Страх од нуклеарног економског рата: Кина и САД у 90 дана без царина

Кина и САД договориле су се да у идућих 90 дана неће уводити нове царине, а у том периоду наставиће трговинске преговоре, саопштила је Бијела кућа након састанка двојице предсједника, након састанка Г20 у Буенос Аиресу.

недеља, 2 децембра, 2018 / 05:33

Предсједник САД-а Доналд Трумп сагласио се на састанку са кинеским предсједником Кси Ђинпингом, да неће повећати царине са 10 на 25 посто на увоз кинеских производа у вриједности од 200 милијарди долара, што је било најављено за 1. јануар идКина и САД договориле су се да у идућих 90 дана неће уводити нове царине, а у том периоду наставиће трговинске преговоре, саопштила је Бијела кућа након састанка двојице предсједника, након састанка Г20 у Буенос Аиресу.ауће године, док је Пекинг пристао да уведе неодређену, али знатну количину америчких пољопривредних, енергетских, индустријских и осталих производа.

Досадашње царине мјере се милијардама

У случају да се у року од 90 дана не постигне договор о трговинским питањима, САД ће ипак повећати те царине, како је раније било и планирано, поручила је Бијела кућа.

Кинеска државна телевизија, са друге стране, објавила је да су се двије стране договориле да неће бити додатних царина од 1. јануара и да ће се преговори наставити.

Досада су обје стране једна другој наметнуле царине вриједне милијарде долара.

Тако је Трампова администрација почевши од јула, увела царине на кинески увоз вриједан 250 милијарди долара, а Кина је одговорила увођењем царина на амерички увоз вриједан 110 милијарди долара.

Многе компаније морале су да повећају цијене

Америчке компаније и потрошачи сносе дио трошкова због скупљих царина на увоз кинеске робе, због чега су многа предузећа била приморана да повећају цијене. Истовремено, амерички сељаци били су погођени због смањеног кинеског увоза соје и других производа.

У међувремену, успорава и раст кинеске привреде, што је, кажу аналитичари, посљедица и трговинског сукоба двије највеће свјетске привреде.

Земље чланице Г20 усвојиле су јуче, на завршетку самита у Буенос Аиресу заједничку изјаву, у којој нијесу споменуле трговинске напетости у свијету, али су подржале реформу Свјетске трговинске организације.