Стевандић: Шмит даје крила бошњачком екстремизму   

Предсједник Уједињене Српске, др Ненад Стевандић, коментаришући посљедње изјаве Кристијана Шмита, за телевизије Пинк и Хепи, говори да се причом о увођењу санкција искључиво Републици Српској, Запад сам себе побија у тврдњи да је БиХ јединствена земља, и да се признају одређене државности Републике Српске.

среда, 6 јула, 2022 / 13:48

Стевандић додаје да се акције Кристијана Шмита могу посматрати као дио предизборне кампање која фаворизује екстремне дјелове бошњачке политике с једне стране, али и одређене политичаре из Републике Српске, с друге стране. "Шмит јасно подржава оне снаге које њега признају, и настоји да казни оне који то не раде, и тиме директно учествује у изборној кампањи, што није у складу ни са једним међународним документом” – наводи Стевандић.

Стевандић сматра да оваква политика дијељења лекција Републици Српској погодује само екстремним бошњачким политичарима, јер се тиме склања фокус са легитимног представљања Хрвата, што се најбоље види недостатком било које реакције на изјаве Жељка Комшића, који је изјавио да Драган Човић не смије бити предсједник Савјета Министара, те да бошњачке странке никако не смију да то прихвате, тиме си дајући за право да бира подобне политичаре. Коначни циљ оваквих изјава је да се оспоравањем права да се бирају легитимни представници хрватског народа, с временом то право укине и српском народу и да се уведе централизовано управљање у БиХ.

Такође, додаје Стевандић, највећа Шмитова побједа се огледа у његовом састанку са одређеним политичарима у Републици Српској, конкретно руководством ПДП-а, стављајући се у њихову службу у незваничној предизборној кампањи, јер се и сам ПДП додворава станцима представљајући се као кооперативни партнер.