Стевандић: Зворник је звоно на узбуну

Потпредсједник Народне скуштине РС и бивши предсједник Одбора за безбједност НСРС, дао је писану изјаву медијима поводом терористичког акта у Зворнику. Опште познато је да, што се тиче вехабијског покрета у БиХ, у Федерацији БиХ постоји завјера ћутања, страха и пређутне подршке, и она је у корелацији са негативним односом вјерских и политичких фактора према […]

уторак, 28 априла, 2015 / 12:14

Потпредсједник Народне скуштине РС и бивши предсједник Одбора за безбједност НСРС, дао је писану изјаву медијима поводом терористичког акта у Зворнику.

Опште познато је да, што се тиче вехабијског покрета у БиХ, у Федерацији БиХ постоји завјера ћутања, страха и пређутне подршке, и она је у корелацији са негативним односом вјерских и политичких фактора према Републици Српској.

Већ мјесецима у осмишљеној кампањи ИСИЛ-а са стравичним филмовима у ХД продукцији, широм свијета се сију мржња и страх од исламског тероризма. Зворник је звоно на узбуну.

Постоје и неписана правила о томе да ли ће се и кад терористички напад догодити и односе се на три предуслова:

1. Мотив, углавном мржња са идеолошком или вјерском подлогом, али и различити интереси.

2. Посједовање убојног материјала којим се напад може извршити или новца за његову набавку.

3. Доступност мете.

Сва три наведена предуслова у нашем случају већ постоје. БиХ је након грађанског рата плодно тло за ширење идеологије мржње.

Зато је нама у Републици Српској потребна хладна глава, брза реакција и план заштите. Не смијемо чекати да неко опасан експлозивом уђе у школу и упути поруку сличну онима из Либије, Ирака, или Сирије.

Од синоћ је БиХ прекрижена као озбиљна земља и џаба нам све изјаве и агенде, јер нас сад Европљани гледају као Блиски исток. Неће нам то рећи јавно али ће то бити врло брзо очигледно.

Република Српска мора де се штити. Одмах , снажно и одлучно. То од нас траже сви њени грађани. И без обзира на све политичке разлике и препирке по овом питању мора да влада слога, закључује др Ненад Стевандић, на крају свог саопштења за јавност.0 КОМЕНТАРА