Стигао НАТО, али начелник Генералштаба ВС каже да Србија није војно угрожена

Србија није војно угрожена, али постоји потреба да се са пажњом прати ситуација у читавом региону, не само кроз безбједносне изазове, већ кроз све што се дешава у свијету, као што је мигрантска криза, рекао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

субота, 6 октобра, 2018 / 18:15

"Војностратешка позиција земље је таква да она није војно угрожена, а војна неутралност је дефинитивно одржива и на њој треба радити", рекао је Мојсиловић за РТС.

Он је додао да је стање у Војсци Србије редовно и да је војска спремна и опремљена да изврши све задатке који се пред њу поставе.

"После инцидената на северу Косова, Војска Србије је имала јасне и прецизне задатке и обављала је појачане активности, у складу са наређењима председника Републике", истакао је Мојсиловић.

Указавши на геополитичку позицију Србије, он је навео да регион заслужује посебну пажњу с обзиром на прошлост, садашњост и будућност.

Мојсиловић је навео да ће радити на повећању оперативних способности како би војска могла да испуни све мисије и задатке, у складу са стратешким документима и са оним што војска треба да ради.

"Превасходно причамо о модернизацији, о опремању, о ревитализацији појединог вида војске и то је оно што треба да прати, не само опредељење војске, већ и Министарства одбране и највишег државног руководства", додао је Мојсиловић.

На оцјене да је због службовања у Бриселу "под западним утицајем", Мојсиловић је рекао да је живио и у Москви и у Бриселу, да говори енглески и руски језик, али да носи униформу са обиљежјем Србије и да ствари гледа из угла интереса своје земље.

Он је рекао да војска никада није почињала рат, нити га је тражила и изазивала, јер војници најбоље знају шта је рат и какве страхоте доноси.

Мојсиловић је додао да му искуство из ратова 1991., 1992. године, НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, рад у јединицама Приштинског корпуса, учешће у противтерористичкој акцији на југу централне Србије, помаже тако што је са војничког аспекта нешто што је учио у кабинетима и на вјежбама, примијенио у пракси.

Он је истакао да је за обавезно служење војног рока, те додаје да, гледано из угла војне професије, постоји потреба да Србија, која је у статусу војне неутралности, на њој треба и да ради.

Мојсиловић каже да Министарство одбране Србије ради на анализи свих аспеката враћања обавезног војног рока и да ће, када анализа буде готова, војска модалитете представити Влади Србије, а Скупштина Србије може да измијени законске одредбе које су суспендовале обавезно служење војног рока.Оставите одговор