Стоунхенџ изнад Требиња

Требињци и многи други који нису из овог града, дијеле мишљење да се он налази на посебном мјесту. Ево једне мистерије која ће учврстити тај став. Загонетни зидови изнад Требиња – древна астрономска опсерваторија стара 3000-4000 година? За Фронтал пише Миро Илић, астроном аматер и аматер археолог Желио бих укратко објаснити занимљиву чињеницу коју сам […]

петак, 14 јуна, 2013 / 09:06

Требињци и многи други који нису из овог града, дијеле мишљење да се он налази на посебном мјесту. Ево једне мистерије која ће учврстити тај став.

Загонетни зидови изнад Требиња – древна астрономска опсерваторија стара 3000-4000 година?


За Фронтал пише Миро Илић, астроном аматер и аматер археолог

Желио бих укратко објаснити занимљиву чињеницу коју сам уочио још 2010. године и хипотезу која је проистекла из анализе. Изнад требињског насеља Полице, у горњем дијелу брда Црквина, десно од пута за комплекс Херцеговачке Грачанице, а источно од одвојка стазе према аустро-угарској утврди Страч, видљиви су камени зидови. Укупно их је шест лако видљивих и седми који је прилично разграђен. Можда постоји и осми зид уочљив на крајњем југо-источном дијелу овог комплекса. На приложеним сателитским снимцима означени су бројевима од 1 до 7 (8?).

Ради се о низу скоро паралелних равних зидова, састављених од слаганог, углавном грубог камена, понегдје и дјелимично обрађеног, различитих димензија и тежина. Вјероватно је ријеч о старим здањима па је доста камена током историје однешено за потребе ограђивања земљишних парцела или градње других објеката.

Зид бр. 1. је сада заправо подзидана равна ливада, димензија око 60×15 метара, а у сјеверо-источном дијелу 20×4 метара. На сјеверо-источном врху је висине око 5 метара.

Бр. 2, 3, 4. су најбоље видљиви, појединачно састављени као палисадни континуирани зид из два нивоа дужине око 50 метара према југо-западу и ширине око 4 метра. Висине од 0,5 – 2 метра овисно о подлози.

Бр. 5, 6. су нешто дужи од предходних (око 70 метара), али и слабије очувани,попготово бр 6, и нижи су.

Бр. 5 је висине 0,5 – 1,2 метара, а бр.6 (висина 0,2 – 1 метар) има на крајевима двије велике гомиле, па постоји могућност или да су гомиле изворни дио објекта, или да су касније грађене односно набацане разградњом овог зида, што би значило да су зидови хронолошки старији од гомила. Гомиле су из пред романског периода, око 1300 – 500 п.н.е.

Бр. 7. је прилично разграђен и најслабије је уочљив, низак и подоста зарастао у грмље па је тежак приступ.

Можда постоји и бр. 8. али он је сада дио шумске, козје стазе, мада је тај дио стазе подзидан, дакле изграђен.

Укупна ширина комплекса зидова од бр.1 до бр. 8? је око 600 метара (сателит снимак).

На генералној мапи добијеном композицијом сателитских снимака, види се да извлачењем продужених линија усмјерења зидова од сјеверо-истока према југо-западу, узео сам њих четири, њихова фокусираност је на Кучино брдо високо 567 метара изнад насеља Алексине међе. Тачно на положају објекта старе "градине" која још увјек постоји на врху брда.

На компјутерском астрономском програму, упоређујући усмјерење ових зидова, тј. пројекцијом ових линија од правца орјентације зидова преко градине на Кучином брду, добија се пројекција на небеску сферу. Приближно на тачку положаја Сунца у тренутку заласка на дан зимског солстиција. Дакле гледано са зидова, добије се привидни положај заласка Сунца над градином на дан почетка зиме 21. децембра када је Сунце на најнижој деклинацији на небеској сфери.

Ово наравно треба и научно утврдити, што није тешко измјерити теодолитом на тај датум. Свакако треба узети у обзир прецесију, јер положај сјеверног небеског пола у прошлости није био исти као данас, односно Сјеверњача није била поларна звијезда, па је и азимут Сунца на заласку, тада био битно другачији. Што су зидови старији, разлика азумута ће бити већа.

Наш Стоунхенџ

Ови зидови нису дијелови стамбених објеката, иако насеље Полице вјероватно вуче корјен из грчке ријечи Полис. Нити су ово торови за стоку. Ово су астрономски орјентири религиозне намјене. Нешто слично имамо, али у кружном облику, у Стоунхенџу (Stonehenge), монолитном комплексу из неолита (3000 – 2000 п.н.е.) у Енглеској за којег многи научници вјерују да је био религиозни центар обожаватеља Сунца јер је један отвор у кругу окренут према положају Сунца на небу у тренутку почетака љета, љетњем слостицију.

Дакле, мишљења сам, ови зидови су заправо прастара астрономска опсерваторија чија је сврха била тачно одређивање дана зимског солстиција. Ово је изузетно важна вијест за археологију и археоастрономију, како у Требињу тако и шире, јер археолошка астрономска орјентација, односно астрономска опсерваторија из тог периода прије 3000 – 4000 година, досада није забиљежена на овим просторима, па ни у Европи. (Археоастрономија је наука која изучава како су древни људи у прошлости схватали појаве на небу и какву су улогу ове појаве имале у њиховој култури и религији).

Пећина људске главе

Интересантно је споменути откриће археолога мр. Ђорђа Одавића прије 30-ак година на западној падини Кучиног брда изнад насеља Алексина међа.

Ради се о пећини у облику људске главе, односно два велика ока до којих води стаза са каменим степеницама. Пећина је испод ове "градине" на којој се привидно сјеку усмјерења линеарних зидова са Полица.

Може се сугерисати, и то је суштина археолошкок дијела ове хипотезе, да су тачно на дан зимског солстиција, када је ноћ најдужа, у пећини као неком светилишту вршени одређени обреди. Можда и уз људске жртве јер улаз пећине сличи лобањи, знаку смрти. И код других древних народа и култура позната је веза између зимског солстиција, тренутка најдуже ноћи и смрти, али и поновног рођења, тј. почетка продужења трајања дана, чиме симболично започиње нови циклус живота.

Постојање ове прастаре астрономске опсерваторије, доказује огромну интелектуалну величину народа који је овдје живио у та давна времена, а чији гени и даље постоје у Требињцима.0 КОМЕНТАРА

 1. napokon zanimljiv tekst. čini mi se da je dole nešto proglašeno i nacionalnim spomenikom. baš oko te Aleksine međe.. tuda je išla antička trasa puta Metković-Stolac-cavtat. a prije antike pleme Plereja.. što ne zovnete speleologe da uđu u pećinu? neki dan vidjeh mapu arheoloških istraživanja u mediteranskim zemljama u zadnjih 20 godina. Jedino BiH skoro totalno prazna. skroz neistraženo..

 2. Занимљив текст и занимљиве претпоставке.

  Ипак, не треба имати заблуда да је то једино (сачувано) археоастрономско налазиште у региону.
  Кокино у Македонији: http://en.wikipedia.org/wiki/Kokino

  Ипак, због уочљиве (?) постављености на изохипсе брда и због оријентисаности те падине ка југоистоку, требало би испитати могућност да се ту ради о остацима некаквог пољопривредног комплекса (терасе и сл.). Ако би то било у питању, тек тад би аутор текста могао нарочито да хвали (пољопривредну) домишљатост старих – домишљтост много већу од данашње.

  Није искључено ни да се ради и о једном и о другом…

 3. Interesantan je crtez broda.
  Ovo je dokaz da je stari Balkan bio daleko homogeniji nego sto su pobornici “Berlinsko-Becke“skole pokusavali da isposluju.
  Inace Srbi starosjedioci su imali pomorske veze sa Anadolijom(veoma moguce rjesenje zagonetke tzv.“pomorskih naroda“).Po svemu sudeci starosjedilacko stanovnistvo koje potice iz LGR(Last Glacial Refugia) je dozivjelo spontano i postepeno mirno sjedinjenje sa indoevropljanima.
  Inace kulturoloski,vec se podastire bezbroj dokaza da je podrucje oko Crnog Mora bilo vezano trgovinom sa indoevropljanima,srednjom Azijom sve do granica sa Kinom.
  Ovi spojevi su bili logicka posljedice visemilenijumske razmjene na ovim prostorima.

  Po teoriji Marije Gimbutas,staro stanovnistvo Balkana je odrzavalo matrijarhalno uredjenje koje je postovalo bozicu majku.Naravno nijesu sva indoevropska plemena mirno koegzistirali sa starosjediocima ali vecina jeste(posebno u Dunavskom slivu).
  Kod starih Grka(koji su zauzeli obale Jonskog mora)tj.u njihovoj mitologiji je pohranjeno sjecanje na prastare kontakte u mitu o Jasonu,Hiperborejcima i Amazonkama.

 4. Жељко Свитлица, 14.06.2013. 14:33:46

  Захваљујем Жељко, промакло ми је то на Фронталу вјеруј ми, моја грешка!

  А видиш како се хороз узјогунио, гдје су његови трагови цивилизације, па симага можеш бити код нас громлин!B-) Ако ниси ништа из Турске донио!

 5. aleks, 14.06.2013. 15:44:55

  Pa,nijesam bas siguran koliko je sve to sto si nabrojao u pitanju.Mozda neke stvari stoje ali cinjenica je da je bivsi sistem ,pomalo iz ideoloskih razloga teziste postavio na izucavanje “revolucionarnih“ideja novije istorije.

  Cjelokupna Istorija iz komunistickog doba je bila manje vise filtrirana prepiska vec poznatih cinjenica i jos tom kad se doda iznurujuce insistiranje na izucavanju “revolucionarnih zbivanja“ od burzoaskih revolucija pa da ne nabrajam dalje.

 6. aleks, 14.06.2013. 18:59:51
  samo gubis vrijeme on zna sve i njegova istina je jedna i jedina.smio bi se kladiti da je bio uzoran titov pionir a i komunista ako je dovoljno starB-)
  sto se tice zidova sve je moguce pa i ovo sto Ilic pise.ja sam ovuda prosao stotine puta i vidio zidove ali meni je prva asocijacija bila austrijska gradjevina mozda vojno streliste ili nesto slicno zbog relativno dobre ocuvanosti.
  inace trebinje sa okolinom je prepuno istorijskih gradjevina,najvise je gradina i rijetko je selo koje nema svoju gradinu a neka imaju i po nekoliko, nadje se i stecaka a nadjeno je i nesto slicno vili rustici iz rimskog perioda, pa micevac,kula brankovica itd.

 7. herc64, 14.06.2013. 19:13:03 [

  ma nije on toliko loš.. samo koristi pogrešnu logiku…

  u svakom slučaju, Jahač (a i autoru ovog teksta – arheologu amateru).. preporučujem fantastičan udžbenik – Archeology: Tehories, Methods and Practice, Colin Renfrew and Paul Bahn, izdanje 2012 – možete kupiti preko amazon.com. jeste na engleskom ali je proglašen najboljim udžbenikom trenutno na tržištu. Uz njega ide i pristup i koritenje web strance na kojoj se nalazi „pomoć“ za lakše absorbovanje osnovnih koncepta i tema koje udžbenik obrađuje – http://college.thamesandhudsonusa.com/college/archaeology/archaeology6/.
  em zanimljivo em pomaže da se razluči profesionalna od amaterske arheologije kao i oboje od – pseudoarheologije. ako vam je knjiga skupa daću vam da kopirate…

 8. Ми смо учили потпуно фризирану историју и још ће горе бити. У Бриселу се прије пар година формирао Музеј Европе који за нулту годину поставља 713. послијe Христа, и Карла Великог као „Претечу“?!!!
  СВЕ прије тога, па чак и стара Грчка која је бар до почетка новог миленијума важила као колијевка Европе – је обрисано!
  Нови католички пројекат ЕУ уводи и мјере Инквизиције које смо ми у комунистичком експерименту добро искусили.
  Никад нисмо учили да је Карл Маркс умјетничко име Мордекаја Левија, јевејина који је за новце Леона Ротшилда упаковао идеје социјалиста утописта Роберта Oвена, Анрија Сен Санса и Чарлса Фуријеа у квазинаучну економску обланду за подбуњивање гладних маса против тада владајућег европског племства. Постоје признанице на новчане уплате из Ротшилдове банке у музеју у Магдебургу.
  Постоји такође и писмен доказ да је Леон Ротшилд по позивници учествовао на оснивачком конгресу Прве интернационале!
  Шта је радио НАЈБОГАТИЈИ човјек свога доба на конгресу свјетске фукаре и сиротиње???
  Како је Лењин са његовим новцем и са својим саборцима из Швајцарске преко Њемачке и Пољске ушао у царску Русију да руши царевину и убије највећег православног монарха са цијелом породицом, У ЈЕКУ РАТА! У трећој години рата кад се ломило, прешао је СВЕ фронтове и све зараћене стране су пропустиле воз НЕОТПЕЧАЋЕН? Лав Троцки са гомилом долара данашње противриједности око педесет милиона, бива као „хапшен“ на канадској обали па пуштен са све кешом да се укрца на брод за Владивосток. Итд…

  Никад нас титоистичка школица није учила ишта вриједно помена о Лепенском виру и Винчанској цивилизацији три пута старијој од Микенске а коју су стари Хелени звали Хиперборејом. Ни помена да је Етрурско писмо (које се сматра најстаријим европским) У ДЛАКУ идентично писму из Лепенског вира?!
  О топонимима спбскословенског језика од острва Балтичког мора па до Калабрије у Италији да и не говоримо…

  Деведесетих година британски институт из Лестера је водио европски пројекат мапирања генома европских народа. И балканске земље су се укључиле, институт у Винчи…

  Наводим цитат: …“Резултати тог међународног истраживања објављени су 2000. године и изазвали су сензацију, јер је утврђено да у узорку из Србије има више најстаријег европског генетског материјала, него било где на Старом континенту. „

  …“Он подсећа да су још та рана истраживања показала да у српском узорку има највише најстаријег генома ХГ2 и да смо по томе ближе Грузинима, Ирцима и неким Нордијцима него – Русима. На мапи гена америчких истарживача такође се показује да становништво Србије има генетску „фамилију“ у области Нормандије и у Ирској. То се на први поглед коси с теоријом да су блиски народи генетски најсличнији.“

  http://www.magacin.org/2013/05/dnk-uzorci-kazu-da-su-srbi-stari-evropljani/

  Ово је само илустрација онога што су језуити започели још прије Наполеона, па преко комуниста до данашњих дана. Срећом, Господ је владалац, а онај Непоменик је само његово средство, па се побуна савјести дешава у људским душама када су и на највишим положајима у сатанистичким хијерархијама. Препоручујем исповијест највећег инсајдера дружбе исусоваца др Алберта Ривере који је све разоткрио,између осталог и како је настао комунизам и ко га је смислио. Убили су га, али не прије него је написао књигу:
  http://www.scribd.com/search-documents?query=albero+rivera

 9. iako je istina da odredjene sekte, kao što su jezuiti, imaju svoje ciljeve i da su spremni na korištenje raznih sredstava za njihovo postizanje ne može se sve podvesti pod teoriju zavjere.
  još samo prije 100-ak godina ovdašnji ljudi su razna mjesta nazivali „crkvine“ i strugali prah sa kamenja vjerujući da ima ljekovita svojstva. kasnije se ispostavilo da su to ostaci rimskih građevina, upravnih zgrada itd..
  pročitajte o iskustvu Vasića koji je prvi otkrio nalazište Vinča. imao je velikih problema sa domaćim stanovništvom da mu puste da istražuje…
  arheologija je prilično novija nauka. tehnologije koje se koriste se stalno usavršavaju te dolazi do velikih promjena rnaijih zaključaka. da je neko htio Vinču „sakriti“ ne bi još prije II svjetskog rata izložili nalaze iz nje u Britanskom muzeju (http://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details.aspx?objectId=1362926&partId=1&searchText=Vinca&images=true&page=1)
  radiokarbonsko datiranje postoji neko od negdje 1950. sumnjam da je nekom u siromašnoj zemlji kakva je bila JU nakon rata bio prioritet arheologija i sl. Takođe, postoje druga ograničenja kao što je nemogućnost pomjeranja stanovništva, uništenja obradivog zemljišta i slično zbog istraživanja.. tek odnedavno se primjenjuju razne neinvazivne metode u toj oblasti (magnetometar, geofizički snimanje, is l.).. sve u svemu, zanimljiva nova otkrića i interpretacije se trenutno dešavaju…http://www.heritagedaily.com/2013/02/substantial-roman-settlement-discovered-in-culver-farm/