Стиг’о Спутњик из ћириличне Русије, а КОВИД-19 и даље света латинична ријеч

У Републику Српску данас је испоручено још 25.000 доза друге компоненте вакцина Спутњик В које су набављене за имунизацију становништва Републике Српске против COVID-19, а за које је средства обезбиједила Влада Републике Српске.

четвртак, 2 септембра, 2021 / 10:30

Ријеч је о новој испоруци вакцина руског произвођача у склопу реализације уговора који Институт за јавно здравство Републике Српске има са велепрометником "Krajinagroup". До сада је, укључујући и ову испоруку, на овај начин у Републику Српску стигло укупно 274.300 доза прве и друге компоненте ове врсте вакцина.

Нове количине вакцина допремљене су у складиште увозника у Бањој Луци, а по завршетку процедура биће упућене здравственим установама широм Републике Српске за наставак процеса ревакцинације против вируса корона.

Подсјећамо, према упутствима произвођача, ревакцинација другом компонентом вакцине Спутњик В може се урадити у периоду од 21 до 90 дана након вакцинације првом компонентом.

Здравствене установе у Републици Српској располажу довољним количинама вакцина против COVID-19 више произвођача, а Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске још једном позивају грађане да се, уколико већ нису, што прије вакцинишу против вируса корона и на тај начин заштите своје здравље, у циљу што свеобухватније имунизације становништва.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српке, здравственим установама је са 30. августом 2021. године испоручено 280.609 прве и 198.156 друге дозе вакцина против COVID-19.