.

Шта урадити?

Влада Републике Српске треба да поред већ постојећих права из области дјечије заштите уведе и низ других стратешких мјера у циљу демографског опстанка. Влада мора ефикасније рјешавати проблеме незапослености, потребно је и да издваја већа средства у циљу спровођења популационе политике. Битно је и пружање веће финансијске подршке родитељима на почетку сваке школске године у виду додјељивања бесплатних уџбеника. Ако је то (а јесте, и то нажалост) оптерећење за републички буџет, треба направити једноставан систем у којем је свако ко добије нови уџбеник дужан исти у што бољем стању (онолико колико је то могуће) сачувати за сљедећу генерацију ученика. Треба вршити рефундирање дијела трошкова за ученике који путују више од нпр. 20 километара до школе у једном правцу. Могу се одобрити бескаматни кредити и на тај начин омогућити рјешавање стамбеног питања за младе брачне парове, дати разне кредитне погодности родитељима са више дјеце. Исто тако, неопходна је и свеобухватнија промоција значаја репродуктивног здравља, и то кроз разне пропагадне акције.

Медији треба да информишу у прилог експанзивне популационе политике и да кроз разне садржаје сугеришу младима ( и не само младима) важност рађања. Треба омогућити разне олакшице за људе који живе на селу, кроз финансијске мјере подстицати људе да живе (и остану живјети) на селу, које је мјесто неисцрпног биолошког потенцијала. Напослијетку, неопходно је и буђење свјести младих људи о питању опстанка нације, формирање њиховог става о том питању и личне одговорности и улоге коју имају у очувању нације, а то питање мора бити укључено у сам образовни систем.

Материснтво као позив

Једна од најбољих мјера јесте да материнство постане позив. То би заправо значило да ако жена одлучи бити само мајка, она након рођења трећег дјетета добија доходак у висини просјечне плате у Републици Српској као да је у радном односу.

То су само неке ствари које можемо учинити да би обновили и сачували нашу нацију. Да ли ћемо одољети изазову времена, да ли ћемо успјети направити први прави корак који ће водити у правцу сопственог биолошког опстанка, тек ће да се види.

Од избора, зависиће наша будућност.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Pitanje svih pitanja u rs je: gdje su nam djeca?
  Moj grad ima oko 100 ooo stanovnika i dnevno se rodi jedno ili dvoje djece, a često nijedno.Vlada RS vodi autogenocidnu politiku. Ne stimuliše zapošljavanje, stvaranje porodica,rađanje. Zapravo , sve radi na destimulaciji toga. Momci se ne žene, djevojke ne udaju (nemaju posla, nemaju s čim i nemaju gdje).
  Škole ostaju prazne ii poluprazne, a o ovo malo djece koje imamo, umjesto da ih čuvamo kao oči u glavi, o njima društvo ne vodi računa.Dječija hrana preskupa, pelenice,odjeća i obuća, knjige i udžbenici,vrtići… također.
  O zdravlju i fizičkim sposobnostima djece treba povesti računa.Djeca su nam pregojazna, troma, kod toliko nezapolenih profesora fizičkog vaspitanja, zašto se ne uvede da oni izvode nastavu od prvog razreda u oš?

 2. Ух, ово ми је увијек једно од најинтригантнијих питања, на које се увијек изнова враћамо, а плиткоумне власти ни један корак да направе да би преокренули ситуацију!
  Зашто је то тако? Да ли су то све безмозговићи, или се ту отвара низ других питања који задиру у људска права појединца, ово, оно…
  По мени кључно је одредити социјалну лествицу у друштву, па онда да рецимо буде нелогично да неко ко нема ни дјецу ни кучета ни мачета, а прима одличну плату у јавном предузећу или администрацији и гледа како да је потроши на бијесне изласке или годишње одморе по иностранству, а тамо радник који храни дјецу чека на плату мјесецима и нема чиме да храни породицу!
  Прво те аномалије искоријенити, да би дали на значају породицама са троје и више дјеце, предност при запошљавању у случају да је један од родитеља незапослен, обавезно увести. Обавзан дјечији додатак, а не као сад ову бједу и то како комее, ја рецимо за троје дјеце, никад ни марке нисмо добили, а нисам се нешто ни понижавао да тражим, једино су ми супругу избацили из такта кад су јој прво рекли да има право на „матерински додатак“ па су послије устврдили имамо ауто вриједније од 2000 марака, не може!
  Као да је родити треће дијете исто као купити половно ауто, ето какав став заузима ова килава импотентна власт и они ће обезбједити позитиван наталитет? не липши магарче..

  Некад ми прође кроз главу она некадашња клетва на РС, да нам буде плодна ко биљана плавшић, велика ко Никола Кољевић, поштена ко милорад додик, паметна ко небојша радмановић…

 3. Искрено, одушевљен сам размишљањима једног двадесетогодишњака. Миле, честитам!

  Већ двије године пишем о демографском проблему овдје на Фронталу, као најважнијем националном питању Срба у РС. Какви референдуми, независност, аутопутеви, аеродроми,…? Све ће то бити узалуд ако изумремо као нација. Ако наставимо у овом смијеру, прво ће нам се становништво натрпати у четири града, а све остало ће бити пустош. А онда ћемо и буквално нестати као народ. http://www.srbinarodkojinestaje.com/Srbi_narod_koji_nestaje/Naslovna.html

  Потписујем „Приједорову“ тезу да Српска води аутогеноцидну политику. Наравно, није ништа лако. Предуслов за све јесте стварање нових вриједности. Треба направити новац. Често говоримо о расходовној страни, али ријетко о приходовној. Надам се да ће доћи дан када ће изумријети комунистички диносауруси и ово друштво преузети људи попут младог аутора. Али комунистички диносауруси имају потомство, а потомство њихову генетику.
  Смијешна је популациона политика Владе РС. „Конференција беба“ се одржава једном годишње и нема готово никакав ефекат, можете радити до бесвијести истраживања и кампање о значају породице, неће имати ефекта. Што се тиче „Пројекта стамбеног збрињавања“ породица са 5 и више дјеце, рећи ћу Вам само да је у буџету РС за 2009. годину за ову намјену издвојено милион КМ, а у буџету за 2010. годину (због финансијске кризе – тад још није било економске кризе x-( ) је ова ставка укинута потпуно.
  Треба сагледати и реалност. Све више људи се посвећује стручном усавршавању и каријерама и мало ко од таквих ће имати више од двоје дјеце. Све више је и хедониста и егоиста, који управо желе новац и вријеме да потоше на провод, а не на дјецу, а то је већ поремећај у нагонској сфери. Једна моја пријатељица из Џендер центра Владе РС имала је 30 година кад је раскинула дугогодишњу везу с момком, који је желио да стварају породицу, а она није била још за то, јер су јој битнија путовања и баханалије.
  Данас имамо највећу стопу незапослености у Европи и тешко ће се образовани људи без посла одлучити на стварање „сиротиње“. Такође, ти исти људи немају ријешено стамбено питање, па немају гдје ни да размјењују сјемене течности са вољеним особама супротног пола. Много их нема ни новаца за излазак, па немају ни прилику да се зближе с неком особом супротног пола. Данас је поремећен систем вриједности, па онај ко нема новац не може често чак ни да пронађе партнерку за секс, а да не причамо о стварању породице.

  Шта је рјешење?

  Једно од рјешења заиста јесте материнство као позив, али да не буде то понижавање жена, мислим да би боље било преко дјечијег додатка. Ја бих увео да породице са 3 и више дјеце добијају 100 КМ мјесечно по дјетету, од рођења до краја школовања дјетета. То за почетак, јер смо доведени на руб биједе. Касније то проширити од другог рођеног дјетета, кад се побољша економска ситуација. 400 КМ мјесечно некој шесточланој породици не омогућава неки лагодан живот, али је велика помоћ да се прехране и одшколују дјеца. Можда ће неко рећи да је тешко у буџету или кроз Фонд о дјечијој заштити наћи 200-300 милиона КМ годишње за ову намјену, а ја ћу рећи да треба направити листу приоритета. Зашто би ова хедонистица из Владе која жели живот по принципу „синг пипл“ имала 1500 КМ мјесечно примања? Смањићемо јој на 800 КМ. Неће? Не мора. Многи чекају у реду да се запосле у администрацији. Закон тржишта. Треба имати на уму да неки људи ни под оваквим ситуацијама неће имати више од 3 дјеце, али неки који нису каријеристи и који живе на селу, вјероватно хоће. У свему велику улогу треба да одигра и СПЦ. Рецимо, Григорије у Требињу је направио лијеп бизнис, али не знам гдје завршава тај новац. Било би лијепо да се направи неки фонд за популациону полиитку.
  Наравно, истовремено улагати у села и спријечити даље миграције село-град.

  Поет, ништа то не можемо очекивати све док се води аутогеноцидна политика. И не говорим само о овој власти. Тако је без обзира да ли нас јаше Курта или Мурта. Ја бих по питању популационе политике подигао револуцију. Ако се овако настави, нема нас нигдје.

 4. Скините кондоме и прашите своје младице, превише сјемена просипате и превише на компу проводите времена. Ваше прабабе и бабе нису имале никакву популациону политику, али нису стављале спирале, нису им „цивилизацијске“ тековине биле испред породице и прашиле су се и у шуми и на њиви и на шљиви, па је ето претекло Срба и до нас. Него ми себи дајемо аутогол, а кривимо друге, то је наша туга и мука. Студирамо у просјеку 8-9 година, не радимо за дневницу испод 50 марака, немамо вјештина да радимо више послова, а онда одемо у Њемачку, Аустрију и било гдје и колико имамо дјеце у тзв. „уређеном“ систему? Максимално двоје. Држава је крива за свашта и то стоји, али немојте да се лажемо, ми који живимо у ова времена смо себични, хоће свако по члану да има 25 квадрата, свако мисли да се без 2500КМ не може живјети, сви имају предрасуде, а само сједе испред компа и паметују. Хајде направите велике породице, па причајте, изађите из оквира самоће и себичности, престаните се бојати, па мој дјед да се бојао не би имао 9 дјеце и сви живи, здрави и прави и све се стигло, али је проблем што смо ми њихова дјеца размажени, себични и пуни себе, па се не женимо, не правимо дјецу и тражимо вјечите изговоре у томе да је држава крива. Момци, покажите ми да је Краљевина помагала наше претке? Па нису им годину рођења знали, а камоли какву демографску политику. На мјесту мирно- скидајте гаће, не стављајте кондоме и распалите да се све праши и да пршти и не мрштите се ноћу када оно мало затражи мало сисе, на коју сте до јуче имали себично право. Јел јасно???:(

 5. И да, да не мислите да сам пуно другачији од вас и ја тек имам 3 дјеце и не вјерујем да ћу ићи даље. Дајте и ви по троје и биће доста.

 6. Браво Миле, овај текст ти је бољи од претходног. Озбиљнији, аналитичнији, концизнији. Напредак је очигледан.

  Само настави тако.

  Фронтал РС је направио сјајан потез са деветнаестогодишњим Стефаном Драгичевићем и двадесетогодишњим Милетом Аљетићем. Тако се осигурава будућност.

 7. Добар је текст, али опет ми некако закључак је апстрактан и нереалан! Чедоморства се није дотакао, не знам цифре колике су у РС, али у Србији званичних абортуса је 150000 годишње, незванично та цифра је 300000-450000, проста рачуница говори да за 20година је убијено око 7000000 људи!!!

  Не треба давати плате женама које роде троје и више дјеце,гдје су ту првороткиње? Стимулисати рађање првог дјета, а породице са више дјеце треба наградити нпр. дати тим породицама олакшице у виду БЕСПЛАТНИХ грађевинских дозвола, бесплатних уџбеника, бесплатне аутобуске карте дјеци.

  Данас млади брачни парови се задужују 100000марака (мада ИРБ сад даје максимално 80000 марака) да би купили стан од 45м2,а то је премало за 3 или 4 члану породицу, за исти новац могу саградити кућу од 200м2. Само синергојом Скупштина-Влада-Град се може утицати на побољшање наталитета. Едукација младих је кључ успјеха, није чедоморство рјешење, али не треба га збранити, већ свијест код младих промјенити.

 8. Заборављамо да послодавци условљавају жене при запошљавању обећањем да не планирају породицу у наредних 5 или више година, а да су неке жене добиле и отказ. Моја пријатељица др Бојана је добила отказ, па је Миле Додик морао лично интервенисати да се врати на посао.

 9. Izuzetno je ovo složeno pitanje… ja sam malo razmišljao i došao do zaključka da se natalitet ne može staviti u direktnu korelaciju sa državnim davanjima i podsticajima. Situacija je čak upravo suprotna. Na primjer:

  Ne možete očekivati od mladog bračnog para da rađa troje ili više djece – ako im date povoljan kredit da kupe stan u Banjaluci. Taj stan u Banjaluci ne riješava pitanje nataliteta on je zapravo udarac na natalitet. Po pravilu to je mali stan dovoljan za jedno ili dvoje djece a u njemu nema mjesta za baku, tetku, sestru, kumu… i sve one ljude koji pomažu u podizanju višečlane porodice. Ne može se očekivati od majke da se odrekne karijere i da potpuno samostalno, u svom novom stanu i novom autu podiže djecu na relaciji stan – obdanište. To je jebeno težak posao, nemoguća misija i zaustavlja se na maksimalno dvoje djece.

  Pratim svoju generaciju i ne mogu se načuditi ljudima kada kupuju stanove u banjalučkoj novogradnji. To je već dugi niz godina mjerilo i simbol svakog uspjeha a u stvari – korak je u nazad. Te zgrade i ta naselja ne pružaju uslove za normalan život višečlane porodice i za 10 ili 15 godina pretvoriće se u svojevrsna geta a bogati i uspješni krenuće ka periferiji i kućama sa baštom i dvorištem.

  Kontam da bi država i posebno civilni sektor trebao mnogo više raditi na popularizaciji života u kome će se porodice proširivati po više osnova – po horizontali ali i po vertikali – baka, majka, tetka, unuci… i svi zajedno predstavljati osnovnu česticu društva. U takvim uslovima moguće je majci obezbjediti uslove i za rađanje i za podizanje 3 ili 4 djetata ali i za karijeru.

  Kod nas je život sa punicom ili svekrvom – sramota za svakog ostvarenom muškarca i uspješnu ženu. A trebalo bi da je obrnuto.

  Ima takvih primjera koliko hoćeš…

  Evo recimo kako organizovati automobil za porodicu sa 4 djeteta? To je pravi problem koga obično rješavamo sa 2 mala putnička auta koji onda predstavlaju fantastičan trošak i problem oko parkiranja. Probajte naći parking u 4 sata u novom naselju kod zgrade ATVa sa plačnim djetetom u autu i skontaćete zašto se majke ne odlučuju za više djece. Dovoljna je jedna takva avantuira da se sav uticaj svih državnih podsticaja svede na nulu. Više bi u onom naselju značilo obezbjeđeno i osigurano široko parking mjesto za višečlanu porodicu nego 200 KM mjesečno podsticaja.

 10. „…natalitet ne može staviti u direktnu korelaciju sa državnim davanjima i podsticajima…“

  1978, управо си навео примјер корелације државних давања и подстицаја са наталитетом. 😛

  Све је тачно што си написао, нажалост нико од политичара не ставља овај проблем у први план. Тадић је нешто млако прокламовао у свом предизборном програму и то је све. Ово је велико поље за рад, успјех једне државе лежи у добро организованој наталитетној стратегији. Опозиција ако буде паметна сад на локалне изборе треба излазити са програмима одрживог развоја локалних заједница, са посебним освртом на наталитетну политику!

  Дражене ово што си навео је страшно, долазим на идеју да се удружим са пар „гадних мамојеба*“ и да отворимо покретну канцеларију (црни комби) за дркаџије који условљавају жене.

  ______________
  *термин из петпарачких прича

 11. @ buddha, 16.04.2011. 09:16:19

  Nismo se baš najboje razumjeli. Činjenica je da društva sa najvećim nacionalnim bogastvom i najvećim podsticajima natalitetu imaju i najvećih problema sa tim. Razvijene evropske zemlje su taj problem rješavale multikulturalizmom, uvozom radne snage i reproduktivnog stanovništva. Projekat su proglasili propalim i sada me baš zanima kakvu populacionu politiku misle voditi. Očekujem svojevrsni bejbi bum, bar pokušaj na tu temu.

  Rađanje djece nema veze sa nacionalnim bogastvom, već sa nekim drugim faktorima. U pravu je Štulić – standard je pokvario ljude, jedu govna i sanjare.

 12. Не говоримо о националном богатсву, говоримо о мјерама државе за подстицање раста стопе наталитета.

  Стимулисање увоза је јефтиније за државу од подстицања рађања. Али то није рјешење, то ће угасити пожар привремено, а отворити нове проблеме, поготово сад кад је мултикулти концепт прошлост!

  Рађање је директно условљено стањем у држави. Руку на срце стави и погледај чињеницу да је све више брачних парова који не могу имати дјеце. Зашто?

  Држава која мисли на своју будућност МОРА урадити минимум:

  – обезбједити дјечији додатак за прворођено дијете
  – обезбједити новац (минималац)за незапослене мајке
  – обезбједити новац (трајне престације) за породице са више дјеце (3,4,5…)
  – обезбједити повољне кредите за рјешавање стамбеног питања младих брачних парова (овдје ступа на сцену Град са олакшицама за куповину градске земље, грађевинских дозвола, нпр. Град Бањалука има доста земље по брдима око БЛ, која бадава лежи, подијели ту земљу младим брачним паровима нека граде себи куће)или запошљавања.
  – пореске олакшице за куповину одјеће, обуће
  – бесплатне књиге, превоз
  – стимулисање здравог стила живљења да се очува репродуктивно здравље
  – бесплатно лијечење жена (нпр. да би жена се изборила са неком бактеријом потребно је 300марака, а знамо да само здрава жена може родити здраво потомство)
  – бесплатна вјештачка оплодња
  – убрзање процедуре усвајања напуштене и незбринуте дјеце
  – едукација младих да је абортус убиство, и да је боље да роде дијете него да га убију

  то су све кораци које је неопходно предузети да би се демографска слика промјенила

 13. @buddha
  Sve je dobro zamišljeno, ali: niko te ne sluša.
  Oni koji bi o tome trebali da razmišljaju, koje mi plaćamo, su i bez ušiju, i bez očiju.
  A, nema ni para za to.Zar ne vidiš da je globalna ekonomska kriza?Moramo praviti kamengrade, obnoviti lanjski vozni park predsjednika, velikaša i velikašica… I avion je dotrajao. Direktorima aerodroma nepostojećih plate, izrada autoputeva, projektne dokumentacije za štošta, pepeljare, kante za smeće, vinograde vladikine,voćnjake sinove…Da se vidi kako mi držimo do njih, dušmanima uz inat.Neka puknu od muke!

 14. ex-1978, 16.04.2011. 08:21:29

  „Ne možete očekivati od mladog bračnog para da rađa troje ili više djece – ako im date povoljan kredit da kupe stan u Banjaluci… Ne može se očekivati od majke da se odrekne karijere i da potpuno samostalno, u svom novom stanu i novom autu podiže djecu na relaciji stan – obdanište. To je jebeno težak posao, nemoguća misija i zaustavlja se na maksimalno dvoje djece.“

  Ако си ме добро разумио, управо сам написао да од људи који су каријеристи и не можемо очекивати да буди носиоци повећања наталитета. Штулић је добро рекао. Колико знате факултетски образованих људи, а да имају четворо дјеце? Али Срби су далеко од образовног нивоа скандинавских земаља и то у овом случају треба искористити, као и чињеницу да су Срби алави на новац. Само му дај паре у руку, гласаће за СДА ако треба, продаће тенк непријатељу,…, дај му 500 КМ мјесечно, сперма ће да пршти на све стране (извињавам се на сликовитом приказу)- и дјецу ће да прави ако му добро платиш. По мом мишљењу, управо треба инсистирати да радници (квалификовани, ссс по градовима и пољопривренци по селима изнесу ову популациону политику). То би истовремено значајно зауставило миграције село-град. Дакле, не очекујем да ће доктори наука правити по 5 дјеце, можда само понеки постдипломац с Бакићевог универзитета. Када се побољша демографска слика, онда ићи на школовање те исте дјеце, да нам се побољша и образовна структура, да нове генерације изведу Републику Српску с дна, моралног, економског, образовног и сваког другог.

  Добра је идеја да се породицама са 4 и више дјеце праве куће, да им се да трактор уз обавезу да обрађују земљу другим вишечланим породицама, да им се да могућност бесплатног школовања на свим нивоима,…

  „Kod nas je život sa punicom ili svekrvom – sramota za svakog ostvarenom muškarca i uspješnu ženu. A trebalo bi da je obrnuto.“

  „Мојне“ с пуницом, ‘љеба Ти!

  „Probajte naći parking u 4 sata u novom naselju kod zgrade ATVa sa plačnim djetetom u autu i skontaćete zašto se majke ne odlučuju za više djece.“

  Паркинг може одиграти значајну улогу у популационој политици, ако неко већ не преферира секс пред пуницом у стану од 40 м2, који ће отплаћивати наредних 30 година, захваљујући великодушности ИРБ. Паркинг је можда и једина опција. Ако такав нема аутомобил или мјесто на паркингу, онда треба „замрзнути“ сексуални живот у периоду септембар-април, а и љети се треба чувати крпеља и змија.
  😛

 15. buddha, 16.04.2011. 09:16:19

  Ја бих исто скидао главу за ово. Поменута колегица Бојана је сјајна интелектуалка, била одличан студент на Медицинском факултету, бави се превођењем стручне литературе с енглеског језика. Зато је добила посао у Пискавици и кад је по други пут остала у другом стању, добила је отказ. Сјећам се да се у програм јавила кад је тада премијер Додик гостовао код госпође Рађен-Тодорић и након тога је премијер интервенисао да се врати на посао.
  Јавна је тајна да послодавци не желе да запошљавају жене, потенцијалне труднице. Ако се зна да држава касни и по двије-три године с рефундацијом истим тим послодавцима, није ни чудо. Ево само примјер бањолуче „Бема“-е, која углавном запошљава жене. Преко 10% радница је на трудничком и можете замислити које је то оптерећење за једно производно предузеће у вријеме велике економске кризе!?

 16. Буда, сви ови приједлози су о.к., али предуслов је да се створи новац, а ми га све мање стварамо. Не напредујемо уопште. ни уз помоћ ММФ кредита не можемо покрити све рупе, а замислите 2012. кад дође врије за отплату кредита. Али ријешиће се то, узеће се нови и већи кредити и тако улазимо у центрифугу (зачарани круг) неоколонијализма. Кад узмете кредит од ММФ-а, они условљавају да се „крешу“ прво социјална извајања. Ко данас жели да има пуну кућу гладне дјеце? Некад су људи имали сигуран посао, добијали станове од предузећа, имали лијепе плате, па се мало њих одлучило на 4 или више дјеце. Није се знало ни за контрацепцију, а абортуси нису били ни близу данашњег броја.

  управо из свих ових разлога, што видим да лагано нестајемо и пропадамо као народ, ја и критикујем све брљотине свих досадашњих влада, а не зато што некога мрзим или желим да ја дођем на његово мјесто.

 17. Draganov sarkazam ne priliči javno eksponiranoj, društveno odgovornoj osobi, „na položaju“. Ideja o 500 maraka mjesečno je klasičan neodgovorni populizam. Podjela stanovništva na one sa fakultetom i one bez fakulteta u kontekstu politike nataliteta mi miriše na staleže i kosi se sa osnovnim principima modernog društva.

 18. Види Дражене, у нашој држави је све постављено наопачке, па тако држава не да новац (кредит) да градиш кућу од 200м2,ако немаш своју земљу, али ти драга срца да да купиш неку страћару од 45м2 којој је гле чуда власник Малбашић, Интегра, Крајина и сл.

  Црњак да буде већи Град ти не да да почнеш са градњом куће ако немаш пројекат, плаћену противпожарну сагласност, електричну сагласност, водоводну, пријављен почетак радова, уговор са грађевинском фирмом.

  Одлазимо од теме, разумијем да се нелегалној градњи мора стати на крај, али јебем му мајку зар Град/ови није у стању да има типске пројекте, да ти на лицу мјеста се изда и противпожарна, и електро, и водоводна сагласност, и дозвола за почетак градње све на једном мјесту? Зашто мораш ангажовати фирму ако имаш ујака који је радио на грађевини 40година?

  То су послови који могу доста ствари убрзати доток новца, појединци би нашли послове бар на два мјесеца.

  Био сам ентузијаста, како вријеме пролази све сам више песимиста, овако тонемо дубље и дубље. 3% људи живи добро и 97% сиротиње.:(

 19. 97% i treba da se žrtvuje za onih 3% Žrtvovali su se i u ratu.Budimo sretni kada imamo za koga.
  Sirotinji i ne trebaju djeca, da budu glupi i zatucani, prljavi i bijedni. Neka onih 3% rađa. Jao, kakva su im djeca slatka !. a, tek kako su pametna i sposobna!nisu narkomani kao naša djeca, vrsni su stručnjaci, naprimjer , voćari.

 20. E moji Srbi, pa vi neznate da ova vlast predvođena voždom Mirsadom Dodsikom svjesno i namjerno uništava Srbe kako bi što prije postali manjina na ovim prostorima i konačno nestali. Čovjek je i za TO PLAĆEN, VIDITE KAKO SE ZALAŽE DA JE I ZASLUŽI. ROBIJA snsd-SLOBODA NARODU.

 21. Ne slažem se sa tobom, paja.Kako on samo vodi računa o djeci!Istina o svojoj, ali naša, brate, i ne valjaju, ne smije on dovesti na položaj nekoga sa biroa, a ima i doktora nauka, ali nisu brate lijepi, nemaju uličarski rječnik, nisu njegovog soja, pa nema smisla da se sramotimo pred svijetom i našim neprijateljima.Ja mu sve odobravam, i zahvaljujem se dragom Bogu što nam dade ovoga poštenjačinu, srbendu, borca i viteza, ovoga čovjeka i humanistu.Koliko naroda samo nahrani pod šatorima, fala mu gdje čuo i ne čuo!

 22. Суштина је у томе да смо ми, као народ, изгубили оне вриједности које су нас некада красиле, а то су прије свега брак и породица. Црква је требала да уради свој дио посла и да максимално промовише ове вриједности, али очигледно је важнији долазак папе, унутрашњи расколи и рјешавање истих пред камерама…

  Ми и стратегије?! 😀 Буквално смијешно. Срби живе од данас до сутра, без плана! Ако и имамо неке стратегије оне су списак жеља као ова о запошљавању до не знам које године која ме је прошле седмице баш забавила. Не памтим када сам се више смијала.

  Огроман број младих брачних парова се разводи већ првих година брака, прође она прва идила, појаве се први проблеми који се рјешавају тако што свако побјегне код својих родитеља.

  Други су приоритети у животу… образовања, путовања… људи нису спремни на компромис!

  Мислим да рјешење овог проблема није толико у тражењу боље социјалне политике, разних давања, олакшица… Ко жели да има велику породицу, имаће је. Скоро сам гледала причу о брачном пару из БЛ који имају четворо дјеце, а који су подстанари већ 20 година. Њих ништа није спријечило!

  Вратимо дакле старе приоритете, старе и праве вриједности и са њима ће доћи све остало!

 23. anja banja luka, 21.04.2011. 17:50:48

  Одличан коментар! Пропадамо као народ баш зато што је породица као институција, стуб друштва, руинирана, а дубоко је поремећен систем вриједности. И заиста, готово нико од државних „старјешина“ не гледа на ово као на проблем. Тачно је да би СПЦ овдје требала да одигра кључну улогу.

 24. какве везе СПЦ има са наталитетом?? стварно су вас све слудили.. СПЦ се више бави морталитетом…као и свака дуга религија..

 25. milanko, 21.04.2011. 19:42:30

  Миланко, пријатељу, СПЦ треба да ради на промоцији правих животних вриједности. Био сам скоро на кафи с једним пријатељем, који је живио у Лондону. Каже човјек да се тамо статус појединца одређује на основу тога колико има дјеце, на којим универзитетима их школује, и у којем насељу живи. Нико их не пита да ли возе ауди са затамњеним стаклима или које класе мерцедес возе!?
  И реално, какве су шансе неког ко је сјајан студент електотехничког факултета да буде у друштву лијепих жена у односу на сина неког политичара (који краде Богу дане), новокомпонованог „бизнисмена“, газду кафане?

  Друга ствар, Црква треба да формира фондове за ове сврхе. У школи смо учили да је СПЦ имала пресудну улогу у опстанку српског народа на овим просторима, па не видим зашто се та хумана традиција не би и одржала. Ево рецимо нпр. Епархија Захумско-Херцеговачка располаже хотелом у Требињу, бројним виноградима, праве сјајно вино „Тврдош“. Вјерујем да се може лијепо зарадити. Добар дио тако зарађеног новца би могао ићи баш у неки црквени фонд за 3,4,5,… дијете. Да ли нам је светији опстанак народа и стварање нових живота или ова раскош за појединце http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/98717/Nove+fotografije:+Vladika+iz+srpskog+Versaja.html ? Не знам да ли су људи свјесни, али Срби изумиру, нестају и то је најважније питање за српски национални интерес. Економска нестабилност (коју сада имамо) спутава људе да праве више дјеце. Абортуси су постали рутина. Ти људи више и не осјећају то као гријех, нажалост.

 26. Прво, СПЦ није религија, а друго… улога СПЦ у прошлости за опстанак српског народа је немјерљива са било чим.

  Наравно да може пуно да уради, управо промовисањем ових вриједности међу младим људима, подсјећањем на савјете владике Николаја, помагању вишечланим породицама, стипендијама…

  Некада се Црква бавила промоцијом ових вриједности, данас једва смије да се огласи.

  Криза поменутих вриједности почиње оног тренутка када је серија Секс и град постала мјерило већини дјевојака и „прави показатељ“ како се треба понашати, када Геј параде почиње да подржава Влада, да јој присуствују министри, да је подржавају премијери, од када је дјевојкама једини циљ у животу да пронађу богатог типа, па и ако је тродупло старији, од када су поменути старци почели да шетају клинке…

  Улога медија је такође важна. Престати са промоцијом потпуно неважног и штетног садржаја који младе наводи на горе описано девијантно понашање. Престати нпр. са промоцијом садржаја којима је идеал љепоте дјевојка која једва хода која наводи друге дјевојке на изгладњивање што опет доводи до анорексије која на крају доводи до неких, врло, па и по репродуктивно здравље, опасних посљедица.

  Дакле, управо захваљујући овим стварима, нама су приоритети нешто друго, а док су нам приоритети овакви, брак и породица су на неком од посљедњих мјеста. То не води порасту наталитета. Напротив. Корак по корак. Све институције, а посебно Црква, медији, па и образовне установе… заједно, треба да усмјере, прије свега младе. Када нам приоритет поново буде оно што треба да буде, проблем наталитета ће бити ријешен.

 27. Мени је драго да се води рачуна о оваквим темама. И треба их бити више у медијима јер на крају кад све сабереш то остане најбитније.

  Тачно се зна шта треба радити на овом пољу, а то је да држава направи план и да у њега уложи државне паре. Све остало је наклапање без краја и конца.

 28. a како се позивати на СПЦ кад се у нашем новом систему вриједности прихвата и гута све са запада, само да би се испунили некакви услови мапе пута, па и педербал, и још љигавије представе за широке народне масе, а ако СПЦ то осуђује, онда се власт и тзв нво обруше на њу као затуцану и догматизовану секту!
  Ни Владике нису оперисане од догме која иде на руку властима, само низ длаку властима и ето пара за црквене грађевине, па је пресмијешно очекивати да рецимо Грогирије или Качавенда нападају додика за небригу за народне муке!
  Ко мисли да утицај државе на наталитет није битан, или занемарљив, није у праву, кад се код нас у Босни промјенио систем доласком Аустрије и неким прогресом, на до тада аграрно запуштеној земљи омеђеној приватним посједима, беглуцима, кренуле су миграције становништва па се Срби ширили и попуњавали простор, захваљујући аграрној реформи аустрије, кренуо је и наталитет тада у великом проценту!

 29. rammstein, 22.04.2011. 15:07:10

  Написаћу нешто што је можда јерес, али јесте истина. Ако би нпр. држава Србија (без СПЦ) финансирала неки државни пројекат популационе политике, Србија би 2050. можда била држава у којој би било преко 50% ромског и муслиманског становништва и Срби би били мањина у матичној држави. Вјероватно бисмо имали „бум“ ромске популације. Наравно, Роме треба асимилирати у друштво, укинути све дискриминације према њима, образовати их, кажњавати просјачење. И ако се овако настави, Срби ће бити мањина у Србији. Не може нико бити расиста и рећи да повластице вриједе само за Србе. Зато мислим да би СПЦ могла ту да одигра битну улогу кроз црквене фондове и кроз наметања хришћанских врлина као пожељних вриједности.
  Такође, разговарао сам о овом проблему и са многима политичарима и интелектуалцима у РС, који сматрају да постоји бојазан да би Срби можда били стимулисани да имају 3-4 дјеце, али да би Бошњаци онда имали 6-7 дјеце и да би се демографска слика мијењала поново на штету Срба.

  Чињеница је да Срби нестају. Моје мишљење јесте да овај проблем нећемо ријешити смањењем броја припадника других народа (убијањем, протјеривањем), већ повећањем броја пипадника српског народа. Ако на Балкану буде живјело 20 милиона Срба, неће нам бити проблем постојање 30 милиона припадника неког другог народа. Ако сви Срби буду сведени на број који може „стати под једну липу“, свеједно је да ли су нестали и други народи. Трагедија ће бити што су Срби изумрли. Не дај Боже!

  Зато мислим да је потребно синхронизовано дјеловање власти Србије и Српске и СПЦ.

 30. Прва линија, 22.04.2011. 13:15:04

  Прочитајте мој претходни коментар, молим Вас! Шта ако држава направи план, а у Рашкој области Зукорлић направи пројекат сличан некадашњем пројекту Албанаца на Космету? Па новцем Србије направи нову државу на територији Србије или за 50-ак година Срби постану мањина у Србији!?
  Ја мислим да је проблем у нама, Србима. Ако су нам други криви за неке друге ствари, нису нам криви што имамо негативни природни прираштај. И нема баш много везе са сиромаштвом.
  Војводина је пуно богатија од Косова.

 31. anja banja luka, 22.04.2011. 15:34:20

  У задње вријеме све нешто идентично размишљамо? Нема оног познатог фајта. 😀

 32. Дражене, можда је та бојазан мало ирационална, донекле у Србији и може да се узме у обзир, али како тек код нас у РС, кад имамо готово празан простор од Дрине до Сарајева, а можемо да га напунимо и населимо са пет милиона Срба, а да се муслимани не помакну са мјеста гдје су сад, не даље на исток од Баш Чаршије, евентуално вијећнице!

  Иста ствар је у Србији, београдизација Србије узима данак, провинције нестају и постају неисплативе и немогуће мјесто живљења, као Куршумлија, Врање, Рашка, Краљево,..све што гравитира према југу или истоку Неготин, Зајечар, Бор, Књажевац,..полако се празни, јер неподношљив је начин живота у неимаштини у малим заједницама, док се у Београд слијева огроман број економске миграције, која је и таква непродуктивна у наталитету, јер промјена средине и борба у преживљавању и опстанку не даје простора за ширење породица.

  Оно што је разлика религијска, мада је овако посматрана проста и више теоријска него доказана, али ће се показати ускоро као тачна.
  О чему је ријеч, ради се о односу из тог угла између нас и муслимана, ето ја нешто онако посматро дјецу у федерацији у муслиманским срединама, оним мањим, типа Травник, Турбе, Горажде, Олово, Калесија,…и тамо су села још увијек жива и продуктивна, ето од Турбета до Вакуфа, сва муслиманска села су активна и пуно младих људи у њима, а разлог је, по мени једноставан, кад гледам ону њихову дјечицу женску под марамама у градићима Турбету нпр. без шминке, без дискотека, без кокаколе у кафеу, без штиклица и буткица на „извол’те“, шта је проблем да се таква цура одлучи за удају на село и да тамо живи и ради са својим изабраником? Никакав, и овако од овог градског живота под фереџом никаква фајда! Зато исламске заједнице улажу у те фереџе толико пара, а уједно им држава држи и село ненапуштено и то је добитна комбинација, док рецимо кад би сад рекао некој нашој дами да се из Бањалуке уда у Кнежево, она би или побјегла негдје главом без обзира, или би радије скочила у Врбас, тако је како је, или да питамо Ању?!:P

 33. Само да не падне снијег на Ђурђевдан! Божија рука зближава грешне људске душе уочи најрадоснијег Празника.

 34. rammstein, 22.04.2011. 16:47:17

  Одличан коментар! Наравно паралелно са пронаталитетном политиком, потребно је и улагање у село, а за све то треба новац и опет се враћамо на ону моју тезу да је предуслов за све да будемо економски јаки.
  Тешко да ће неко натјерати градске цуре да се одрекну неких ствари, али зашто жена не може истовремено бити дама на штиклама и родити 4 дјеце!? Нажалост, данас је младим дјевојкама најважније да лијепо изгледају. Све остало је мање битно. Ако још осјете да могу уновчити своју љепоту, „добро“ се удати, хљеба бе мотике, мало која ће се одлучити на жртву кроз рађање и одгајање дјеце, вишегодишње напорно учење,…

 35. па, СПЦ већ ради нешто на томе. Нпр. припремили су и издали „Приручник за православне дјевојчице“ у којем се фино образлаже зашто је њихова једина обавеза да се удају и рађају дјецу.. не знам каки су ефекти тог приручника.. ваљало би испитати..

 36. @
  rammstein, 22.04.2011. 16:47:17

  У Кнежеву, Бањалуци, Рогатици или Невесињу…, ја сам у својој кући. То ме је научио предсједник! 😛

  Сад озбиљно, само су цуре криве?! Добро, јесмо, то сам већ написала, али и ви сте! Већина не представља подршку, напротив, представља „додатно дијете“. Размажени сте, саможиви, љубоморни, себични, не сви, али већина.

 37. Тема је одлична,коментари су такође добри.Тачно је да је финансијска криза један од узрока бијеле куге али један од највећих проблема је тај што ми више не желимо дијецу јер нам она нису више богатство већ сиромаштво.Сви би хтјели да возају добра аута,да имају огромну и добро напуцану кућу и да се дивимо како смо успјели све то постићи али смо заборавили да нам то ништа не значи без велике и јаке породице!Хоћу рећи да смо заборавили праве вриједности које су имали наше баке и дједови који нису лутали за материјалним стварима већ су стварали јаку и ментално здраву породицу јер су знали да само тако могу опстати.

 38. Објашњавам пријатељу, младом политичару, ко је Миле Аљетић, будућност српске интелектуалне и политичке сцене, па му предложих да прочита овај текст. И онда запазих једну своју реченицу од 15. априла 2011. године.

  drazen78bl, 15.04.2011. 12:56:01

  „Рецимо, Григорије у Требињу је направио лијеп бизнис, али не знам гдје завршава тај новац. Било би лијепо да се направи неки фонд за популациону политику.“

  „Фондација Свети Вукашин, започела је са радом на Свето Пребражење, 19. августа 2011. године Господње. Тога дана, у Требињу, поред Херцеговачке Грачанице, окупили су се Херцеговци, пријатељи Херцеговине, добри људи са свих страна, да подрже идеју стварања једне овакве институције и да помогну рад и активности Фондације. Фондација Свети Вукашин, основана на иницијативу Епископа Г. Григорија и Епархије Захумско-херцеговачке и Приморске.“

  http://www.fondacijasvetivukasin.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=3

 39. Има још:

  „drazen78bl, 21.04.2011. 23:44:40

  Ево рецимо нпр. Епархија Захумско-Херцеговачка располаже хотелом у Требињу, бројним виноградима, праве сјајно вино „Тврдош“. Вјерујем да се може лијепо зарадити. Добар дио тако зарађеног новца би могао ићи баш у неки црквени фонд за 3,4,5,… дијете.“

 40. Narod, država, populacija, privredni sistem i prirodni resursi
  Najveća opasnost po čovečanstvo i svaku državu pojedinačno je nekontrolisan i ničim ograničavan porast populacje. Morala bi svaka država i njena vlada na napravi strategiju razvoja privrednog sistema zasnovanom na raspoloživim prirodnim i ljudskim resursima i da sa tim privrednim sistemom uskladi broj stanovnika koji mogu normalno da žive od tih resursa. A obrazovni sistem bi bio podređen privrednom sistemu i privreda bi to diktirala.
  Zakon o porastu populacije bi regulisao na koliko stanovnika bi se morala svaka država ograničiti.
  Dalje bi zakon o porastu populacije propisivao koliko porodice smiju imati dece. Po svim matematičkim demografskim proračunima, na postojećem nivou nataliteta i mortaliteta, porodicama bi bilo dozvoljeno jedno dete. Na taj način bi se zaustavio dalji porast populacije u svim zemljama.
  Kinezi su na ovaj način pokušali usporiti i ograničiti dalji porast populacije. Njihovo populacioni zakon nije dobar jer je po njemu oporezivano drugo i treće dete, a nije zabranjivano. Tu je nedostatak ovog zakona koji je na snazi 35 godina. Kinezi su trebali izričito zabraniti drugo dete.
  To nije urađeno iz nekih tradicijskih razloga, pa je plaćanje poreza često utajivano po kojekakvim zabitima što nije dalo da se dovoljno razvije privedni sistem, koji bi bio prilagođen najnovijem porastu populacije.
  Po mom prijedlogu zakona, svaki čovek, roditelj bi bio odgovoran za rođenu decu u njihovu sudbinu kad porastu. Ne mogu se roditelji amnesirati od odgovornosti zato što njihovih dvoje, troje četvori ili čak i više dece namaju zaposlenje, nemajui život.
  U velikoj meri kod nas, za ravnopravnu i kontinuiranu distribuciju obrazovanja, stručnosti i znanja u privrednom sistemu je kriv potpuno razoreni obrazovni sistem koje je najviše na svom visokom a u velikoj meri i srednjem nivou, doveo do hiperprodukcije diploma i stručnih zvanja be znanja i stručnosti, koju bi morali imati. Smatram da je to najizraženije u zemljama poput RS/BiH. Proces uništenja života naroda u BiH i RS je daleko odmakao posledih 20 godina.
  Novi zakon o ograničavanja porasta populacije bi omogućio zaustavljanje daljeg porasta populacije koji vodi u stravičnu demografsku, ekonomsku, ekološku i drugu krizu.
  Razlog zašto vlade ne žele ovaj zakon je što dalji porast populacije prepuštaju njegovom stihijskom procesu, jer time žele prikriti emigraciju, bolesti i rano umiranje i na kraju ono što je najvažnije potpuno uništene život i egzistenciju polovine populacije koji su ostali bez posla i mogućnosti preživljavanja. Stihijski proces porasta populacije to sve neutrališe i kompenzuje, tj. prikriva.
  Novi zakon bi svakom članu društva predviđao pravo na posao u skladu sa stručnošću i znanjem.
  Zakon o zaustavljanju porasta populacije bi sprečio porast populacije preko limitiranog broja koji može da podnese privredni sistem države.
  Pored ovog zakona nužno bi bilo doneti i zakon o naseljavanju i privatnom preduzetništvu stanaca, u prvom redu Kineza, Arapa i ostalih.
  Zakon bi predvideo njihovi hitnu deportaciju u zemlju porekla.
  Pre ovog zakona na prvom mestu bi bilo nužno i hitno potrebno izgraditi novi privredni sistem.
  To podrazumeva ukidanje sitnosopstveničke svojina nad preduzećima i uvođenje akcionarske svojine.
  Da bi se izvršila ova svojinska transformacija potrebno je izvršiti reprivatizaciju tenderske privatizacije započete 1997. godine, te ono što je nezakonito oteto o radnika po višestruko nižim cenama kroz prikazane fiktivne gubitke i dugove preduzeća, mora biti vraćeno radnicima.
  Dalje bi naučni instituti i razvijali projekat privrednog sistema. Za svaku privednu granu bi postojali određeni naučni instituti sa stručnjacima za pojedinu oblast privrede.

  Sve ovo su opštečovečanski problemi, za koje tražim humanistčko rešenje problema, a ne da se problem razreši tržišno, ratovima, siromaštvom, bolestima.
  Bolje da zakon ograničava taj porast populacije nego ratovi, bolesti, siromaštovo, glad, epidemije….”Novi svetski poredak”.Sada je u planu i sterilizacija stanovništva vakcinama i GMO…
  Vladari sveta uporno rade na smanjenju populacije.Ta geopolitička strategija Zapada se nije menjala zadnjih 2000 godina…

  Nekontrolisan porast populacije je doveo do uništenja prirode i resursa, zagađenja, bolesti, ratova.
  Vladarima sveta je u prvom momentu bilo u interesu da populacija raste. Oni su od te populacije pravili pare.
  Sad kad su prirodni resursi Zapada i Evrope istrošeni, kada su akumulirali ogomna materijalna bogatstva radom ogromnih masa prenaseljene populacije, sada bi da tu populaciju postepeno svode na razumno i održivu meru.
  Ja sam za zakonom ograničen porast populacije, a ne za ratom, bolestima, siromaštvom i glađu ograničen porast populacije. Porast populacije na neki načim mora biti ograničen, pošto su i teritorija i prirodni resursi ograničeni.
  Ovi naši političari bi htjeli da to bude tržišno i stihijski razrešeno, a ne humano zakonom.
  21. vijek je vijek konačne odluke: ili će kapitalizam uništiti čovečanstvo ili će se čovečanstvo obračunati sa neoliberalim kapitalizmam.

  Svaka racionalna država koja misli na svoju budućnost bi morala da razmili šta će raditi kad bude imala dvostruko više stanovnika za nekoliko decenija (npr. za50 god.) O populacionom rastu niko na ovim prostorima nije mislio ni u bivšoj Jugoslaviji. Populacija naroda koja živi na jednoj teritoriji je u stalnom porastu, dok se prirodni resursi smanjuju, a privreda ne razvija. Mi da imamo intelektualnu elitu kao što nemamo, ona bi se ovim problemima bavila. Strašno je težak posao organizovati životno ustrojstvo jedne zemlje i naroda.
  Poslednjih 30-ak i više godna NIKO nije hteo ozbiljno da se bavi ovim problemom. Da li zbog neznanja ili zbog toga što bi ograničavanja porasta populacije na potrebnu meru bilo nepopularno u narodu koji je navikao da ima po desetoro dece pa da ta deca nemaju ni hleba i da postanu jeftino roblje za evropski korporatizam.
  Ovaj zakone bi se kosio sa ogromnim istorijskim tradicionalnim nasleđem, ali za sve pa i za populaciju moraju postojati granice kao što ih imaju i teritorija i prirodni resursi.
  Pošto nije bilo pameti da se porast populacije zakonski reguliše u bivšoj SFRJ , a onda onda posle i u njenim otcepljenim republikama, prešlo se na tržišno razrešavanje problema rasta populacije: ratovi, siromaštvo, bolesti, glad…
  Da li bi se mogli naći profesori na našim univerzitetima koji bi prihvatili da se studiozno bave ovim problemom?
  Nikoga iz vlasti i države ovo ne zanima. Narod bi sa njima bio donekle zadovoljan kad makar ne bi nanosili ovoliku silnu štetu radeći za Zapad i one koji su ih doveli na vlast.

  Na vlasti su potpuni diletanti, šarlatani, organizovani kriminalci, banditi, najgora hulja, šljam i ološ ljudski koji se samo bori da što više opljačka, rasproda i zaduži narod a sve nagomilane probleme koje su napravili da ostavi u nasledstvo budućim generacijama koje će upropastiti kroz obrazovni sistem i od njih učiniti ljude nesposobne da vode državu, to će biti takvi profili ljudi koji će biti jedino sposobni da budu robovi u okuparanoj koloniji prepuštenoj pljački Zapada.
  Oni neće biti spremni ni zašta da se žrtvuju, još manje nego sadašnji vlastodršci.
  Ove budale na vlasti 5 meseci raspavljaju oko 10% smanjenja budžetarske plate a te plate su upravo tako naduvane stranim kreditima da bi se ubacio stani bezvredni novac u monetarni sistem i fond PIO. Budžetari su pomislili da je to zbog toga što oni to zaslužuju kao državni službenici. Kad bi bilo po zasluzi ne bi platu nikako ni imali! Umesto toga treba odmah da se skine 60% plata u administraciji i pola administrancije preusmeri u privredu.
  Rešavanje problema ograničenja porasta populacije se ne može prepustit svesti pojedinca, jer njegova svest usled medijske sluđenosti i manipulacije ne može dopreti do tog nivoa poimanja problema, pa se posle čude i pitaju, odakle nezaposlenost, uništeni životi više od pola populacije?
  Mi čak da smo zadržali predratnu privredu i da smo imali vlast koja je okrenuta razvoju i da smo nastavili sa industrijskim ravojem i proizvodnom bi imali ogroman problem sa nezaposlenosti, ali bi tada zbog veće zaposlenosti imali mnogo veći porast populacije pa bi to uvećalo nezaposlenost, optererećenje na privredu. Trenutno dalji veći porast populacije sprečava ovaj drugi mehanizam – tržište, koje je na ovom nivou privrede, zaduženosti, deficita proizvelo siromaštvo, nezaposlenost, glad bolesti, prevremeno umiranje. I tako mi kao narod umesto da se bavimo uzrocima i korenom problema mi samo pričamo i posledicama. To rade i režimske i privatne korporativne medijske “prostitutke” kao RTRS, BN, ATV…
  Narod je toliko utučen, nemoćan, u dobroj meri sam kriv, jer se ne bori. Šveđani imaju 100 puta veći BDP po glavi stanovnika a videli smo pre neki dan proteste. A kod nas vlast teroriše narod, otvoreno ga ubija, držeći ga kao taoce za opljačkano izdato i predato…

 41. Jedno od rješenja je ubaciti sexi zene u poltiku kao sto to radi Berluskoni. Ljudi bi vise pratili politiku i imali bi vise zelje za vođenjem ljubavi nakon gledanja sexi politicarki. Ove sadasnje kao sto su faktička premijerka, koja izgleda kao musko u pokusaju, majkićka ili Pandurevićka koja na odudara od prosječne narkomanke samo u ljudima ubijaju želju za ženama.

 42. A i nindže u Federaciji su baš privlačne . A kako se prosipa šupljak da je 50000 Bošnjakinja aka Muslimanki silovano, pa neka je svaka peta ostala gravidna, pa analogijom po kojoj se naslijeđuje po muškoj liniji, morebit da su ‘genocidni’ Srbi ubacili kukavičje jaje u jadni i napaćeni bošnjački aka muslimanski narod. B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *