Што су битне француске карикатуре: Ердоган пријети судом и дипломатијом

Турска је данас најавила да ће предузети "судске и дипломатске" мјере након што је француски сатирични недјељник "Шарли ебдо" објавио карикатуру предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

среда, 28 октобра, 2020 / 14:25

"Биће предузете неопходне правне и дипломатске акције" због карикатуре, наводи се у саопштењу турског предсједништва, усред растућих тензија између Анкаре и Париза.

Након овог саопштења, тужилаштво је најавило отварање истраге против управе "Шарли ебдоа".

Француски лист је синоћ објавио на друштвеним мрежама насловну страницу посљедњег броја на којој је карикатура Ердогана у доњем вешу, са пивом у руци, како задиже хаљину жени са хиџабом и коментарише: "Ух! Пророк!".

Ово је разбјесњело Анкару, а турско предсједништво је данас оштро осудило ту карикатуру која одражава, како је наведено, "непријатељство према Турцима и исламу".

Нове тензије су дошле у јеку дипломатске кризе између Турске и Француске, двије чланице НАТО.

Макрон је прошле недјеље на комеморацији убијеном наставнику историје и географије Самуелу Патију рекао да ће Француска "наставити да брани карикатуре". Млади исламиста је убио Патија, јер је на часу о слободи изражавања показао ђацима карикатуре муслиманског пророка Мухамеда.

Макронова изјава изазвала је бурне реакције у муслиманском свијету, на челу са Турском чији је предсједник изразио сумњу у "ментално здравље" Макрона и позвао на бојкот француских производа.

Протести због изјава француског предсједника организовани су у неколико исламских држава, а са тих скупова је позвано да се бојкотују и француски производи.

Египат: "Слобода говора" не смије да вријеђа 1,5 милијарди људи

Предсједник Египта Абдел-Фатах Ал-Сиси рекао је данас да "слобода изражавања мора да престане да вријеђа 1,5 милијарди људи", након објављивања цртаног филма о пророку Мухамеду и убиства француског професора, пренио је Ројтерс.

Муслимани виде овај акт као светогрђе, а Ал-Сиси је рекао да је против било каквог вида насиља од било кога, камо ли тероризма, у име религије.