Што је комунизам показао у пракси, Финци у огледу: Плата без рада не даје резултат

Финска влада објавила је данас прве резултате двогодишњег огледа са сигурном платом за незапослене, завршеног прије мјесец дана, који је, супротно очекивањима, показао да то није мотивисало кориснике да раде и тако зарађују више.

петак, 8 фебруара, 2019 / 17:37

Током овог огледа, 2.000 незапослених Финаца постали су први Европљанин који су уживали гарантовани лични доходак, примајући сваког мјесеца чек од државе, без обзира да ли су нашли посао или сједили код куће, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

Овим експериментом Финска је тестирала једну од алтернатива за обнављање модела социјалне заштите, што је крупан проблем за који се очекује да буде ријешен након парламентарних избора у априлу.

Да са наизглед дивном идејом не иде све по плану, видјело се прошле године, када је финска влада одлучила да не продужава пилот пројекат исплате безусловног прихода.

Пројектом је било предвиђено да 2.000 незапослених Финаца мјесечно добија исплату од 560 евра као основни приход, али потом није одобрено финансирање основних прихода за групу запослених Финаца.

Творци друштвеног огледа сматрали су да ће на овај начин незапослени привремено бити запослени. Главна тврдња је била да ће, ако се без изузетка свима плати, основни приход гарантовати сигурност. То би могло да помогне по питању све веће несигурности радног статуса.

Присталице су тврдиле да ће основни приход појачати мобилности на тржишту рада јер би људи и даље остваривали приход између послова.
Оставите одговор