Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији

Земље НАТО-а разговарају о могућности распоређивања више нуклеарних бојевих глава и њиховог стављања у борбену готовост као фактора одвраћања, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

понедељак, јун 17, 2024 / 09:56

"Нећу улазити у оперативне детаље о томе колико нуклеарних бојевих глава треба да буде оперативно и које треба да буду ускладиштене, али морамо да се консултујемо о овим питањима. Управо то и чинимо", рекао је Столтенберг за лист "Телеграф".

Столтенберг је додао да Кина активно улаже у свој нуклеарни арсенал, који ће до почетка 2030-их нарасти на 1.000 бојевих глава.

"То значи да би се НАТО у не тако далекој будућности могао суочити са нечим са чиме се никада раније није суочио, а то су два потенцијална противника која имају нуклеарну моћ – Кина и Русија. Наравно, то има посљедице", истакао је Столтенберг.

Истовремено, из Стокхолмског међународног института за мировна истраживање /СИПРИ/ саопштено је да девет земаља – САД, Русија, Уједињено Краљевство, Француска, Кина, Индија, Пакистан, Сјеверна Кореја и Израел – настављају да модернизују своје нуклеарне арсенале, са повећањем броја нуклеарних бојевих глава у високом оперативном стању приправности.Оставите одговор