Што се и Пленковић мало не би умијешао у изборе

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да предстојећи општи избори у БиХ долазе у важном тренутку за ту земљу, те оцијенио да ће бити прекретница за наставак реформског и европског пута, али и кључни за положај хрватског народа у БиХ.

среда, 3 октобра, 2018 / 11:40

Он је рекао да Хрватска жели да избори у БиХ прођу у демократској атмосфери, али и да буду и одраз изражене воље хрватског народа у БиХ, који у треба да заступају његови легитимни представници.

"Будући да су босанскохерцеговачки Хрвати најмалобројнији од конститутивних народа, тиме је значајније да у што већем броју искористе своје право гласа и учествују на изборима у недјељу, 7. октобра", истакао је Пленковић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Према његовим ријечима, странке и кандидати Хрватског народног сабора могу обезбиједити легитимну заступљеност хрватског народа на свим нивоима власти, укључујући и Предсједништво БиХ.

"Желимо да излазност Хрвата на изборима у БиХ буде што већа јер се тиме јачају демократија и легитимитет њихових представника, те обезбјеђује истнска равноправност", рекао је хрватски премијер.

Он је оцијенио да би постизање политичког консензуса кључних политичких странака у БиХ о Изборном закону и спровођењу пресуде Уставног суда било у интересу цијеле БиХ.

"Такав би договор била порука да је БиХ спремна да превазиђе разлике и омогући стабилност и кохезију земље која може ићи напријед и фокусирати се на битна економска и социјална питања. Сматрам да је неодржив и неправедан модел у којем један народ може другом бирати представника у Предсједништву БиХ", каже Пленковић.

Он је изразио увјерење да ће бирачи показати зрелост, а да ће ХДЗ БиХ још једном оправдати повјерење најзначајније политичке опције хрватског народа.

Пленковић је истакао да су за Хрватску спољнополитички приоритет –
односи са БиХ, као и равноправан положај хрватског народа.

"Након општих избора кључно је да нови састав Предсједништва и изабрани представници у тијелима власти покажу политичку вољу и зрелост за консензус о наставку спровођења економских и социјалних реформи како би БиХ што прије могла да оствари статус кандидата за чланство у ЕУ", истакао је хрватски премијер и додао да ће БиХ на том путу моћи да рачуна на снажну подршку Хрватске, као савезника у ЕУ.

Пленковић је упозорио да нико ван БиХ не може наметати питање уставних промјена и њене територијалне организације.

"То је унутрашње питање за политичке актере и странке у БиХ које самостално треба да искористе прилику да би пронашле прихватљиво рјешење на добробит свих грађана. Функционална држава која гарантује уставна права први је предуслов за чланство у ЕУ", напоменуо је Пленковић.