Стратегија управљања дугом Републике Српске: Задуживање до бесвијести

Влада РС је прије три дана усвојила Стратегију управљања дугом Републике Српске за четверогодишњи период 2017.-2020. године.

понедељак, август 14, 2017 / 10:13

Како су навели, главни циљ управљања дугом Републике Српске је осигуравање финансијских средстава за финансирање одобрених инвестиционих пројеката, рефинансирање постојећег дуга и извршење буџета Републике Српске, уз минималне трошкове и ризике, а имајући у виду степен развијености економије и домаћег тржишта вриједносних папира, као и законом задата ограничења задуживања.

Од четири предложене стратегије које су биле предмет разматрања, Влада се опредијелила за стратегију тзв. диверзификације извора финансирања и инструмената као преферирану, коју ће имплементирати у наредном средњорочном периоду. Овим документом је потпуно јасно и недвомислено поручено да Влада РС хитно треба новац.

„Стратегијом управљања дугом дефинисани циљеви задуживања су: осигурати могућности континуираног задуживања на домаћем финансијском тржишту и истражити могућности задуживања на страном финансијском тржишту, уз прихватљиве услове, те минимизирати трошкове, уз прихватљив ниво ризика, имајући у виду развој домаћег тржишта вриједносних папира“, саопштили су из Владе РС.

Сам документ Оквирног буџета РС за 2018. годину те пројекција стања и сервиса дуга говоре да РС очекује тешка година у којој ће за отплату дугова отићи близу трећине буџета, тачније 920 милиона марака.

Ако се посматра јавни дуг у контексту Закона о фискалној одговорности, морају се направити детаље анализе, али је јасно да мора постојати нека врста растерећења свих тих обавеза, каже за Кликс Миленко Крајишник који је управо преузео предсједавање Фискалним савјетом Српске.

„Моје генерално гледиште је да дуг није превелики у односу на БДП и у односу на то колики је у неким земљама, не представља толику опасност као што неки најављују и застрашују јавност, типа банкрота и слично, али је исто тако чињеница да су доспјелост и рочност дуга проблематичне, јер у наредним годинама стижу високи износи за отплату, што је много у односу на буџетске приходе. Оквирни став је да је потребно реструктурирање“, истиче Крајишник.

С обзиром на очигледан изостанак средстава ММФ-а, поставља се питање из којих средстава ће се одржати фискална стабилност.

„Без страних интервенција ће сигурно доћи до проблема с ликвидношћу. Ликвидност је једно, а стабилност нешто сасвим друго, вјероватно ће каснити неке исплате, нека буџетска давања и слично, а ребалансом буџета се ствари још могу поправити, у смислу да се избјегну неки расходи који нису баш неопходни. Да ли за то постоји политичка воља ја не знам и не бих коментарисао. Ви видите и сами да постоје проблем с ликвидношћу, а неко тамо оде и купи нов аутомобил. Али тек нам предстоји детаљна анализа, с правим подацима. Они су вјероватно рачунали на тај ММФ-ов новац, а када се он измакао, настао је проблем. За то реструктурирање је потребно или промијенити услове код постојећих кредитора или осигурати нова средства којима ће се отплатити претходна“, појаснио је Крајишник.

У Партији демократског прогреса су у више наврата упозоравали на овакав сценариј, наглашавајући то да први у реду исплате нису ни пензионери, ни борачке категорије, ни социјално угрожени, ни незапослени, него да је приоритет власти управо враћање дугова.

„Близу 37 посто кредита је у грејс периоду и ти проблеми с отплатом ће се у наредном периоду све више усложњавати. Укупан дуг РС је у врло кратком периоду са три милијарде скочио на износ од 5,5 милијарди КМ, годишња рата кредита је са 120 милиона нарасла на 920 милиона КМ, од чега се 850 милиона враћа директно из буџета РС. То значи да сваку другу марку буџетских прихода трошимо на враћање раније узетих кредита“, рекла је предсједница Економског савјета ПДП Јелена Тривић.

Предсједник РС Милорад Додик је недавно изјавио да ће Српска, након изостанка средстава од ММФ-а, нове изворе финансирања тражити на другим странама, наговјештавајући да би то могле бити Русија или Кина. О детаљима није желио говорити.1 КОМЕНТАР

 1. Поштовани (Цоде360)
  Тражите пословне кредите, личне кредите, стамбене кредите, аутомобиле
  Кредити, студентски кредити, кредити за консолидацију дугова, неосигурани кредити, бизнис
  Капитал, итд … или вам је ускраћен кредит од банке или финансијске институције
  Из најмање једног разлога, ви сте у правом положају
  Платите своје кредитно решење!
  Ја сам приватни зајмодавац. Позајмљујем новац компанијама и појединцима.
  Ниске каматне стопе и приступачне цене
  Стопа од 2%
  Заинтересовани? Контактирајте нас за праћење кредитних операција и
  Трансфер у року од 48 сати

  Детаљи о апликацији:
  Име:
  Рођендан:
  Сек:
  Статус брака:
  Адреса:
  Град:
  Држава / провинција:
  Поштански код:
  Земља:
  Телефон:
  Е-маил:
  Сврха кредита:
  Износ позајмице:
  Кредит термин:
  Нето приход по месецу:
  Пошаљите нам е-пошту @ {[email protected]} За више информација о нама, молимо Вас да посјетите нашу веб адресу на адреси www. Xtradeoption.com

  Срдачан поздрав,
  Гђо Ким

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *