Стотка НДП-а у Бањој Луци: Доста су причали, сад иду радити

План за развој Бање Луке Народног демократског покрета назван "10 х 10", укључује по 10 конкретних мјера у 10 различитих области, те је нарочито посвећен особама са инвалидитетом, пензионерима, демобилисаним борцима и свим другим грађанима који спадају у категорију угрожених лица, а који су били директно укључени у израду документа.

понедељак, 2 новембра, 2020 / 11:37


Прогамска активност Плана за развој Бање Луке "10 х 10", под називом "Бања Лука – Град свих њених грађана", подразумијева сљедећих 10 конкретних мјера:

ПЛАН ЗА РАЗВОЈ БАЊЕ ЛУКЕ "10 Х 10": Бања Лука – Град свих њених грађана!

  1. Изградња споменика борцима и жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у ужем центру града за који рјешење треба да буде изабрано на међународном конкурсу.
  2. Мапирање и прилагођавање свих локација у којима још увијек постоје архитектонске баријере за особе са инвалидитетом (тротоари, зграде без лифтова, уски пролази и сл.).
  3. Субвенционисати дио трошкова за различите комуналне услуге, спорстко-рекреативне и културне садржаје за угрожене категорије.
  4. Ослободити од плаћања накнада и такса особе са инвалидитетом на локалном нивоу и увести курирску услугу за овјеру докумената на кућном прагу.
  5. Увести бесплатан годишњи систематски преглед у Дому здравља за пензионере и особе са инвалидитетом.
  6. Увођење посебног сервиса за старије и особе са инвалидитетом (достава животних намирница, рецепата, лијекова).
  7. Потпуно ослободити пензионере са минималном пензијом од плаћања градског превоза.
  8. Повећати број паркинг мјеста за особе са инвалидитетом уз пооштровање кажњавања возача који паркирају на означена мјеста.
  9. Изградња геронтолошког центра у ком би бесплатно становала старија социјално угрожена лица без примања и помоћи породице.
  10. Увести посебну картицу за угрожене категорије са којом би остварили попусте на куповину производа и услуга укључених у програм попуста.