Што не дају код нас, може у Прагу (и обратно)

Ударна тема кампање пред други круг избора за предсједника Чешке у петак и суботу остају муслимански мигранти и избјеглице.

среда, јануар 24, 2018 / 15:59

У првом ТВ дуелу предсједнички кандидати, садашњи предсједник Милош Земан и бивши предсједник Академије наука Јиржи Драхош оптуживали су један другог за предусретљивост према избјеглицама и такмичили се ко је бољи заштитник Чешке од муслиманских миграната у оквиру релокације у Европској унији.

Према јануарском извјештају Полиције за странце има свега 14, а од 4.738 привредених нелегалних миграната, најчешће Украјинаца, Руса и Вијетнамаца, чак 4.316 је у Чешку ушло легално и само су нелегално продужили даље.

„Драго ми је да се сви политичари у Чешкој, с једним изузетком који се зове Јиржиј Драхош, слажу да на нашу територију не треба да примамо нелегалне мигранте“, казао је Земан.

Чешки предсједник је подсјетио да је Драхош прошлог љета изјавио да за Чешку не би био проблем да прими 2.600 избјеглица, колико је од Чешке тражила ЕУ у оквиру квота, које одлучно одбијају обојица кандидата

за други круг предсједничких избора 26. и 27. јануара.“Нијесам рекао да Чешка треба да прими 2.600 миграната, већ да би са толико људи могла да изађе на крај.

Дозволите да вас подсјетим на вашу изјаву из 1999. године да наша земља може да прими 5.000 косовских Албанаца“, рекао је синоћ Драгош. Уочи дебате чешка Полиција за странце објавила је годишњи извјештај по коме се Чешка током 2017. године вратила по броју избјеглица и нелегалних миграната на вријеме прије избијања миграцијске кризе 2015. године, као и да избјеглица по међународним конвенцијама има свега 14.

„То значи да међу странцима са нелегалним статусом преовлађују они који уђу на нашу територију легално али онда прекораче вријеме дозвољеног боравка и тако пређу у нелегалне мигранте“, наводи се у извјештају Полиције за странце.

Прошле године је било 4.136 нелегалних миграната који су остали дуже у Чешкој, а међу њима је највише било Украјинаца, Руса и Вијетнамаца.

Чешка полиција задржала је 2017. године свега 172 нелегална мигранта у транзиту за друге земље, прије свега Њемачку, док је 2015. године задржала 2.294 и углавном су то држављани Авганистана, Сирије и Ирака.

Избјеглица, према међународним конвенцијама је у Чешкој прошле године било свега 14, од тога је Чешка добровољно примила 12 избјеглица у оквиру квота ЕУ, за које је ријешила да их не поштује.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *