Стојановић: Инцко ће попустити

Експерт за међународно право Радослав Стојановић оцијенио је да ће високи представник у БиХ Валентин Инцко први да попусти у ситуацији која је настала након одлуке Народне скупштине Републике Српске да распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ. Стојановић, који је био заступник Србије пред Међународним судом правде у случају тужбе БиХ против Србије, изјавио […]

петак, мај 6, 2011 / 14:00

Експерт за међународно право Радослав Стојановић оцијенио је да ће високи представник у БиХ Валентин Инцко први да попусти у ситуацији која је настала након одлуке Народне скупштине Републике Српске да распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

Стојановић, који је био заступник Србије пред Међународним судом правде у случају тужбе БиХ против Србије, изјавио је Срни да је право на референдум опште људско право.

"Када би био организован референдум за отцепљење Српске, такав референдум би био противан Дејтонском споразуму, а ако је усмерен да се руши неки међународни документ онда је такав референдум недозвољен", рекао је Стојановић.

У Сарајеву је јуче одржана сједница Управног одбора Савјета за провођење мира у БиХ на нивоу амбасадора, на којој је било ријечи о одлуци и референдуму у Српској о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Предсједник Републике Милорад Додик рекао је јуче да Српска нема намјеру да одустане од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Он је рекао да је циљ Инцкове посјете САД, гдје ће разговарати и са представницима УН и америчким званичницима, да прибави нову подршку "незаконитим одлукама које је раније донио у Федерацији БиХ".

Народна скупштина РС усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ. Референдум би требало да буде одржан у првој половини јуна. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *