Стевандић: Не можемо замјерати Ексобару што жели да имамо мања права, већ оним Србима који на то пристају

Изјава изасланика САД за Балкан Габријела Ескобара да сарађује са опозицијом ради рушења легитимно и легално изабраног представника Срба у Предсједништву БиХ Милорада Додика представља политички калуп чији је циљ да се онеспособи или смањи утицај једног народа, оцијенио је предсједавајући Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић.

четвртак, 17 фебруара, 2022 / 11:29

Стевандић је изјавио Срни да је то стари политички калуп који покушава да проблем персонализује, усмјери према једној личности, с намјером да се онеспособи или смањи утицај једног народа, његовог ентитета или републике.

Он је навео да је циљ персонализације, усмјеравања према српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, да се српском народу скрене пажња да нема право да се бори за своја права.

"Настоји се скренути пажња да немамо право расписивати референдум и да немамо право да гласамо. То је велика варка, исто као што је била варка персонализација кривице према Слободану Милошевићу, која је Србију уништила, јер је дошла гарнитура која је слијепо слушала странце. Требало је више од 15 година да се Србија покрене", рекао је Стевандић и додао да је Република Српска у још тежој позицији од Србије.

Он је навео да Додик није проблем, како се то настоји приказати, већ да је ријеч о колективним правима народа да би сачували будућност.

"Циљ је да се нека врста народног огорчења прелије од Додика према политици која се базира на заштити Републике Српске", истакао је Стевандић.

Он је рекао да је очигледно уплитање у предизборни политички процес са стране.

"Ми ту немамо шта да замјеримо Ескобару. Ескобар спроводи политику своје земље и сматра да ми Срби требамо да имамо мања права. Ми требамо да замјеримо онима који пристају на ту игру и тај дио треба да разобличимо. Тај дио није моралан и легитиман, а сваки странац је легитиман у намјери да прилагоди политику према својој земљи", поручио је Стевандић.

Он је закључио да се не треба љутити на Ескобара што хоће америчку БиХ, већ се борити за то да Република Српска одлучује о БиХ, а не БиХ о Српској.