Странац

На простору Републике Српске, Федерације БиХ али и целог региона једна од најчешће употребљаваних речи је странац и то у много разних варијанти, тако да се њена важност може поредити са важношћу речи љубав, хлеб, радост и многе друге, којих нема баш много у свакодневној комуникацији. Кад странац нешто каже, онда је то неприкосновено и […]

среда, 30 марта, 2011 / 10:09

На простору Републике Српске, Федерације БиХ али и целог региона једна од најчешће употребљаваних речи је странац и то у много разних варијанти, тако да се њена важност може поредити са важношћу речи љубав, хлеб, радост и многе друге, којих нема баш много у свакодневној комуникацији.

Кад странац нешто каже, онда је то неприкосновено и неподложно било какавој критици. Постало је правило да је најбоље је да се изнајми стан или кућа странцу, одлично је када се неко запосли код странаца, а постало је веома модерно и да се понека девојка уда за странца или (што је веома ретко) момак ожени странкињом.

Е сада, ако је тај странац и први заменик, супервизор, доносач, додавач, разносач или обични фотограф, онда он себи узме за право да се петља у све и свашта. Од уставне проблематике до туристичког шкљоцања фотоапаратом, све му је познато, али и дозвољено.

Ипак, да не буде баш све тако лепо, и као у бајци, са свим тим странцима, сви ми видимо да је та групација потпуно бескорисна и ником потребна. Да сви они раде све, само не раде посао који им је и опису. Да сви веома добро живе, возикају се у безобразно луксузним аутомобилима, а резултата нема па нема.

Можда би барем површна анализа трошкова које су сви ти разноразни странци сврстани у огромну булументу која сама себе назива „међународна заједница“, открила право лице и праву сврху постојања ових организација. Оно за што се представљају, једноставно нису.

Посебно је забрињавајући навијачки приступ ка једној, евентуално две стране, и неукусно арогантан приступ према трећој страни. Наградно питање, која је то трећа страна?0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор