Странке Хрватску коштале 29 милиона КМ, БиХ 24 милиона

Хрватске политичке странке су у 2014. имале 221 запосленика, приход око 29 милиона КМ, а потрошиле око пола милион КМ више, што значи да су у минусу биле за тих пола милиона КМ, показује финансијска ревизија коју је обавио Државни уред за ревизију. Портал Индекс пише да је ревизија прегледала 30 странака (14 парламентарних и […]

недеља, 3 јануара, 2016 / 19:38

Хрватске политичке странке су у 2014. имале 221 запосленика, приход око 29 милиона КМ, а потрошиле око пола милион КМ више, што значи да су у минусу биле за тих пола милиона КМ, показује финансијска ревизија коју је обавио Државни уред за ревизију.

Портал Индекс пише да је ревизија прегледала 30 странака (14 парламентарних и 16 изванпарламентарних), шест независних саборских заступника и двоје независних локалних вијећника те утврдила већ виђене неправилности: слабости у планирању, рачуноводственом пословању и трошењу средстава.

Дио странака у финанцијским извјештајима исказује податке који нису тачни и истинити, а дио не зна које их локалне јединице требају финансирати, нити колико им дугују итд.

Гледају ли се парламентарне странке, у плусу су били СДП (6, 1 милијун), ХНС, ХСУ, СДСС, Лабуристи, ИДС, у минусу ХДЗ (10 милијуна), ХДССБ, ХССС, ХСП-АС.

Циљ ревизије није пуко збрајање прихода и расхода, него прије свега провјера истинитости финанцијских извјешћа, правилности стјецања прихода, провјера примјене закона.

Индеx пише да су највише новца, око 14 милиона КМ, странке добиле из државног, потом из локалних буџета (око 10 милиона КМ), а слиједе чланарине и донације.

Сиромашније од својих комшија из Хрватске су странке у БиХ. Према подацима Службе за ревизију Централне изборне комисије БиХ, укупно годишње финансијско пословање 90 од 127 политичких субјеката (37 није доставило извјештаје) у 2013. години износило је нешто више од 24 милиона КМ.

Као и у ХР, и у БиХ су странке највише средстава оствариле из буџета (близу 19 милиона КМ, што чини 77,1 одсто укупних прихода, пише бх. новинска агенција Патриа.

Такођер, и странкама у БиХ су веома значајни страначки приходи од донација. Тако су странке у БиХ за 2013. годину путем прилога физичких особа прикупиле износ који је већи од два милиона КМ, од чланарина су прикупиле око 1.5 милиона КМ а од правних особа (фирми и компанија) добиле су близу 700.000 КМ.

Но, треба истачи како је Нацртом буџета за 2016. годину Влада Федерације БиХ наредне године планира повећати финансирање политичких странака и коалиција са нешто више од три милиона КМ, пише НАП.