СТО: Америчке царине Кини су прекомјерне

Комитет за регулисање спорова Свјетске трговинске организације оцијенио је да су САД увеле прекомјерне додатне царине за кинеске гуме, плетене вреће и челичне цијеви, објављено је у Женеви. Истовремено увођење антидампиншких и антисубвенцијских царина је, према мишљењу чланова Комитета за регулисање спорова, незаконито, констатовано је на јучерашњег засиједању тог тијела СТО. Додатне царине од 20 […]

субота, 12 марта, 2011 / 17:36

Комитет за регулисање спорова Свјетске трговинске организације оцијенио је да су САД увеле прекомјерне додатне царине за кинеске гуме, плетене вреће и челичне цијеви, објављено је у Женеви.

Истовремено увођење антидампиншких и антисубвенцијских царина је, према мишљењу чланова Комитета за регулисање спорова, незаконито, констатовано је на јучерашњег засиједању тог тијела СТО.

Додатне царине од 20 одсто САД су увеле 2007. године и мада се Кина 2008. обратила СТО са молбом да ове додатне намете осуди, организација је у октобру исте године одбацила тај захтјев, преноси руска агенција Итар Тас.

Мисија СТО у женевском сједишту организације је, међутим, синоћ саопштила да поздравља последњу осуђујућу одлуку која „удара у срж америчке праксе на увођењу заштитних царина за кинеску робу”.

Представник америчког министарства за трговину Рон Кирк је изразио „дубоку забринутост” због одлуке СТО.

Увођење додатних царина америчка страна образлаже потребом да се ограничи раст кинеског извоза и „заштите” радна мјеста на територији САД.Оставите одговор