Што више парадајза,то боље!

Парадајз је изузетно здраво поврће и требало би га јести у што већим количинама, саветују стручњаци са Универзитета у Калифорнији. Кора парадајза је богата биофлавоноидима, који помажу смањењу алергијских реакција и упала. Ово поврће, такође, утиче и на хормон лептин који утиче на метаболизам, контролише апетит и помаже у мршављењу. Такође, парадајз је велики извор […]

понедељак, јул 11, 2011 / 08:02

Парадајз је изузетно здраво поврће и требало би га јести у што већим количинама, саветују стручњаци са Универзитета у Калифорнији.

Кора парадајза је богата биофлавоноидима, који помажу смањењу алергијских реакција и упала. Ово поврће, такође, утиче и на хормон лептин који утиче на метаболизам, контролише апетит и помаже у мршављењу.

Такође, парадајз је велики извор калијума и витамина: А, Ц, Е и фолне киселине.

Стручњаци са Универзитета у Калифорнији открили су да каротеноида од кога највише има бета каротена, има више у органски гајеном парадајзу, него у конвенционално гајеном. Бета каротен из ког се ствара и А витамин изузетно је јак антиоксиданс и штити кожу од оштећења на сунцу.

Студије су показале да конзумирање парадајза смањује ризик од тумора јајника, кардиоваскуларних болести, астме и хроничних плућних болести.

Ликопен или црвени пигмент је још један од важних састојака парадајза који има антиканцерогени ефекат.

Мушкарац који једе четири јела са парадајзом недељно, према неким студијама, за 40 процената смањује могућност да оболи од рака простате. Према неким теоријама та могућност се умањује због садржаја ликопена у парадајзу.

У поређењу са конвенционално гајеним парадајзом, органски садржи више витамина Ц, а додавање маслиновог уља приликом кувања парадајза, повећава асорпцију ликопена.



Оставите одговор