Стевандић резимирао на Ефбиховској државној телевизији: Поџић је прекршио закон

"Никола Ловриновић је неколико пута стављао на тапет одговорност министарке спољних послова госпође Турковић и министра одбране Селме Цикотића. Рекао је ако већ смјењујете Сифета Поџића зашто не смијените све министре. Па сам ја колоквијално рекао да нам је украо шоу. Ја нисам за шоу у политици. Сматрам да морамо да се понашамо одговорно и озбиљно и да је господин Сифет Поџић покушао да каже да није прекршио закон. За разлику од Звиздића који се понашао као на сеоском збору”, истакао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, у емисији Резиме на ФТВ.

среда, 27 октобра, 2021 / 17:50

"Сматрам да он јесте прекршио закон јер он треба да извршава наредбе Предсједништва, а ту вјежбу је договорило Предсједништво. Али ја разумијем. У овој земљи се закон одавно сматра мање важним, а више важним се сматрају договори и перцепције. Перцепција у Федерацији је да је јако добро што се отказала вјежба са Србијом, да је то неко показивање мишића, да је то играње да се нешто напакости Републици Српској. И онда та перцепција је довела да закон буде мање важан. Ја мислим да је то погрешка из једног сасвим другог разлога. Ми смо у Бањалуци имали неке резерве за вјежбу са америчким снагама. Било је разговора и тада су избиле демонстрације па смо одустали. Боље да се људи упознају, да вјежбају заједно, да постану пријатељи, да се дописују са сваком земљом. И не видим да ли је боље отказати вјежбу са Србијом или да се људи друже. Дружење је увијек боље од сукоба, сарадња је увијек боља од оспоравања и мислим да је ту пропуштена једна велика шанса.”

Сматра да је епидемиолошка ситуација лош алиби, а лош алиби је гори од лоших намјера.

"Мислим да је то било играње на неке ниске страсти, да једни другима нешто напакостимо и да је то непотребно.”

Стевандић каже да нису знали да неће имати довољну подршку за Поџићеву смјену.

"Овдје смо на страни закона и приципијелног дјеловања. И да је Србин био министар одбране па да је одгодио вјежбу војске са Турском или са Хрватском, а да су прије тога три члана Предсједништва то договорила, ми би тражили нејгову оставку. Овдје је ријеч о принципима, али чак и они су мање важни од те међусобне пакости.”

БиХ је често жртва геополитичких игара

Сматра да су заступници ХДЗ-а били разочарани што није прихваћен њихов став да се гласа и о друга два министра.

Истиче да се нису вратили у парламентарну Скупштину.

"Нисмо се вратили у клупе, а ми постојимо и даље. Ја ћу вјероватно имати и неке договоре у четвртак али наравно да нећу улазити тамо гдје буде господин Шмит. Прво су се сви трудили да кажу да ми немамо право да оспоравамо господина Шмита. А на идућој сједници Свјета безбједности поново се договара дневни ред потврђивање господина Шмита. Па ако је он легалан, зашто се тражи да га потврди Савјет безбједности? Или је ипак чињеница да смо ми били у праву?”

О међународној заједници каже да је БиХ често жртва геополитичких игара.

"Требамо да размислимо да ли се преко наших леђа ломи нешто много теже. О томе су требали да размишљају и они који стално чуче пред Америчком амбасадом. Сломиће се то преко свачијих леђа. Увијек је рјешење у унутрашњем договору. А унутрашњи договор је базиран на основним начелима БиХ, а то су равноправност или сагласност три народа и два ентитета. Постоје два мјеста гдје те равноправности и сагласности нема. Једно је Уставни суд БиХ гдје имамо три странца који никоме не одговарају и друго је Канцеларија ОХР-а која је умислила да може да буде законодавац. Ми из РС-а сматрамо да законе треба да доносе надлежна одређена тијела. Ако неко доноси законе ван парламената, шта ћемо онда ми посланици, због чега смо ми ту? Нико у РС-у није неко ко би глорификовао било какав злочин. Овдје се ради о вербалном деликту. Ми смо тај закон могли да донесемо у Парламенту БиХ.”

Ја сам увијек за договор

Сматра да се међународна заједница укључује у процесе који нас трајно завађају.

Истиче да Република Српска уплаћује средства за њихове плате, те да никоме ништа нису узели из Федерације.

"Наши бирачи сматрају да ми на одговоран начин поступамо штитећи интересе Републике Српске, не оспоравајући некоме да тако штити интересе Федерације или кантона. То није блокада. То је управо рад.”

Стевандић каже да све што је наметнуто доводи до вербалног деликта.

"Ја сам увијек за договор. Али договор гдје нема уцјењивања, нема завртања руку и гдје нема превара. Оно што се договоре народи и ентитети то је Босна и Херцеговина. Оно што се не договоре, то је проблем БиХ.”

Сматра да ЕУ неће увести санкције.

"Имали смо састанак ми из РС-а са 13 амбасадора ЕУ гдје отприлике сви су рекли да неће. Е сад унилатералне санкције да, то постоји. То је геополитичка основа. Али то никад није рјешење. Метод да, рјешење не.”

Стевандић наводи да се без воље Народне скупштине РС-а не могу доносити одлуке у БиХ.

"Ми нисмо објекат о којем неко други одлучује, него смо објекат који доноси одлуке.”