Стотину меморандума власти РС без икаких резултата

Представници Републике Српске до сада су потписали 117 различитих меморандума, споразума и протокола о сарадњи са институцијама и фирмама у иностранству, који, осим за привлачење медијске пажње, издашних дневница и политичке промоције, нису дали никакве конкретне резултате. Последњи Меморандум о сарадњи између РС и државне кинеске компаније који је потписан јуче у Бањалуци подстакао нас […]

понедељак, 25 јануара, 2016 / 15:44

Представници Републике Српске до сада су потписали 117 различитих меморандума, споразума и протокола о сарадњи са институцијама и фирмама у иностранству, који, осим за привлачење медијске пажње, издашних дневница и политичке промоције, нису дали никакве конкретне резултате.

Последњи Меморандум о сарадњи између РС и државне кинеске компаније који је потписан јуче у Бањалуци подстакао нас је да анализирамо ефекте свих претходних протоколарне споразуме и меморандуме који се помпезно потписују као да је ријеч о финалном уговору, чија ће реализација почети већ следећи дан.

Објављујемо Информацију о уписаним споразумима, протоколима и меморандумима и сарадњи Републике Српске са субјектима у иностранству у регистар у 2015. години чији је аутор Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Саговорници Капитала истичу да је Влада РС рекордер по питању потписаних споразума, протокола и меморандума од којих привреда и грађани углавном нису имали никакву корист.

Међу меморандумима које је Влада потписала, између осталих, је Меморандум између Републике Српске и Републике Малави закључен 24. јуна 2015. године. Документом је предвиђена сарадња у областима индустрије, трговине, пољопривреде, финансија, фондова и банкарства, саобраћаја и логистике, културе, животне средине и енергетике. Није познато да ли је успостављен било какав облик сарадње.

Потписан је и Споразум о сарадњи закључен између Владе РС и компаније ЕКОЛ, спол. С.р.о. из Чешке 28. августа 2014. године, којим је предвиђена сарадња у области развоја пројекта ревитализације или изградње новог енергетског објекта на простору општине Србиње.

Ту је и сада заборављени Споразум о сарадњи у области енергетике између Владе РС и компаније „Њу Џенерејшн пауер“ (САД), закључен 26. септембра 2014. и Анекс уговора потписан у марту прошле године, као и Споразум о трговинско-економској, научно-техничкој и културно-хуманитарној сарадњи између Владе РС и Луганске обласне државне администрације Украјине који је закључен 24. октобра 2013. године.

Потписан је и Протокол о сарадњи на пројекту „Подриње“ између Владе РС у Владе Србије 2. октобра 2012. године као и Споразум о сарадњи између Владе РС, Интеренерго из Љубљане и КИ-КЕЛАГ Интернатионал Гмбх из Аустрије 21. септембра 2011. године те анекси уговора 8. октобра и 25. августа 2015. године.

„Најзначајнији број меморандума, протокола и споразума потписан је са субјектима у Србији, а у складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између РС и Србије“, наведено је у Информацији о уписаним споразумима, протоколима и меморандумима и сарадњи Републике Српске.

Један од ријетких протокола који је дао ефекте је онај потписан између Владе Србије и Владе РС о изградњи моста Љубовија – Братунац преко ријеке Дрине. Градња овог моста је почела након што је неколико пута свечано најављивана, а рок за завршетак је 2017. година.

Ћорић: Хиперпродукција меморандума без ефеката

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да потписани меморандуми и споразуми сигурно нису дали очекиване ефекте.

„Хиперпродукција меморандума не прати и повећање извоза. Питање је и са ким су сви ти споразуми потписани. Јасно је да они нису дали очекиване ефекте и да су многи од тих меморандума остали само мртво слово на папиру. Већина тих меморандума буде помпезно најављена, да то фино изгледа, а након тога не слиједе никакви акциони планови са конкретним задужењима“, нагласио је Ћорић и додао да су меморандуми са руским привредницима имали одређене ефекте по питању извоза воћа.

Клокић: Немамо анализу споразума

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић каже да не постоји цјелокупна анализа која би показала какви су ефекти потписаних споразума.

„Било је одређених сарадњи из разних области, али цјелокупна анализа урађених и пројеката и резултата тих споразума не постоји“, казао је Клокић.

Укупан број важећих споразума, протокола и меморандума на крају новембра 2015. године закључених од стране:

– Владе Републике Српске – 24

– Министарстава – 41

– Републичких управа – 8

– Републичких управних организација – 440 КОМЕНТАРА

 1. НАЈНОВИЈА!

  auto-put OD LONDONA, PREKO RUSIJE, DO NJUJORKA!
  Izgradnju “super auto-puta” od zapada Evrope, preko Rusije i Kanade, do Njujorka, predložio je predsednik Svetskog društvenog foruma “Dijalog i civilizacija” Vladimir Jakunjin, preneo je danas grčki portal “Pondiki”.
  Ukupno bi put bio dugačak čak 20.777 kilometara, od čega kroz Rusiju oko 10.000 kilometara.
  —————————————-

  Пал Миле одма авион, Жељану за руку, па правац Москва.
  Повед и оног дир. РТРС-а
  са све кесом и даровима(кило коцке, 200г каве, л шљиве), ко ономад за гасни КРАК.

  Можда и овдје има неких кракова.
  Дај да се одма црта куд би ишло, кроз која села општине, иду локални…,
  Одма потписати меморандум, одма да се формира предузеће, директор…,3000 милијарди ееееј..
  http://www.vesti-info.rs/svet/ovaj-rus-ce-promeniti-svet-zeli-auto-put-od-londona-preko-rusije-do-njujorka

 2. Ма то су једни продавачи магле. Тај Клокић који је министар за економске односе је био код нас у Лакташима гост привредног савјета,ја сам га као економиста и дугогодишњи привредник упитао пар питања и закључио као и остали присутни да он нема благе везе о економији и уопште послу за који га плаћамо. Дуби дус!