08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Страни медији дошли по своје: Европска федерација новинара осуђује Пленковића

Европска федерација новинара /ЕФЈ/ придружила се Хрватском новинарском друштву /ХНД/ и Синдикату новинара Хрватске /СНХ/ у осуди вербалних напада на медије и новинаре предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића након другог круга локалних избора.

уторак, 1 јуна, 2021 / 20:53

Генерални секретар ЕФЈ Рикардо Гутијерез изјавио је да је потпуно неприхватљиво да новинаре нападају и премијер, а недавно и предсједник Хрватске.

ЕФЈ је објавио да се дан након завршетка локалних избора Пленковић оптужио медије да су "плаћеници који гаде једну политичку опцију", те да су у дебатама у првом изборном кругу намјерно погрешно изговарали име кандидата ХДЗ-а за градоначелника Загреба Давора Филиповића, преноси ХНД.

ЕФЈ је у саопштењу навео да је, на питање новинара телевизије "Н1" због чега се никад није одазвао позиву на интервју на тој телевизији, Пленковић је рекао "да би /Н1/ требала написати плакат каква је идеолошка телевизија".

Пленковић је аналитичара и професора Факултета политичких наука у Загребу Дражена Лалића оптужио да је плаћен како би на телевизијама блатио кандидате ХДЗ-а, а обрушио се и на предсједника ХНД-а Хрвоја Зовка због тога што је оштро осудио понашање премијера.

ЕФЈ је пренијела да су у заједничком саопштењу ХНД и СНХ реаговали на Пленковићеве нападе на новинаре и мијешање у уређивачку политику телевизија "РТЛ", "Нова ТВ" и "Н1".

"Недопустиве су отворене пријетње које је с мјеста најмоћнијег човјека у држави премијер Пленковић упутио свим нашим колегицама и колегама те медијима који нису на његовој и ХДЗ-овој идеолошкој линији", навели су ХНД и СНХ и додали да то није дискурс који користе премијери демократских држава ЕУ.

Двије новинарске организације истакле су да такви напади само показују "отворене амбиције премијера Андреја Пленковића и ХДЗ-а да у потпуности контролишу јавни простор и одређују границе медијских слобода у Хрватској", пренијели су хрватски медији.